VOLVO XC90 2016: KAKO ŠVEDSKA PARIRA NEMAČKOJ U TEHNOLOGIJI, BEZBEDNOSTI I PERFORMANSAMA

Home
  • 19. јуна 2015.
  • 8
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

VOLVO XC90 2016: KAKO ŠVEDSKA PARIRA NEMAČKOJ U TEHNOLOGIJI, BEZBEDNOSTI I PERFORMANSAMA

150803_The_all_new_Volvo_XC90_Cyclist_Detection-HERO-640x353

Volvo XC90 SUV iz 2016. pokazuje kako mali, odlučni prioizvođač automobila može da preotme svoju reputaciju najidentifikovanijeg sa bezbednošću, dok istovremeno grabi svojim putem do automobila plasiranih u vrhu sa ponudom pomoćne tehnologije vozačima i performansi.

Plig-in hibridna verzija ovog snažnog SUV-a parira čak krivi ubrzanja Teslinog sedana. To pokazuje šta sve možete uraditi kada ste odlučni, rešeni i – ovo pomaže – novčana infuzija u vrednosti od 11 milijardi dolara novog vlasnika Volvo-a, Zhejiang Geely Holdings iz Kine.

XC90 je lansiran u maju u SAD. Takmiči se sa premium modelima srednje veličine na SUV tržištu rame uz rame sa BMW X5, Audi Q7, Mercees-Benz ML/GL i Acura MDX. Takmičari koji se nalaze u SAD su ili klasa ispod (u ceni), kao što je Ford Explorer ili Dodge Durango, ili upola veći, kao što je Cadillac Escalade ili Lincoln Navigator. To je jedan od najboljih premium ponuda za one koji su radi da potroše 50.000$ i više. Takođe je jedini troredni plug-in hibridni SUV, sposoban za vožnju od 27,3 km samo na pogon akumulatora.

150521_193_volvo_IMG_2578

Tehnologija koju Volvo pravi se ističe

U vremenu kada premium proizvođači automobila svi nude adaptivne kontrole za finu vožnju, detekciju slepog ugla i upozorenje za odlazak iz trake, ponuda odgovori-na-i-podigni nivo sigurnosti je najsveobuhvatnija za gradsku i prigradsku bezbednost. XC90 staje zbog dece koji istrče na ulicu, izboriće se sa iznenadnim zaustavljanjima automobila ispred u urbanom saobraćaju, a sada i koči kada automobil koji se sporo kreće skreće ispred vas. Zabavno-informativni sistem Volvo Sensus-a radi najbliže poput iPad-a i automobil će uskoro podržati Apple CarPlay and Google’s Android Auto.

Volvova urbana/prigradska tehnologija bezbednosti i delux enterijer čine XC90 moćno privlačnim. Glomazan profil XC90 modela i znatna rešetka sa istaknutijim znakom (Volvo muški simbol kruga i dijagonalne poluge) odaju utisak ozbiljnog trorednog SUV-a, koji je dugačak 5m.

City Safety is now the umbrella name for all auto brake functions. The all-new Volvo XC90 is the first car in the world with technology that features automatic braking if the driver turns in front of an oncoming car.

Gradska Bezbednost je sada naslovno ime za sve kočione funkcije automobila. Najnoviji Volvo XC90 je prvi automobil na svetu sa tehnologijom koju prati automatsko kočenje ukoliko vozač  skreće ispred nadolazećg automobila.

Prvi na svetu: auto-kočenje za nadolazeće automobile, zaštita od sletanja sa puta

Da li ste ikada imali paničan momenat kada je iznenada skrenuo levo ispred vas na raskrsnici? Da li vam je ikada biciklista prešao put? XC90 ih pronalazi i staje zbog njih. Sve ovo je deo Vovlove sve šireg IntelliSafe paketa karakteristika. Dve su prve: auto-kočnica za nadolazeća vozila detektuje kada vi ili nadolazeći automobil prelazi drugu traku i zaustavlja se kratko. Zaštita od sletanja sa puta čuva putnike čvrsto na svojim mestima (Safe Positioning) kada auto odskače nepravilno na grubim terenima; sedište uključuje materijal koji upija energiju između sedišta i jastuka na ramu sedišta kako bi se sila pritiska na kičmu redukovala za trećinu u slučaju grubog prizemljivanja. U Volvo-u kažu da polovina svih smrtnih slučajeva u automobilu u SAD uključuje sletanje sa puta.

