OVAJ TITANUMSKI BUMERANG JE ZAPRAVO LETELICA KOJU NASA ŽELI DA VINE IZNAD MARSA

Home
  • 30. јуна 2015.
  • 9
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

OVAJ TITANUMSKI BUMERANG JE ZAPRAVO LETELICA KOJU NASA ŽELI DA VINE IZNAD MARSA

U slučaju da niste primetili, NASA je smrtno ozbiljna u nameri da smesti čoveka na Mars. Lakše je reći, nego ostvariti misiju sa punom posadom koja će se uputiti ka crvenoj planeti doduše, i očito, studiranje atmosferske i geološke uslove Marsa nije dovoljno. Aerosnimanje planete je neophodno pre nego što NASA bude smatrala da je sigurno slati ljude tamo, pa je agencija nedavno otkrila planove o slanju letelice na Mars u nadi da će pronaći moguće prostore za sletanje budućih misija.

Letelica, nazvana Prandtl-m, mogla bi biti prvo vozilo koje je čovek napravio da leti na Mars. Naučnici NASA-inog Armstrong Flight Research Center već su razvili prototip Prandtl-m, koji trenutno ispituju test letovima. Na prvi pogled, izgleda kao ogroman titaniumski bumerang.

Prandlt-m će imati raspon krila od 24″ u razvoju, i biće napravljen od fiberglasa i ugljeničnih vlakana. Težine nešto ispod pola kg, trenutni prototip je veoma lagan, ali marsovska verzija letelice bi mogla da teži i do 1kg. Što će reći, uzevši u obzir činjenicu da Mars ima značajno manju gravitaciju nego Zemlja dodatna težina neće sputati sposobnost letelice da leti, nego će omogućiti letelici da ponese više kamera, senzora i druge opreme.

nasa-prandtl-m-i-mars-aircraft-2-1500x1000 (1)

NASA trenutno sprovodi testove na velikim visinama na Prandtl-m da vidi da li može leteti pod siromašnim atmosferskim uslovima. Kao deo ovog testa, poslaće letelicu visoko u balonu koji će je podići na visinu od 100.00 stopa, kako bi simulirali kako bi bilo leteti u marsovskom vazdušnom prostoru. Budući testovi će nositi Prandtl-m još više do 450.000 stopa.

Ukoliko se testovi pokažu uspešnima, Prandtl-m će biti sklopljen i smešten unutar letelice koja će nositi naredni rover na Mars u ranim 2020-im. Jednom kada rover misija dostigne atmosferu Marsa, Prandtl-m će se automatski preneti preko planete i jedriti 20 milja, skupljajući različite podatke i snimati fotografije terena Marsa u visokoj rezoluciji.

Iako misija do Marsa sa posadom neće biti ostvarena u skorijoj budućnosti, letelica koja leti u Marsovoj atmosferi bi definitivno bila značajno dostignuće.

  • Kmentari
  • 0

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.