JAPANSKI UNIVERZITET POSTAVIO SVETSKI REKORD NEVEROVATNIM LASERSKIM PRASKOM OD 2 KVADRILIONA WATT-A

Home
  • 28. јула 2015.
  • 13
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

JAPANSKI UNIVERZITET POSTAVIO SVETSKI REKORD NEVEROVATNIM LASERSKIM PRASKOM OD 2 KVADRILIONA WATT-A

Prema nedavno objavljenom izdanju, naučnici Osaka univerziteta u Japanu ispalili su kako je izvešteno najmoćniji na svetu laserski zrak. Da bi ovo uradili, istraživači su koristili univerzitetski masivan, 300-stopni LFEX (Laser for Fase Ignition Experiments) kako bi postigli eksploziju od 2-petawatt-a (2.000.000.000 watt) – navodno najveći, najenergičniji prasak ikada postignut.

Dva kvadriliona watt-a je, bez sumnje, neverovatno velika količina učinka. Prasak je trajao samo oko 1 pikosekunda (1/1.000.000.000.000 sekunde), pa dok je izlaz energije bio neveorvatno velik, stvarna količina snage (energija podeljena vremenom) koju je LFEX iskoristio nije bilo baš toliko velika. Kada je sve bilo već rečeno i učinjeno, laser je prizveo tek dovoljno snage da pokrene mikrotalasnu na oko 2s.

Kada se tako gleda, čini se da je sve to veoma slabo, ali zastanite na trenutak i razmislite šta to znači. Ovaj laser ispaljen za jedan trilioniti deo sekunde. To čak nije dovoljno vremena da svetlost putuje 1mm – ali u tom minijaturnom vremenskom intervalu, LFEX emituje dovoljno energije da zakreje vaš doručak za pune 2s. To je neverovatno.

A istraživači ne staju tamo, takođe. „Sa zagrejanom konkurencijom u svetu za poboljšanje performansi lasera, naš cilj je sada da povećamo trajanje za 10 petawatt-a“, Juri Kawanaka kaže, saradnik profesor električkog inženjeringa na unverzitetu.

Na žalost, ne postoji video ispaljivanja LFEX-a, ali ukoliko vam je potrebno bolje objašnjenje toga kako ovo ludilo funkcioniše, toplo vam preporučujemo da pogledate video postavljen u tekstu iznad sa Univerziteta Texas u Austin-u – prethodni svetski rekorder, kao i prva organizacija koja je proizvela 1 pW laserski prasak.

  • Kmentari
  • 0

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.