SONY REŽE SVOJE FINANSIJSKE PLANOVE ZA OVU GODINU

Home
  • 18. новембра 2012.
  • 1,250
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

SONY REŽE SVOJE FINANSIJSKE PLANOVE ZA OVU GODINU

Sony kompanija najavljuje da ima na umu rez kad je u pitanju planirana prodaja ručnih PlayStation konzola i tv uređaja. Ali se ipak nadaju povratku profitabilnosti u ovoj godini. Sony smanjuje svoje planirane ciljeve za obe prenosive igračke konzole, kako za PlayStation Vita, lansiran protekle godine, tako i za PlayStation Portabl. Planirana prodaja se umanjuje za celih 17%. Kompanija sada planira da proda 10 miliona konzola u ovoj fiskalnoj godini, što je za dva miliona manje od planirane kvote u martu ove godine.

Čak i sa ovakvim rezom, Sony-ev cilj je daleko iznad prošlogodišnje prodaje od 6,8 miliona prodatih konzola. Kompanija je zadržala plan prodaje za PlayStation Home konzolu koji u sebi uključuje i revidiranu verziju PlayStation 3 konzole na 16 miliona.

Ovaj gigant je pretrpeo gubitke od 15,5 milijardi jena ili 190 miliona dolara u drugom kavartalu ove godine, što je skoro polovina rezervisanog plana od prošle godine. Finansijsko olakšanje su ostvarili od naplata osiguranja zbog tajlandskih poplava kao i od ostvarenog profita od poslova sa hemijskim proizvodima.

Kompanija je izjavila da je prodaja ručne konzole Sony Vita bila uzlazna u protekla tri meseca, ali da je prodaja Portable i Play Station 3 konzole bila u znatno bleđem izdanju, obarajući operativni profit u sferi Sony igračkih konzola za čak 24 % od prošle godine.

Sony je ukupno prikupio sebi 40 milijardi jena gubitka nakon prve polovine fiskalne godine, što znači da će im trebati relaksacija od 20 milijardi jena profita do marta sledeće godine da ostvare ovako korigovane finansijske rezultate.

Kompanija je ostvarila najveće gubitke u ovoj godini od kako je osnovana 1948. godine, kako se planira do kraja marta 2013. godine, to će biti 13 milijardi dolara. Najvećim delom za to je zaslužna njihova bolesna poslovna težnja sa tv uređajima i željom da naprave hit u ovoj oblasti koja im nije pošla za rukom pod vođstvom bivšeg izvršnog direktora Howard-a Stringer-a.

Novi izvršni direktor Kazuo Hirai zarekao se da će preokrenuti poslovanje refoksuirajući kompaniju prema njoj prepoznatljivim proizvodima. Takođe je započeo restruktuiranje kompanije prodajom nepotrebne imovine, zatvarnjem nekih fabrika, smanjujući radnu snagu za 10 hiljada radnika, gledano na globalnom nivuo.

U četvrtak, 1. novembra, kompanija je takođe najavila da će smanjiti planirani cilj prodaje za LCD televizore i računare. Sony se dugo i neuspešno borio za to da je njegovo poslovanje sa televizorima dobar posao, šta više, i dalje ne odustaje od te ideje, a sada poslovanje vodi sam Hirai.

U svoj plan preokreta Sony planira i velika ulaganja od 1 milijarde dolara za unapređenje senzora slike, kao i u Sony Ericsson proizvode.

  • Kmentari
  • 0

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.