MRTVO SRCE OŽIVELO POMOĆU NOVE TEHNOLOGIJE

Home
  • 8. септембра 2015.
  • 10
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

MRTVO SRCE OŽIVELO POMOĆU NOVE TEHNOLOGIJE

„Srce-u-kutiji“ omogućava srcima nedavno preminulih da se iskoriste za transplantaciju, povećavajući broj dostupnih za donacije za 30%.

Ukoliko vam je potrebna transplantacija srca u UK, verovatno ćete čekati neko vreme – u proseku, 6 meseci. Kada je u pitanju nešto ozbiljno kao transplantacija srca, toliko čekanje je predugo za neke, gde se procenjuje da će oko 15% procenada umreti pre nego što rezerva postane dostupna.

Glavni razlog za ovo je taj da donirana srca mogu biti uzeta od živih slučajeva – pacijentima koji su pretpeli moždanu smrt uklanjaju se organi, dok još uvek funkcionišu, omogućavajući sigurnu transplantaciju. Ukratko, ne postoji mnogo donora koji odgovaraju ovom opisu, pa su liste čekanja uglavnom duge i stresne.

Moguće je da će se to promeniti, zahvaljujući najnovijem izumu koji je razvio TransMedics, uređaj koji je već uspešno korišćen  u 15 transplantacija u UK i Australiji. Prosto rečeno, omogućava mrtvim srcima da budu „reanimirana“ i upotrebljena iznova kako bi se spasio život neke druge osobe: „srce-u-kutiji“.

Za razliku od dosadašnjih transplantacija, gde su organi ohlađeno do oko 4°C kako bi se redukovala metabolička aktivnost, uređaj održava srce toplim. Zatim se prebacuje u sterilnu komoru na kolicima, gde su cevi priključene na srce, dajući mu stalan dotok krvi, kiseonika i nutrijenata. Možete videti kako to izgleda u snimku ispod, ali za gadljive: nemojte reći da vas nismo upozorili.

Postoje tri stvari koje blokiraju srce-u-kutiji od transformacije srčanih transplantacija kakvim ih znamo: praktična, finansijska i etička.

Praktična stvar nije tolika prepreka: srce treba da je od nekoga ko je nedavno preminuo – ne možete reanimirati dugoročno mrtva srca, kako biste mogli zamisliti. Ipak, ovo znači da srce-u-kutiji treba da je na pravom mestu u pravo vreme, što nas dovodi do problema broj dva: finansije.

Srce-u-kutiji košta 250.000$ (oko 160.000£), što ga čni skupim tehnoločkim delom za svaku bolnicu kako bi ga imala spremnog za primenu u svakom datom momentu.

Etička stvar je ona gde stvari postaju zaista interesantne. Prethodno, ukoliko bi nekome srce stalo i ta osoba, zvanično bi bila mrtva. Ali kako bi mogli biti, ukoliko možemo ukloniti srce, reanimirati ga i isto dati nekome drugom? Ili kako medicinski etičar dr Robert Truog kaže za Technology Review: „Kako možete da je irevirzibilno, kada je cirkulatorna funkcija povraćena u drugom telu? Nastojimo da previdimo to, jer želimo da presadimo ove organe.“

„Moj argument je da nisu mrtvi, ali takođe da to i nije bitno. Oni umiru i dopustivo je da se koriste njihovi organi. Pitanje je da li im škodimo, a ja kažem da ne“, dodao je.

Ukoliko ova pitanja mogu biti prevaziđena, onda tehnologija može biti transformatorna. British Heart fondacija procenjuje da samo 8 od 10 ljudi „primi transplantaciju srca koju zahtevaju“, i da postoji samo 181 transplanata iznetih u 7 bolnica prošle godine. Srce-u-kutiji ima potencijal da osigura da ovaj broj poraste dramatično, a sa tim i da lutrija lista čekanja postane stvar prošlosti.

  • Kmentari
  • 0

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.