Vetrenjače sada proizvode dovoljno energije za snabdevanje 19 miliona kuća

Home
  • 30. децембра 2015.
  • 21
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

Vetrenjače sada proizvode dovoljno energije za snabdevanje 19 miliona kuća

Uprkos uloženim naporima ekoloških aktivista, 2015. će ostati upamćena kao jedna od najuspešnijih godina u borbi za dobrobit planete. U dodatku istorijskom Pariskom klimatskom sporazumu, Sjedinjene Države mogu proslaviti lokalniju pobedu. Prema izveštaju Američkog društva za energiju vetra (AWEA), sada postoji više od 50.000 vetrenjača u pogonu širom 40 država i Portoriko. Što je još uzbudljivije, ove vetrenjače ukupno proizvode zapanjujućih 70 GWatt energije širom zemlje.

Koliko je to 70 GWatt laički rečeno? Prema Michael Goggin-u, starijem direktoru istreživanja na AWEA, to je „dovoljno da napaja oko 10 miliona domova“. Ili, ukoliko bi vam više odgovarala sezonska vizualizacija, Huffington Post navodi da je to dovoljno energije „da se osvetli novogodišnja jelka u Rockfeller centru preko 440.000 godina“. Zaista, to je mnogo.

Upotreba energije vetra u Sjedinjenim Državama prati nacionalni trend koji se uzdizao proteklih nekoliko godina. U 2007.godini, manje od 1% ukupne struje došlo je od snage vetra. Danas, „Približavamo se 4,5 do 5 procenata ukupne upotrebe struje u Sjedinjenjim Državama“, kaže Goggin.

A sa rekordnim brojem vetrenjača, za tu proporciju se očekuje samo porast.

wint turbinesNe samo da je energija vetra ekološki svesnija nego neobnovljive forme energije poput uglja i prirodnog gasa, nego je i jeftinija. I zahvaljujući nedavnoj odluci Kongresa da odobri petogodišnji produžetak za Kredit za porez na proizvodnju obnovljive energije, to čini dobar smisao za biznis da se investira u vetar za energiju.

Danas, Američke farme vetra predvode svet u smislu proizvodnje energije, dok je industrija kreirala 70.000 radnih mesta u Sjedinjenim Državama. Sa 500+ fabrika u 43 države, teško je suprtostavljati se dobrom smislu za okretanje sve više vetru.

„Ova priča o američkom uspehu sa energijom vetra postaje sve bolja. Sada postoji dovoljno uvedene energije vetra da se ispuni ekvivalent ukupne potražnje za strujom u Oklahomi, Nebraski, Kanzasu, Koloradu i Vajomingu“, rekao je Tom Kiernan, CEO Američkog društva za energiju vetra (AWEA). „Energija vetra je najveći, najbrži i najjeftiniji način na koji možemo smanjiti zagađivanje ugljenmonoksidom ovde u SAD, a kako snaga vetra bude rasla, tako će da rastu i uštede za Američke porodice i firme širom države.“

  • Kmentari
  • 0

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.