SLIKAJTE KAO PROFESIONALAC SA BESPLATNIM SOFTVEROM ZA DIGITALNU UMETNOST

Home
  • 16. априла 2015.
  • 168
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

SLIKAJTE KAO PROFESIONALAC SA BESPLATNIM SOFTVEROM ZA DIGITALNU UMETNOST

Update za aplikaciju skiciranja i slikanja Krita ima poverenje prve lige.

Artist David Revoy

Umetnik David Revoy stvorio je ovo delo u novoj verziji Krita-e

Prvi put objavljena pre gotovo 10 godina, Krita je oduvek imala uzvišene ambicije. Softver je izgrađen kao alternativa Corel-ovom Painter-u, ali sa jednim velikim obrtom: besplatan je i dostupan svima, isto kao i GIMP.

Nedavni trud da se ubrza razvoj Krita-e, pokretanjem uspešne Kickstarter kampanje, vratio je softver nazad u centar pažnje.

  • Profesionalan dodir

Pokrenite ga i jasno je da Krita nije polovičan i amaterski projekat: izgleda i deluje veoma profesionalno. Softverski paket dolazi sa šablonima za US ili Manga stilove u stripu, popularnim dizajnerskim razmerama i DSLR rezolucijama.

Podržava CMYK i RGB modele boja (između ostalih) i varijetet predefinisanih pixel-per-inch podešavanja.

Visoko profesionalan pristup se nastavlja kada je pred vama prazno platno. Usvaja šemu boja uglja iz Photoshop-a, i raspored je intuitivan i poznat svakome ko je koristio Photoshop ili Painter: alati sa leve strane, teksture i gradijenti na vrhu, izbor boja u trouglu stilom kao u Painter-u sa desne strane.

„Osim sa velikim izborom brush-eva, Krita dolazi sa mnogo korisnih papirnih tekstura.“

Poput Painter-a, Krita je asocirana na brush-eve. Iako nisu razmetljivi kao u Painter-u, i dalje su izvanredne digitalne verzije pravih. Isporučuje se sa preko 100 već postavljenih brush-eva, ali postoji mnogo korisničkih varijacija i zajednica koja okružuje softver, omogućujući korisnicima da kreiraju i dele brush-eve.

Krita layout

Bolje nego prava stvar: Krita brush-evi su dobri kao Painter-ovi, mada manje upadljivi

  • Kompletno pakovanje

Postoji mnogo karakteristika, kao što je HDR slikanje i manipulacija okvirom, što bismo očekivali kod softvera koji se plaća, ali u Krita-i oni su potpuno besplatni.

Ukoliko želite možete da ostvarite donaciju, ili možete da kupite Krita-u kao aplikaciju preko digitalnog distributivnog servisa Steam. Ova opcija će vas koštati £30, ali možete da pristupite aplikaciji sa besplatnim doživotnim update-ovima. Naravno, možete ga jednostavno download-ovati besplatno, ali zaista prija dati malo za mnogo softvera.

Jedina mana je nedostatak podrške za Mac, ali i na ovome se trenutno radi. Sa druge strane, Krita je fin primer toga šta je moguće kada entuzijasti rade zajedno na nečemu što vole, i još bolje zbog toga što je besplatno i nezavisno.

  • Kmentari
  • 0

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.