VIN DIESEL: FILMSKA ZVEZDA BUDUĆNOSTI

Home
  • 13. јула 2015.
  • 18
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

VIN DIESEL: FILMSKA ZVEZDA BUDUĆNOSTI

Pre dvadeset godina Vin Diesel nije mogao da dobije ulogu u Holivudu, neprilika toliko komična da je napisao poluautobiografsku kratku priču o tome. U njoj mladog, bronzaniog Diesela odbija za pivsku reklamu afro-američki režiser. „Biću iskren prema tebi – malo si previše svetao“, rekao je, pre nego što ga je ohrabrio da proba sa hispanskim ulogama. Prelazak na njegovu sledeću ulogu. Drugi direktor viče na njega na španskom. No habla español. I tako dalje, sve do italijanskih uloga. Zanimljivo, ali lično bolno, takođe. „Bilo je veoma teško imati pred sobom Holivud koji previđa moju dvoznačnost“, rekao je. „Nisam znao da još uvek nije moje vreme. Svet nije bio spreman za multikulturalnu megazvezdu.“

Sada očigledno jeste. Ono što je jednom bila Dieselova Ahilova peta, postala je njegova najveća snaga. Kako je blagajna SAD i Kanade opadala – za 5% na 10.4 milijardi dolara između 2013. i 2014. – globalno filmsko tržište nastavlja da raste, primetno u Kini, koje je skočilo za 34% na 4.8 milijardi dolara. Sva međunarodna prodajna mesta karata trebala su zvezde koje su mogle da prelaze granice.

Diesel. 47 (rođeno ime: Mark Sinclair), može da uradi upravo to. On je mišićav, pametan, multietnički i rasno dvosmislen, akciona zvezda koja je vizuelno sličan mnogim internacionalnim publikama istovremeno – filmska zvezda budućnosti. Sa svojom multikulturalnom posadom, njegov najnoviji, Universal Pictures Furious 7, je četvrti film po zaradi ikada, povlačeći 1.5 milijardu dolara, 77% od toga izvan granica Sjedinjenih država. Totalni prihod licence od karata sada je blizu 4 milijardi dolara – 1 milijardu dolara više nego Lord of the rings. Samo Diesel je zaradio procenjenih 47 miliona dolara u poslednjih 12 meseci bez poreza i honorara, 43. na ovogodišnjoj listi poznatih koji najviše zarađuju na svetu i 3. među svim glumcima – odmah iza Robert Downey Jr. i Jackie Chan-a i daleko ispred velikih imena kao što su Bradley Cooper, Tom Cruise i Adam Sandler.

„Cela poenta (The fast and the furious-a) bila je da proširi Holivud i na neki način promeni lice Holivuda“, kaže Diesel svojim dubokim, namernim režanjem. Odrastao na Menhetnu u umteničkom domaćinstvu sa svojom kavkaskom majkom i afro-američkim očuhom, koji je studirao glumu na Brooklin koledžu, Diesel je počeo da glumi u 7. godini. Mnogo pre nego što se bavio brejkdensom u metrou i u njujorškom Washington Square parku kako bi zaradio novac.

Diesel kaže da nije sasvim siguran u svoje etničko poreklo. (Nazvao je svoju produkcijsku kompaniju One Race.) Sada sve bolje, ali nakon gotovo decenije odbijanja nije mislio da će izaći iz 90-ih sa poslom – sve dok mu Steven Spielberg nije dao ulogu u filmu koji je 1988 dobio oskara Saving private ryan.

Uskoro su se studiji javljaji i 2001. godine je napravio veliki uspeh sa originalom The fast and the furious. Zaradio je 207 miliona dolara sa 38-milionskim budžetom, lansirajući multifilmsku licencu od koje je Diesel prvobitno bio otišao. „Kada sam dobio scenraio za drugi, moji strahovi su bili potvrđeni“, seća se.

Diesel je odbio nastavak, ali kaže da je pristao na malu ulogu u trećem pod uslovom da će producirati svaki naredni Fast and furious film. (Diesel je naveden kao producent na svakom Fast and the furious filmu  od 2009. četvrtog nastavka pa nadalje.) Pokazujući ozbiljano razumevanje showbiz-a, on takođe uspeva da na brzinu ugrabi od Universal-a prava na lik Riddick koji je igrao u 2000-tim u naučnofantastičnom filmu Pitch black. „Dobio sam dve licence iz četiri sata rada“, radosno se seća Diesel.

Nije loše za momka koji se nije probio u Holivudu do svojih 30-ih. Pa kako on želi da bude upamćen? Diesel je zastao i pogledao dole, nem dugih 10 sekundi. Kada je konačno pogledao gore, zasuzile su mu oči. „Kao osoba koja je donela multikulturalizam na svet kroz moju egzistenciju.“

  • Kmentari
  • 0

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.