Pet zlatnih pravila za skijaške početnike

Home
 • 31. децембра 2016.
 • 23
 • Некатегоризовано
 • Facebook Twitter LinkedIn Google+

Pet zlatnih pravila za skijaške početnike

Ove godine odlučili ste i vi svoje zimske praznike provesti s obitelji na nezaboravan način ili pak idete s prijateljima/dečkom/djevojkom i vaša je destinacija skijaška atrakcija?! Nema razloga strahu ako ste početnik. Možda u vama čuče novi snježni kralj ili kraljica pa za sve one koji prvi puta odlaze na skijanje donosimo pet zlatnih pravila i savjeta.

 1. Skije i skijalište

  Odlučili ste se za skijanje, ali još niste izabrali svoju skijašku destinaciju? Još bolje! Morate znati sljedeće. Izbor zemlje u koju idete na skijanje utjecat će na vaš budžet. Ukoliko želite poći u Francusku ili Švicarsku, a početnik ste, to onda nije baš najbolji izbor. Destinacije su vrlo skupe, a među onima koji su na stazama često vrlo bogati i nestrpljivi skijaši.

  Slovenija nudi pristupačnije cijene i niže nadmorske visine na kojima se nalaze staze pa je jedno od top početničkih destinacija skijalište Bohinj. Skijanje Bohinj ima izvrsne uvjete za početnike, a uz očaravajuće Bohinjsko jezero zagarantiran je i nezaboravan odmor.

  Ono što morate znati kad se pojavite na skijalištu je da su staze podjeljene po strmini i dužini i to bojama: bijele staze su za potpune početnike, plave imaju minimalne strmine, crvene su nešto blaže, ali još uvijek zahtjevne, a crne staze namijenjene su vrhunskim skijašima. Kod odabira skija uzmite u obzir i nepisano pravilo prema kojem bi skija po dužini trebala biti između brade i nosa skijaša.

 2. Kod pakiranja ne zaboravite…

  Rezervirali ste smještaj, prijevoz, izabrali skijalište i krećete s pakiranjem kofera. Kod pakiranja ne zaboravite da u obveznu opremu ubrajamo skije, pancerice, štapove, skijaške naočale, skijaško odijelo ili kombinacija ski hlača i jakne, rukavice, šal, kapu, deblje čarape (da ne ozebete), pulover, cipele za hodanje po snijegu, ruksak te spremite si i nešto odjeće za slobodno vrijeme. Jedan od tajnih savjeta je i krema za sunčanje koja će vam kod sunčanih dana svakako zatrebati, iako ste na snijegu.

 3. Zdravlje i kondicija

  Skijanje je sport koji zahtijeva rad cijeloga tijela i iznimno je zdrav kardiovaskularni sustav. No, ipak prije nego stanete na skije trebate se malo zagrijati, istegnuti mišiće. Ukoliko niste u dobroj kondiciji, malo poradite i na njoj. Na skijanju vam je doručak obveza i uživajte u njemu, a preporučljivo je imati i neki energetski štapić ili čokoladicu uz sebe.

 4. Pažnja na ravnotežu je ključ skijanja

  Kako biste uvježbali ravnotežu, zvučat će vam neobično, ali zaista koristi, pa pokušajte skakati na skijama i otkrijte u kojem ste položaju najsigurniji i najstabilniji. Pazite da se ne naginjite previše prema naprijed, ali ruke ne držite u džepovima. Kad se odlučite na spuštanje nizbrdo, morat ćete uvježbati kontrolu brzine kretanja. Skije stavite u položaj trokuta. Vrhovi skija se dodiruju, gležnjevi su okrenuti prema unutra, a koljenima lagano gurate naprijed dok se gornji dio tijela ne miče.

 5. Zlatni ključ

  I na kraju otkrivamo vam zlatni ključ skijanja koji će vam donijeti uspjeh, puno zabave, smijeha na vašim licima i onima oko vas, radost i nezaboravne trenutke do kraja života. Zlatni ključ glasi: opustite se, ne plašite se ozljeda, uživajte u snijegu i društvu, a pokret za pokretom nizat će se i u kratkome vremenu spuštat ćete se kilometrima, a uz smijeh to nećete ni primijetiti.

 • Kmentari
 • 0

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.