SJAJNA TEHNOLOGIJA KOJU JOŠ UVEK NE MOŽETE KUPITI: 4K SFERNA KAMERA, PROFESIONALNA OPTIKA ZA VAŠ TELEFON

Home
  • 6. јула 2015.
  • 13
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

SJAJNA TEHNOLOGIJA KOJU JOŠ UVEK NE MOŽETE KUPITI: 4K SFERNA KAMERA, PROFESIONALNA OPTIKA ZA VAŠ TELEFON

U svakom datom momentu postoji ogroman broj različitih kampanja koje finansiraju ljudi sa svih strana koje se odvijaju na internetu. Prođite Kickstarter ili Indiegogo i videćete da im ne nedostaju čudni, beskorisni i prosto glupi projekti – pored nekih pravih dragulja.

Smart telefon ili GoPro su zgodan način da pravite fotografije i snimate, ali imaju svoja ograničenja. Odsjaj na ekranu, loš zvuk, ograničene preformanse pri slaboj osvetljenosti, samo nekoliko opcija za objektiv, loša stabilnost, i konstantna potreba za upotrebnom obe ruke otežavaju pravljeje profesionalnih snimaka. Iz tog razloga, kanadski novitet IndieVice zadao je sebi zadatak da napravi jedinstvenu napravu koj bi zamenila svu vašu staru opremu i povećala potencijal vašeg džepnog smart telefona. Istoimeni uređaj kompanije je novi revolucionarni pristup snimanju profesionalnih snimaka i fotografija vašim smart telefonom ili GoPro.

IndieVice adaptira se na bilo koju veličinu i oblik telefona. Sadrži univerzalni adapter za smart telefon, koji navodno odgovarasvim iPhone modelima (uključujući 6+), kao i smart telefonima: Nokia, Motorola, Samsng, HTC i Sony.

Jednom kada je vaš telefon prikačen, možete da priključite bezbroj različitih objektiva, bliceva, drški i drugih foto periferija. Sistem u suštini koristi vaš telefon kao mozak i omogućava rad svih drugih delova kamere. Divno, zar ne?

Aditivna proizvodnja – takođe poznata i kao 3D štampanje – dobja svu pažnju ovih dana. Ali uprkos grozničavom tempu kojim tehnologija napreduje, tradicionalni proizvodni procesi još uvek noce određene prednosti – naime, mogućnost rada sa drugim materijalima pored plastike. Oni napreduju, ali 3D štampači koji štampaju bilo šta drugo osim PLA ili ABS trenutno su neverovatno skupi, pa ukoliko želite da napravite nešto od metala ili drveta, najbolje je da koristite tradicionalan CNC mlin. Džepni NC je praktično minimizirana verzija mlinova koje možede naći u punopravnoj mašinskoj radionici, ali sa mnogo jednostavnijim interfejsom, daleko kompaktnije forme, sa 5 različitih pravaca kretanja.

Zahvaljujući veoma pojednostavljenijim softverskim kontrolama, džpni NC u suštini kombinuje jednostavnost 3D štampanja sa preciznošću, brzino i prilaodljivos CNC mlina. Može pomerati vaš materijal u 5 različitih pravaca i podržava niz izmenjivih alata, stoga može praviti delove koji bi u suprotnom zahtevali više mašina. Sa cenom od oko 3.500$, definitivno je malo skuplji i od najnaprednijih 3D štampača, ali ukoliko je potrebno da desktop fabrikacija ide ispod prostih plasitičnih delova, ovo bi moglo biti vredno razmatranja.

3D štamparske olovke nisu nita novo u ovom trenutku, ali 3DSimo Mini je više od toga. U dodatku izbacivanju termoplastike kako bi se kreirali predivne skulpture i 3D crteži kreirani slobodnom rukom, takođe može da gori dizajn u drvetu, pravi čist rez pene, pa čak i lemi metal i pristaje vašem dlanu kao čudno oblikovana stolarska olovka. To je zapravo moel druge generacije, i kao što biste očekivali, takođe je i mnogo manji od svog prethodnika, 3D Simo, koji može da radi jedino sa plastikom.

Dodatno tome što je upola manji od originala, 3DSimo Mini ima promenljive vrhove i mnogo je svestraniji. Jedan vrh gori drvo, drugi vare metal, tope plastiku ili seku pen – kao Dremel alat sa vruim krajem. Prvi 3DSimo podržavao je mali ekran i seriju dumagi po strani za podešavanje temperature. Takođe je imao i ventilator. Ali u interesu smanjenja uređaja, kreatori olovke izvadili su ventilator i ekran. Sada, postoji samo nekoliko dugmića na uređaju za rad sa materijalom. Zahvaljujući podršci Bluetooth-a na Mini-u, mobilna aplikacija daje vam kontrolu nad temperaturom i brzinom kako biste mogli raditi sa različitim materijalima i stvarali oređene vrste projekata.

Postoji nešto hipnotišće u gledanju vinil ploče kako se vrti na gramofonu, ali na žalost ogromna većina ploča se vrti horizonatlno i nije baš dizajnirana za lak pregled. Ukoliko biste uspravili vaš gramofon, završili biste sa mnogim problemima. Pre svega, imali morali biste čvrsto da ga držite da ne padne, a ručica verovatno ne bi išla tamo gde vi želite, pa vaše pesme ne bi bile puštane kako treba.

Gramovox „Floating Record“ rešava ove proleme sa samo nekoliko jednostavnih inovacija. U dodatku stegi koja drži vaše albume vertikalno, ručica od ugljeničnih vlakana koristi malu oprugu kako bi primenila silu koja je održava u dodiru sa površinom ploče. Prema Kickstarter stanici kompanije, ručica plejera je takođe rpecizno balansirana, pa se ne iskošava i ide ka centru vae ploče. Iznad toga, za Floating Record nije potrebna postavka kertridža ili bilo koji dodatna spoljna oprema kao što su fono pre-pojačala, pojačala ili zvučnici. Sve što vam je potrebno ugrađeno je direktno u dizajn plejera.

Sada kada smo svi nabavili ove ludačke VR uređaje za glavu, spremni da nam pomognu u iskustivma potpuno radikalno impresivnih snimaka, imamo šupljinu u sadržaju. Čak i kamere sa najširim uglom na tržištu, trenutno se razmeću poljem gledanja koji pokriva oko 170° ili slično – što nije baš idealno za snimanje ludih sveobuhvatnih video sadržaja. Ono što nam je potrebno je 360° kamera za snimanje – nešto poput onih koje Google vezuje na vrh njihovog Street View automobila; samo manje i više user-friendly.

Srećom, postoji šačica 360° kamera na tržištu trenutno, i sve više ih se pojavljuje u tekućoj nedelji. Sphericam 2 je najnoviji unos u ovu bujajuću kategoriju i takođe se dešava da se razmeće sa nekim od najimpresivnijih specifikacija za snianje koje smo videli. Za razliku od nekih njegovih konkurenata sa niskom rezolucijom, ova naprava snima 360° videe u 4K, na 60 fps. Ovo je snimano sa 6 različitih objektiva i spojeno sa Sphericam-ovim pratećim softverom. Takođe snima i zvuk (sa 4 mikrofona) i može da emituje video drektno na Oculus Rift.

  • Kmentari
  • 0

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.