Za budućnost bez udesa, Volvo želi da sklonite ruke sa volana

Home
  • 13. децембра 2015.
  • 16
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

Za budućnost bez udesa, Volvo želi da sklonite ruke sa volana

Auto industrija se približava važnoj prekretnici  u svom postojanju. Postoji dovoljno važnih inovacija u proteklom veku, uključujući automatska promena brzina, ABS kočnice, postepena smena sa karburatora na direktno ubrizgavanje goriva itd. Ipak, nikada nismo iskusili toliko drastičnu promenu pravca; razmišljajte o tome kao o „Automobilu 2.0“.

Način na koji vozimo u potpunosti će se promeniti otprilike u narednih 10 godina, delom iz razloga što proizvođači automobila moraju da se usklade sa striktnim propisima potrošnje goriva koji će biti uspostavljeni širom sveta. Ove norme će imati uticaja na vas bilo da živite u Sjedinjenim Državama ili u Evropi.

Druga velika promena je dolazak en masse (masovnog broja) automobila sa nezavisnim upravljanjem. Tehnologija će biti razumno uvedena u skupocene modele  koji nose premium amblem na poklopcu prtljažnika, pa će vremenom biti uvedeno i u pristupačnije modele napravljene za prosečnog kupca.

Dugo poznat koa pionir u automobilskoj bezbednosti, Volvo je na čelu polu-autonomnih i autonomnih vozila. Kompanija se površno bavila visokotehnološim karakteristikama bezbednosti koje daju automobilu moć da samostalno odlučuje godinama unazad. Model S90 se uzdiže na novi nivo sa novom tehnologijom zvanom Pilot Assist, koja dozvoljava automobilu da samostalno upravlja vožnjom u odgovarajućim uslovima do brzine od 128,5 kmh, funkcija koja ima za cilja da izuzme neprijatnosti iz putovanja. Dodatno, koristi mnoštvo senzora, radara, kao i kamera za detekciju velikih životinja kao što su konji i losovi, i automatski koči ukoliko oseti da je sudarneizbežan.

              volvo pilot assist volvo-autonomous-car-0006-1266x844

Volvo je bio relativno tajnovit oko svoj autonomnog programa. Za razliku od nekih njegovih rivala (Audi i BMW) nikada nije izvodio visoko publikovane PR vratolomije, i ne pravi ambiciozna obećanja koje neće moči da ispuni. Peret Mertens, senior podpredsednik R&D odeljenja, rekao je da je takav suptilan prikaz nameran.

„Možete voziti trku autonomnim automobilom, ako digitalizujete svaki njegov centimetar, svako može to uraditi, ali to nije odgovor na pitanja koja mi postavljamo“, objašnjava on.

Volvo još jednom gori svojom putanjom. Predstaviće pilt program nazvan Vozi Me (Drive Me) u 2017. godini koji ima za cilj da pruži realim klijentima 100 XC90s modela sa nezavisnim upravljanjem, kako bi mogli biti testirani u uslovima realnog sveta. Program će biti održan na najprometnijim putevima Gothenburg-a.

Volvo automobili sa nezavisnim upravljanjem su dizajnirani sa ugrađenim rezrevnim sistemom za dodatni mir korisnika. Na primer, dodavanjem drugog upravljačkog sistema je skupo, ali će omogućiti vozaču da preuzme korman i bezbedno doveze auto do stajališta, ukoliko primarna jedinica podbaci. Upravljači volan će najverovatnije zahtevari više truda za okretanje, ali neće ostaviti vozača zarobljenog u automobilu bez kontrole.

Inženjeri čvrsto veruju da će dolazak automobila sa samostalnim upravljanjem pomoći Volvo-u da dostigne cilj da nema poginulih ili ozbiljno povređenih u jednom od njegovih novih automobila u 2020. godini. Međutim, Mertens upozorava da automobili koji imaju u potpunosti autonomno upravljanje nisu sasvim spremni za udarni termin još uvek i ističe da je potrebno da budu izdvojeni na obazriv i odgovoran način.

„Vidite da OEM-ovi nude sisteme koje zovu autonomni, ali ja dovodim u pitanje da li su i zaista takvi. Držim pesnice da im pođe za rukom. Ali ne verujem da je to prava stvar za učiniti, i ukoliko se nešto ozbiljno dogodi uničtiće impuls [automobila sa nezavisnim upravljanjem].“

Volvo agresivno smanjuje dimenzije svojih motora u pokušaju da izgradi čistije i efikasnije automobile; zapravo, to je jedna od vodilja industrije.

volvo pilot assist

Iako je Mertens bio kratak u pružanju punih tehničkih detalja, rekao je da Volvo ima nekoliko kečeva u rukavu.

„Čvrsto verujem u napredak, a napredak definitivno znači da će ova dogma brojnih cilindara postati prilično zastarela. Na kraju dana to je naš profil, a ukoliko neko i dalje bude govorio ‘Potrebno mi je 8 cilindara u mom automobilu’, onda nismo odgovarajući brend za njega“, potvrdio je Thomas Ingenlath, seniorski podpredsednik odeljenja za dizajn u Volvo-u.

  • Kmentari
  • 0

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.