Zbog čega još uvek nemamo wireless napajanje? Pitali smo stručnjaka

Home
  • 28. новембра 2015.
  • 14
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

Zbog čega još uvek nemamo wireless napajanje? Pitali smo stručnjaka

Ukoliko još uvek niste isprobali bežično punjenje, onda je vreme da to učinite. Sa uloškom priključenim na vaš krevet ili na vaš sto, možete prosto da postavite vaš telefon od gore i napunite njegovu bateriju dok spavate ili radite, bez da se ikada više mučite sa kablom. Mnogi pametni telefoni podržavaju ga, ali čak i sa onima koji ga ne podržavaju, poput iPhone-a, ali postoje i slučajevi koji imaju opciju mogućnosti wireless punjenja.

Sudeći prema IHS-u, 160 miliona bežičnih prijemnika biće isporučeno ove godine. Ukoliko se osvrnemo na 2012. godinu, korisnička baza bežičnog punjenja bila je samo oko 12 miliona širom sveta.

„Potražnja je rasla neverovatno, duplira se svake godine“, kaže John Perzow, potpredsednik razvoja tržišta za konzitorijum bežičnog napajanja, organizacije koja stoji iza Qi standarda. „IKEA i Samsung napravili su ogromnu razliku.“

Ikea nameštaj sa bežičnim punjenjem predstvio je koncept mnogim ljudima koji se sa istim nikada ranije nisu susreli. Švedski gigant pločastog nameštaja nedavno je počeo sa prodajom Qi pločica za wireless punjenje i futrolamaza telefone, i čak ugrađuje wireless punjenje u neke tablete i lampe.

Smasungova najnovija vodeća linija smart telefona – uključujući Galaxy S6, S6 Edge, kao i Galaxy Note 5 – svi podržavaju bežično punjenje i pokrivaju Qi i PMA standarde. Samsung takođe proizvodi sopstvenu liniju Qi stanica za punjenje.

Principi bežičnog napajanja prisutni su odavno. Prošlo je nešto više od veka od kada je Nikola Tesla demonstrirao bežično napajanje. Pa, zbog čega je potrebno toliko dugo da ono se ustali?

Spor start

Prva tehnologija za bežično napajanje nije najbolje obavljala posao i bila je skupa.

„Prvi Qi uređaji bili su efikasni oko 60%, a to je ukoliko biste se postavili na odgovarajuće mesto“, objašnjava Perzow. „Ukoliko biste se pomerili 6mm ili 7mm od željenog mesta, efekat bi bio veoma slab i došlo bi do velikog zagrevanja. Noviji su napredovali do 75% efikasnosti.“

„Qi proizvodi su se poboljšali i nastaviće da se popravljaju kvalitetom. Imamo različite dizajne koji su manje osetljivi na postavku, a radimo i na rezonantnoj tehnici koja će raditi kroz ploču stola efikasno.“

Napajanje na daljinu

Još jedna mogućnost je da ćemo ugledati pojavu nove tehnologije sa sposobnošću bežišnog napajanja na velikim razdaljinama. Postojie prototipovi, kao što je Technovator-ov XE, energetski ruter sa dometom od oko 5m. Postoje neki drugi plejeri, kao što su Ossia i Energous. Ultrazvuk je još jedna mogućnost koju uBeam istražuje. Ali sve ove kompanije imaju nešto zajedničko: Tek im predstoji izdavanje nekog konzumnog proizvoda.

„Postoji visoka cena prenosa energije na daljinu. Intenzitet energije smanjuje se sa daljinom na veoma visokoj stopi“, kaže Perzow. „Količina energije sa kojom treba da startujete je veoma velika, usled razdaljine, a gubici su veliki, pa će ona biti veoma neefikasna.“

technovator_xe

Stoje pitanja o ovim novim tehnologijama na koja treba dati odgovor, posebno sa akcentom na efikasnost, ali moguća pogodnost je moćan mamac. Dalekosežna rešenja za zagonetku trajanja baterije povlače mnogo investicija i istraživanja u ovom momentu, i mogli bi biti budućnost bežičnog napajanja.

Ukratko, izgleda da će Qi nastaviti da predvodi ponudu bežičnog napajanja i njeno generalno prihvatanje.

  • Kmentari
  • 0

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.