VENTILI NA BIO-KOŽNOJ ODEĆI REAGUJU NA LJUDSKI ZNOJ

Home
  • 5. новембра 2015.
  • 21
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

VENTILI NA BIO-KOŽNOJ ODEĆI REAGUJU NA LJUDSKI ZNOJ

Industrija mode poslednjih godina intenzivno se oslanja na saradnje sa svetom tehnologije. Tim istraživača na MIT-u razvio je bio-kožnu tkaninu koja je obložena veoma senzitivnim i vidljivo reaktivnim mikroarganizmima zvanim bacillus subtilis natto. Bakterija demontrira fizičke promene koje zavise od izloženosti vlažnosti, pa odeća napravljena od ovog materijala opremljenim ćelijama menja oblik kako se nosilac znoji ili doživljava porast temperature.

Grupa iz MIT Media Lab-a pionir je BioLogic istraživanja na polju bacillus subtilis natto i njegove praktične primene. Bakterija se obično koristi u japanskoj kuhinji, posebno u popularnom jelu zvanom nattō. BioLogic kaže da je inspiracija za ovau proizvod došla od japanskog mita o samuraju koji je otkrio bakteriju koja živi u stabljikama suvog leda, koje su u to vreme korišćene za tkanje torbi za transport zrna soje i drugih suvih proizvoda.

          biologic-001-640x427-cbiologic-003_3-640x427-cbiologic-004_3-640x427-c

Manipulacija natto ćelijama omogućila je BioLogic timu da kreira različite efekte u tekstilima kreiranim pomoću slojeva ćelija. Proces uključuje štampanje slojeva prožetih natto biofilmom na spandeks. Obrasci i dizajn u plasmanu individualnih natto ćelija stvara opseg efekata kako tkanina interaguje sa nivoima vlažnosti nosioca u odnosu na faktore kao što su: unutrašnja temperatura, znoj, nivoi eksterne vlažnosti, klimatske promene.

Verzije biofilma štampanog sa ravnim linijama natto ćelija saviće se oštro kada su izložene vlažnosti, dok jedinstvenija primena ćelija omogućuje tkanini da se uvije više organskim obrazscem. Kako se javlja porast nivoa vlažnosti, individualne natto ćelije mogu se proširiti toliko da im je površina uvećana za 50%. U njihovom partnerstvu sa New Balance brendom i modnim dizajnerima sa Royal College of Art,BioLogic tim kreirao je kolekciju activewear koji se menja sa iskustvom nosioca.

Prirodno adaptivne strukture ćelija koje interaguju sa njihovim okruženjem kreiraju ogromne prilike za razvoj za koji BioLogic veruje da su jedinstvene za organsku tehnologiju: „Bio je novi interfejs. Zamišljamo svet gde pogoni i senzori mogu biti uzgajani, pre nego napravljeni, koji potiču od prirode nasuprot konstruisanim u fabrikama.“ Ukoliko je BioLogic ikakav znak vremena, postoji mogućnost da ćemo nositi živu odeću rame uz rame našom odećom opremljenom tehnologijom ranije nego što smo zamišljali.

  • Kmentari
  • 0

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.