Dobro opremljeni Volvo XC90 ima radar, sonar, laser i kamere usmerene prema napred, po strani i pozadi. Volvo ima sigurnosne karakteristike bezbednosti pri velikim brzinama na autoputu koje imaju i njegovi konkurenti (adaptivne kontrole pri vožnji, detekciju slepog ugla, upozorenje o napuštanju trake) plus bezbednosne karakteristike korisnije u gradu i prigradskoj vožnji. Sv je to deo vizije Volva za 2020.godinu: „Niko neće biti ozbiljno povređen ili ubijen u novom Volvo-u do 2020.“ Čak iako se to ne dogodi, Volvo i dalje može da ukaže na značajnu redukciju od 2000.

The all-new Volvo XC90 - 360° support

Volvo koristi krovni termin IntelliSafe da bi opisao sveobuhvatnost njegovih bezbednosnih karakteristika i City Safety za karakteristike omogućene u gradu. City Safety koči u slučaju da se Volvo suoči sa zaustavljenim ili sporo krećućim vozilom ispred sebe. Volvo kaže da radi sigurno na 10mph (razlika u brzini zatvaranja) i može da radi ili barem ublažiti sudar i do 30mph. Auto-kočnica za nadolazeća vozila je različita. Pa je tako u mogućnosti da stane zbog pešaka i zbog biciklista (slika gore). Queue Assist je verzija niskih brzina adaptivnih kontrola za finu vožnju, plus volanska asistencija koja prati putanju automobila ispred.

Park Assist Pilot omogućava automatizovano paralelno parkiranje (u i van) i normalno parkiranje unazad pod pravim uglom. Poput Nissan-a, Infiniti-a i drugih, Volvo nudi opciju sa četiri kamere kako biste mogli da vidite jasno kada idete u rikverc.

The First Edition of the all-new Volvo XC90 has an interior featuring nappa leather seats in Amber, a Charcoal leather dashboard and Linear Walnut inlays. It also features a premium audio system from Bowers & Wilkins. The limited First Edition of the all-new Volvo XC90 includes 1,927 individually numbered cars, a unique key fob, uniquely numbered tread plates and a distinctive badge on the tailgate.

Prvo izdanje najnovijeg Vovlo XC90 ima enterijer praćen kožnim sedištima u boji ćilibara, kožnom komandnom tablom u boji uglja leather dashboard i linearni sistem u boji lešnika. Takođe ima i premium audio sistem od Browers & Wilkins-a. Ograničeno prvo izdanje najnovijeg Volvo XC90 uključuje 1927 individualno numerisanih automobila, jedisntven privezak za ključeve, jedinstveno numerisane gazeće ploče i  karakterističan bedž na zadnjim vratima.

Zašto svetu treba još jedan luksuzan i SUV visoke tehnologije

Volvo je jedan od nekolicine proizvođača automobila gde je najveći SUV kompanije, ne najveća limunzina, fokusom na najrazvijenijoj tehnologiji. U protekloj deceniji, SUV-ovi i terenci su okrnjili deo tržišta limunzina iste veličine. Kod Acura-e, Audi-a, BMW-a, Cadillac-a. Mercedes-Bemz-a, premium limunzine imaju najviše tehnologije i premium SUV-ovi imaju najviše kupaca. U lux kategoriji, mnoge familije nalaze da je udobnija vožnja u Mercedes-Benz GL modelu vrednom 100.000$, nego u S-Class llimunzini iste novčane vrednosti, kako svedoči prodaja.

Ne samo da je premium Acura MDX SUV nadmašila prodajom premium Acura RLX model limunzine više nego 10-1, već je i nadmašila u prodaji čitavu prošlogodišnju proizvodnju Acura limunzina. Cilj XC90 za ovu godinu je skroman, samo 15.000 prodaja, ali gledaju da se prodaja u toku 2016. godini pojača. To bi lako mogao da postane jedan od Volvovih najprodavanijih modela u SAD.

