VOLVO SOFTVER ZA DETEKCIJU I IZBEGAVANJE KENGURA

Home
  • 29. октобра 2015.
  • 11
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

VOLVO SOFTVER ZA DETEKCIJU I IZBEGAVANJE KENGURA

Poznat u svetu kao jedan od proizvođača najbezbednijih automobila, Volvo je poslao tim inžinjera skroz do Kanbere, Australija, da razvije priv na svetu sistem za detekciju kengura.

Švedski proizvođač automobila objašnjava da nezgode sa kengurima predstavljaju ogroman – a nekada i smrtonosan – problem u Australiji. National Roads & Motorists’ Association (NRMA) izveštava da približno 20.000 sudara kengura i automobila dogodi svake godine na australijskim putevima košta osiguravajuće kompanije preko 53.000.000$.

Na papiru, Volvo-ova tehnologija za detekciju kengura prilično je jednostavna. Ipak, švedska kompanija je provela decenije razvijajući načine kako bi motoristi izbegli nesreće sa losovima i irvasima, a inženjeri u suštini grade evoluciju City Safety softvera koji je trenutno dostupan kod gotovo svakog člana Volvo postrojenja.

U praksi, učiniti da automobil bezbedno izbegne kengura mnogo je komplikovanije nego što zvuči. Martin Magnusson, jedan od seniora inženjera za bezbednost Volvo-a, objašnjava da je kengure teže detektovati iz razloga što su mnogo sitniji od sisara koji se tipično kreću švedskim putevima i njihovo kretanje je brže i promenljivije.

Kako bi počeli, inženjeri skupljaju podatke o kengurima posmatrajući ih u njihovom prirodnom staništu. Jednom kada je faza opservacije završena, dizajniraće softver koji koristi postojeći Volvo radar i tehnologiju kamera kako bi se osmotrio put ispred i vozač bio upozoren, ukoliko softver primeti da kengur nastoji da pređe put. Tehnologija će automatski primeniti kočenje ukoliko oseti da se bliži sudar i vozač ne odgovara.

Volvo nije otkrio kada će tehnologija detekcije kengura biti spremna da stupi na tržite, mada se očekuje da se to dogodi pre kraja decenije. U svakom slučaju, opcija neće biti ponuđena u Evropi, u SAD-u ili bilo gde na planeti gde se kenguri nalaze isključivo u zoo vrtovima ili u specijalizovanim mesnim prodavnicama.

  • Kmentari
  • 0

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.