Četri mesta koja moraš posetiti u Beogradu

Home
  • 11. маја 2016.
  • 8
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

Četri mesta koja moraš posetiti u Beogradu

Kad se po prvi put nađeš u nekom gradu, nije fora da prošetaš glavnom ulicom, vidiš ponešto od znamenitosti ili se napiješ u najskupljem klubu. Štos je u tome da „onjušiš“ grad, da zaista osetiš njegov duh i da pustiš da te nosi, pa makar i na dan.

Ako si se, dakle, našao u Beogradu, iz kog god da si dela Srbije ili sveta, evo kako da na prečac uskočiš u jednu veselu, urbanu beogradsku priču.
Kome je još do suvenira! Ova lista i ono što u sebe, nakon nje spakuješ, e, će biti tvoj suvenir.
Pazi sad!

Skadarlija

Predlažemo da tvoje lutanje beogradskim ulicama otpočne evo baš ovde! Skadarlija je odličan izbor i ako želiš da se dobro najedeš, i ako želis da nešto dobro popiješ, ali i ako želiš da malo zaviriš u kulturnu baštinu Beograda. Od tamburaša, ukusne klope iz nacionalne kuhinje i nešto dobre rakije, ovde verovatno nećeš stići da se mnogo baviš kulturom i umetnošću, ali moći ćeš da hodaš ulicama kojima su hodala neka od najvećih imena iz srpske kulture. Naime, u Skadarlijskim ulicama i kafanama brojni umetnici otopčinjali su i završavali svoje pesme, priče, slike, pića. Kada se sva čula bar malo zasite, onda možeš produžiti dalje romatičnom kaldrmom.

Savamala

Sve popularniji deo Beograda koji je u poslednje vreme poneo jedan novi duh, obojen, pre svega, kreativnošću i novim idejama.

Za razliku od Skadarlije, ovo središte beogragdske alternativne kulture prisno je vezano uz sadašnji trenutak, pa su urbanost i akcija ono čime ovaj kraj obiluje. Neobični kafići, umetnički prostori, galerije, sjajni grafiti i ulična umetnost uopšte, nešto su poput pečata koji ovaj kraj nosi.
Za neke prenašminkana, za neke baš kakva treba da bude – sadašnjost beograda razbacana po ulicama. Onjušiti obavezno!

Pijace – Kalenić/Bajloni

Onaj ko putovanja doživljava kao način da u sebe upije deo duha jednog naroda, taj sigurno zna da su pijace odlično mesto baš za to! Kako su već sam Beograd i Beograđani poprilično neposredni, lako je pogoditi da su pijace pravo srce te beogradske razbarušenosti. Pogotovu vikendom!
Osim voća, povrća i svih onih namirnica koje se na pijacama već mogu naći, ovde će kolekcionari sasvim neočekivano izroniti pokoju značku, ukras, mesinganu figuru, vintaž fotografiju ili komad nakita.

Burek i pizza

Beograd već sam po sebi nosi duh jednog lepog preterivanja. Ludi izlasci koji traju do ranih jutarnjih sati, neretko završe baš u lovu na neki dobar junk food. Bilo da se radi o junk-doručku, povratku iz izlaska ili masnoj poslastici tokom dana – obožavaćeš burek iz pekare „Kod Mare“ i „Bucko“ pizzu. Kad si već tu gde jesi, red je da probaš bar jednu od najneverovatnijih burek-kombinacija (Nutelu u bureku, ipak, ostavljamo za najhrabrije), ali i pizzu sa premazom od pileće/goveđe salate. Zar već ne zvuči tako divno, divno loše?!

A kad nakon njuškanja, žurkanja, urbanisanja i klopanja po Beogradu, usledi dremka u jednom od apartmana u Beogradu, želimo ti da ona bude baš ozbiljno, preterano, beogradski kvalitetna!

  • Kmentari
  • 0

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.