SEO trendovi za 2017. godinu

Home
 • 16. децембра 2016.
 • 20
 • Некатегоризовано
 • Facebook Twitter LinkedIn Google+

SEO trendovi za 2017. godinu

Vlasnici veb sajtova koji promovišu svoj biznis na internetu naučili su poslednjih godina šta je SEO. Činjenica da sajt mora biti tehnički i sadržajno formiran na poseban način, kako bi se pojavio u pretragama korisnika visoko na listi rezultata, poznata je zahvaljujući brojnim člancima u medijima.

I dok na isteku jedne i početku druge godine, zbog sve veće konkurencije na internetu, u kompanijama razmišljaju da li i od koje agencije da zatraže SEO usluge, stručnjaci u ovoj oblasti vredno rade.

SEO optimizacija sajta nije jednostavan posao. Iz nedelje u nedelju, iz meseca u mesec, najpopularniji pretraživač Google menja algoritam – pravila po kojima rangira sajtove u pretragama. Koliko posvećeno agencija prati novosti u ovoj oblasti – toliko je sposobna da svoje klijente, pre nego drugi, dovede u vrh liste rezultata Google pretrage.

Eksperti idu i korak dalje

Biti „još jedan korak ispred ostalih“ – u SEO optimizaciji znači predvideti šta će se dešavati u narednom periodu. Koliko je to uopšte moguće? Jedini način, koji praktikuju eksperti, je proučavanje poteza Google-a u prošlosti i pokušaj da se na osnovu njih i drugih aktuelnih trendova u sektoru, oceni šta se može očekivati.
Za 2017. godinu, prema pisanju uglednog Forbsa, značajna je verovatnoća da će se dogoditi sledeće.

 1. „Zbijeni“ sadržaj bi mogao da dobije na vrednosti. Čitaoci kao da su se umorili od dugih tekstova, prepričanih mnogo puta, i Google to „vidi“. Detaljno i preobimno pisanje verovatno će dobiti niži rejting kod pretraživača u narednom periodu, a novo pravilo bi moglo da glasi – spakujte što više informacija na što manji prostor.
 2. Očekuje se dalja automatizacija. Veštačka inteligencija, odnosno algoritamsko mašinsko učenje već je uvedeno, pa će Google moći da nauči više o korisnicima i apdejtuje algoritam automatski. Marketing automatizacija i mašinska interpretacija podataka sigurno će biti sledeći iskorak u ovoj oblasti.
 3. AMP (Accelerated Mobile Pages), odnosno momentalno uvođenje strana na mobilne uređaje takođe će imati uticaj na SEO u 2017. godini. Ovo zahteva jednostavne promene na sajtu koje omogućavaju da se on učita četiri puta brže, uz korišćenje osam puta manje podataka. Google je već počeo bolje da rangira sajtove koji su se prebacili na AMP, a to će sasvim sigurno i nastaviti.
 4. O jednom “oružju” SEO optimizacije ne vodi se dovoljno računa, a čini se da će u 2017. godini konačno doći na dnevni red. Personal branding, odnosno brending svih osoba koje su sa kompanijom povezane, doprineće prirodnom rastu interesovanja, postova posetilaca, razmeni na društvenim mrežama, a samim tim i pozicioniranju brenda na internetu.
 5. Lični digitalni asistenti (personal digital assistants), kao što su Siri ili Cortana na tržištu su, i korisnici se na njih sve više oslanjaju. Njihov dalji razvoj i sofisticiranost se očekuje. Malo je reći da će oni samo promeniti način na koji se vrše pretrage na Google-u. Obrasci zadovoljavanja osnovnih i drugih potreba mogli bi da budu zasnovani na potpuno novom vidu komunikacije i dolaska do informacija. Rangiranje će svakako morati u potpunosti da prati ovaj trend.
 6. I za kraj, ili za početak – mobilne komunikacije! Smartphone aplikacije polako ali sigurno zamenjuju čak i sajtove i Google se veoma ozbiljno bavi njima. Biće to još izraženije u budućnosti, već u 2017. godini. Razmatranje SEO opcija za aplikacije su nešto čemu bi SEO stručnjaci morali što pre da poklone pažnju.
 • Kmentari
 • 0

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.