Plug-in hibrid XC90 parnjak je Tesli po ubrzanju

The all-new Volvo XC90 Twin Engine is a plug-in electric car, hybrid car and high-performance car rolled into one. A two-litre, four-cylinder supercharged and turbocharged Drive-E petrol engine powers the front wheels and an 80 hp (60 kW) electric motor drives the rear wheels. The battery pack is located in the centre of the vehicle.

Najekološkiji XC90 je takođe i najbrži: plug-in hibrid Volvo XC90 T8. Kad čujete da neko izgovara to ime, bili biste sigurni da je u pitanju „V8“, obeležje automobila kaže „dvocilindrični motor“, postojala je V8 opcija u XC90 poslednje generacije, a ovo je V8-brzi. Grubo je uporediv sa PHEV verzijama BMW X5 (X5 xDrive 40e), Mercedes-Benz GL (GLE 550e), and Audi Q7 (Q7 e-tron). Volvo

XC90 koristi novu arhitekturu skalabilne platforme Volvo-a, što bi značilo jezgarni dizajn koji pokriva više modela i veličina. XC90 je napravljen sa plug-in hibridom na umu. 9.2 kWh litijumsko-jonski akumulatorskim pakovanjem (96 litijum magnan oksid – nikl magnan cobalt / grafitni elementi, sa tečnim hlađenjem) vožnja napred-u-krmi u prenosnom tunelu. To dozvoljava sedišta u tri reda (2-3-2), čineći ga jedinim PHEV SUV-om sa sedam sedišta, obzirom da ostali imaju prostor za prtljagpozadi.

Siemensov pogon zadnje osovine (ERAD) ima tri funkcije: motor za vuču sa 87 konjskih snaga (65kW), generator za napajanje akumulatora i opciju za povećanje energije. Gasni motor nikada ne napaja zadnje točkove osim indirektno. Ukoliko je glavna baterija istrošena, generator koji se nalazi napred, deo starter generatora sa integrisanim kolenastim vratilom (C-ISG), dostavlja energiju, pa XC90 nije nikada bez mogućnosti pogona na sva četiri točka.

Volvo tvrdi da XC90 model odgovara ili prevazilazi ubrzanje Teslinog Model S automobila u prve 3 sekunde kada nagazite gas.

T8 plug-in će vas koštati od 17.900$ do 19.000$ dodatno, nekoliko hiljada jer je višeg standarda na temu komfora i bezbednosne opreme. Volvo ima opseg do 17 milja sa pogonom samo na struju.

The all-new Volvo XC90 - Sensus

Poput iPAd-a i Tesle Sesnusov ekran osetljiv na dodir

Ukoliko znate da koristite tablet, na pola puta ste da naučite upotrebu Sensusa, Volvov izraz za njegov sistem informativne zabave i 9-inčnog displeja ugrađenog vertikalno, baš kao što to radi Tesla. Displej ima jedno dugme na dnu. Postoje i još sedan drugih ispod, za kontrolisanje klime i jačine zvuka, kao i liste pesama. Neke površine bez dugmadi su se pokazale kao problematične, kao što je Cadillac CUE. Ovo lepo funkcioniše jednom kada shvatite da je ekran osetljiv na dodir podeljen u 5 segmenata: navigacija, mediji, telefon i poruke koje mogu biti uvećane ili skrivene, plus informacija kontrole klime koja je uvek na dnu.

Vrste kontrola kao što su tapkanje, slajd i zahvat prstima funkcionišu. Slajdom se dolazi do glavnog menija. Tapkanjem i zadržavanjem dodira postižete pomeranje predmeta. Volvo je najavio da će podržati Apple CarPlay ove jeseni i Google’s Android Auto nešto nakon toga. Svi Volvo XC90 modeli napravljeni i prodati u 2016. godini biće kompatibilni.

U dodatku, Volvo ima čitki LCD displej od 12.3 inča kao instrument tablu sa velikom multiinformacionim displejem između brzinomera i obrtomera.

150521_117_volvo_764A6119

 

  • Kmentari
  • 0

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.