Nova SONY premium-only TV strategija je ili suluda ili genijalna

Home BlogItHardverNova SONY premium-only TV strategija je ili suluda ili genijalna

Nova SONY premium-only TV strategija je ili suluda ili genijalna

Sony je bio neprikosnoveni kralj televizora, ali u momentu kada su koreanski rivali Samsung i LG došli na scenu, njegov deo tržišta počeo je da nestaje. Zaista, Sony se suočio sa teškom bitkom u pokušaju da pronađe svoje mesto u novoj severnoameričkoj ekonomiji, ali nakon nekoliko godina eksperimentisanja, kompanija je iznela novu strategiju: Proizvoditi samo premium televizore i učiniti ih boljim od bilo čijih.

Na momenat, bili smo šokirani saznanjem da je Sony pomenuo samo jedan TV model tokom svoje pres konferencije na CES 2016. Ipak, svaki od Sony-evih rivala najavio je čitave proizvodne linije sa po nekoliko serija, sa po nekoliko modela u svakoj seriji – to je ono što radite na najvećem svetskom sajmu potrošačke elektronike. A Sony je predstavio samo jedan TV?

Kako se ispostavilo, Sony zapravo ima 3 TV-a za 2016. godinu. Ipak, nekome ko sedi izvan korporativnog sedišta kompanije Sony, to verovatno izgleda kao znak depresije. Ukoliko pitate nas, doduše, to je strateški manevar čistog genija.

Tokom specijalne konferencije za noivinare održane prošlog proleća, Sony je najavio sistematsko zatvaranje svojih Sony Only radnji širom Severne Amerike. Predsednik i COO kompanije, Majk Fasulo, takođe je izjavio da je rezultat Sony-eve TV podele najavljene ranije te godine bila namerna odluka dizajnirana da pomogne Sony-u da ponovo vrati prevlast na TV tržištu, a ne znak njegove propasti.

Ove godine, Sony nudi XBR-X930D u 55″ i 65″ modelima, -X940D (verzija od 75″ X030D modela sa punim nizom pozadinskog osvetljenja), kao i -X850D seriju, dostupne u modelima od 55″, 65″, 75″ i 85″, svi premium 4K Ultra HD televizori.

X930D je izuzetno tanak TV – suviše tanak da primi čitav niz lokalnoz zatamnjivanja )FALD) sistem pozadinskog osvetljenja – Sony je razvio ivični sistem pozadinskog osvetljenja sa lokalnim zatamnjivanjem. Sony zove ovu tehnologiju Slim Backlight Drive, i tvrdi da ne samo da bolje usmerava svetlost na određene delove ekrana, već nudi i više zona lokalnog zatamnjivanja nego što je to prethodno bilo moguće sa televizorima sa ivičnim osvetljenjem.

Svi od novih Sony televizora podržavaju HDR i imaju Trilumionus ekrane sposobne da dostignu širi gama boje nego 1080P televizori prošlih godina. Ukratko, lako zadovoljavaju uslove propisane od strane UHD Alijanse za premium sloj 4K Ultra HD televizora.

Vreme će pokazati da li će se Sony-eva premium-only strategija isplatiti ili neće, ali sudeći prema načinu na koji njegovi televizori izgledaju ove odine, verovatno postoji dobra šansa reafirmacije u svetskog proizvođača LED/LCD televizora, bar kada je reč o kvalitetu proizvoda i performansama.

  • Kmentari
  • 0