TRANSPARENTNA SOLARNA ĆELIJA ČINI SVAKI VAŠ PROZOR IZVOROM ENERGIJE

Home
  • 15. октобра 2015.
  • 11
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

TRANSPARENTNA SOLARNA ĆELIJA ČINI SVAKI VAŠ PROZOR IZVOROM ENERGIJE

Tim istraživača sa Mičigen univerziteta konačno je kreirao potpuno transparentan solarni panel – otkriće koje bi uskoro moglo uvesti da svi prozori, staklena prozorska okna, pa čak i cele zgrade mogli biti korišćeni za stvaranje solarne energije. Do sada, solarne ćelije ove vrste bile su samo parcijalno transparentne i obično malo zatamnjene, ali ove nove su toliko prozirne da se praktično razlikuju od normalnih staklenih panela.

Prethodne tvrdnje na temu transparentnih solarnih panela bile su varljive, kako sama priroda prozirnih materijala čini da svetlost mora proći kroz njih. Transparentne fotonaponske ćelije praktično su nemoguće, zapravo, jer solarni paneli generišu energiju konvertovanjem absorbovanih fotona u elektrone. Da bi materijal bio putpuno transparentan, svetlost bi morala da putuje nesmetano oku što bi značilo da ti fotoni morali proći kroz materijal u potpunosti (bez da budu absorbovani kako bi stvorili solarnu energiju).

Pa, kako bi ostvarili istinski transparentne solarnu ćeliju, tim Mičigenskog univerziteta stvorio je transparentni luminescentni solarni koncentrator (TLSC), koji angažuje organske soli da absorbuju talasne dužine svetlosti koje su nevidljive ljudskom oku.

TLSC projekuje luminescenni sjaj koji sadrži konvertovanu talasnu dužinu infracrvene svetlosti koja je takođe nevidljiva ljudskom oku. Tradicionalnije (netransparentne) solarne fotonaponske soalrne ćelije uokviruju panel glavnog materijala, i to su ove soalrne ćelije koje transformišu koncentrisanu infracrvenu svetlost u elektricitet.

Verzije prethodnog polutransparentnih slarnih ćelija koje bacaju svetlost u obliku obojenih senki mogli bi obično dostići efikasnost od oko 7%, ali od TLSC Mičigenskog univerziteta očekuje se da dostigne vrhunsku efikasnost od 5% sa daljim testiranjima (trenutno, efikasnost prototipa doseže 1%). Dok brojevi poput 7% i 5% efikasnosti deluju slabo, kuće koje sadrže putpune solarne prozore ili zgrade napravljene od organskih materijala mogle bi ujediniti taj elektricitet i dovesti ih do korisnijeg nivoa.

Istraživači mičigenskog tima veruju da bi njihova TLSC tehnologija mogla imati raspon od industrijske primene do podesivijih upotreba poput korisničkih uređaja i ručnih uređaja. Njih glavni prioritet u kontinuiranom razvoju tehnologije čini se da je energetska efikasnost i održavanje prilagodljivog nivoa pristupačnosti, kako bi solarna energija mogla da raste i dalje kao glavni igrač na polju obnovljive energije.

  • Kmentari
  • 0

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.