VLADA USA DAJE ZAŠTITU UGROŽENIH VRSTA ŠIMPANZAMA NA KOJIMA SE VRŠE ISTRAŽIVANJA

Home
  • 14. јуна 2015.
  • 9
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

VLADA USA DAJE ZAŠTITU UGROŽENIH VRSTA ŠIMPANZAMA NA KOJIMA SE VRŠE ISTRAŽIVANJA

Odluka će zabraniti većinu istraživanja na životinjama u zatočeništvu.

1.17755

Divlje i zatočene šimpanze od sada će biti tretirane jednako pod zakonom SAD.

Istraživanje na šimpanzama u Sjedinjenim Američkim državama moglo bi biti uskoro završeno. 12.juna, američko Fish and Wildlife Service (FSW) objavilo je da su šimpanze u zatočeništvu kategorizovane kao ugrožena vrsta i podležu zakonskoj zaštiti

Novo pravilo će zabraniti većinu invazivnih istraživanja na šimpanzama.Izuzeci će biti garantovaniza rad koji bi „koristio vrstama u divljini“ ili pomogao propagiranju šimpanzi ili prežviljavanju, uključujući i rad kako bi se poboljšalo stanište šimpanzi i uređenje divljih populacija.

FWS je predložio pravilo 2013. godine da se zatvore praznine koja izuzima zarobljene šimpanze iz  Akta o zaštiti ugroženih vrsta koja je već data onima u divljini. Zakon obuhvata, ilegalno je uvoziti i izvoziti ugroženu životinju, ili “ naškoditi joj, maltretirati, ubiti ili povrediti“ je.

Nova regulacija će produžiti ova ograničenja za više od 700 šimpanzi u istraživačkim laboratorijama u USA, kao i životinje u zoo vrtovima ili zabavljačkim prostorima, kao što su irkusi. Pravilo FWS takođe oderđuje ilegalnom prodaju krvi šimpanzi, ćelijske linije ili tkiva preko granice bez dozvole.

Odluka vlade da na listu stavi zatočene šimpanze kao ugrožene povlači brze kritike nekih naučnih grupa. „Praktično govoreći, proces koji m bi se dobili izuzeci [za invazivno istraživanje], ne verujem da će šimpanze biti održiva opcija“, kaže Matt Bailey, izvršni potpredsednik Nacionalne asocijacije za biomedicinska istraživanja u Vašingtonu DC.

Bailey-ova grupa raspravlja o tome da medicinska istraživanja sa šimpanzama koriste i ljudima i šimpanzama, i ističe da su šimpanze u zatočenisštvima na kojima se istražuje zapravo i uzgajane u tu svrhu – čineći vezu sa populacijama u divljini tananom.

Nije iznenađujuće, grupe za zaštitu životinja su toplo dočekale potez vlade. „Ova odluka FWS nastavlja impuls – dodajući još jednu barijeru nepotrebnim i neproduktivnim istraživanjima koja su navodno u korist ljudi“, Teodora Capaldo, predsednik New England Antivivisection Society u Bostonu, Masačusets, rekla je u saopštenju. „Stojimo na etički i naučno čvršćem tlu kako se približavamo kraju zločinima pod maskom „neophodnih“ istraživanja.“

Biomedicinska istraživanja na šimpanzama su već drastično opala od kada je Nacionalni institutu zdravlja u USA objavio 2013. godine da će da povuče više od 300 šimpanzi iz zatočeništva. Agencija je zadržala samo 50 šimpanzi. koje su bile dostupne za invazivno istraživanje koje zadovoljavaju etičke obzire koji su postavljeni.

Iz NIH kažu da ne postoje aktivna biomedicinski istraživački projekti sa ovim životinjama. Idući napred, agencija kaže, oni „će raditi sa Fish and Wildlife Service u skladu sa svim implikacijama ove presude za buduću upotrebu šimpanzi u vlasništvu NIH.“

Akcija vlade dolazi kako šimpanze budu upletene u drugu pravnu stvar. Njujorški Vrhovni sud trenutno razmatra da li su dve šimpanze na univerzitetu Stony Brook „osobe“ nezakonito zadržane od strane univerziteta. Sud je saslušao argumente o tome prošlog meseca i odluka se očekuje ovog leta.

  • Kmentari
  • 0

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.