Osiguravajuće kuće teže ka tome da prate vozače preko pametnih telefona

Home
  • 13. августа 2014.
  • 456
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

Osiguravajuće kuće teže ka tome da prate vozače preko pametnih telefona

Progressive-Snapshot

Progressive snapshot uređaj. Može li ovo biti zamena za aplikacije preko pametnih telefona

Možda ste primetili da postepeno smartphone aplikacije sve više služe višim vlastima (vladi i lokalnim samoupravama) kako bi vršili monitoring nad oblasti u kojima vrše vlast, na primer lokalne vlasti mogu koristiti Waze kako bi pratili saobraćaj, dok poslodavci mogu koristiti Fitbit kako bi pratili zdravlje svojih zaposlenih. Danas osiguravajuće kuće u Americi koriste Progressive koji radi preko smartfona kako bi nadgledali koliko njihovi korisnici dobro voze, dok konkurentna kompanija Allstate već isprobava novu aplikaciju u nekoliko država širom Amerike prateći navike svojih korisnika.

Progressive je prvi u Americi od svojih osiguranika tražio da uz ugovore instaliraju svoj uređaj na tabli svog prevoznog sredstva kako bi pratili njihovu vožnju u periodu od mesec dana. Pa bi na osnovu pređenih milja i naglih kočenja izračunavali mesečnu pretplatu za osiguranje svakog korisnika posebno.

Danas je Progressive izazvao nekoliko kompanija koje se bave proizvodnjom Hi-Tech uređaja i mobilnim telefonima kako bi napravili sledeći korak koristeći njihovu aplikaciju za nadgledanje vozača. Kako i koliko puta prekorače brzinu i naglo koče koja će biti lansirana već sledeće godine i zameniće već postojeći Progressive snapshot uređaj koja će biti podjednako precizna.

To će biti mnogo lakše instalirati i koristiti na telefonu nego kao do sada montirati fizički uređaj i biće mnogo lakše paratiti sve aspekte brzine i kretanja preko GPS-a koji snapshot uređaj nije podržavao.

Rivalska kompanija Allstate već je izbacila svoju aplikaciju za praćenje na tržište. Prošlog meseca je lansirala Drivewise koja prati i vraća podatke o ponašanju vozača u saobraćaju i trenutno se testira na vozačima u Montani, Nebrasci i Novom Hempširu.

Progressive je već razgovarao sa nekoliko auto kompanija o instaliranju njihovog softwera kao standardnog paketa kao bi pratili način vožnje i uticali na vozače kaže David Pratt generalni menadžer u Progressivu koji predviđa u skorijoj budućnosti ovaj način proračuna osiguranja za vozače.

Iz progressive su već pokušali da dopru do Googla u čijem je vlasništvu aplikacija Waze koji već razmenjuju podatke o vozačima sa nekoliko lokalnih uprava po Americi, da vide da li mogu preko njih da postave svoj projekat kao standardni paket pri registraciji vozila.

Waze sakuplja podatke o brzini vozila svojih korisnika preko 30 dana, ali do sada nisu napredovali u tom pravcu kaže Pratt, međutim ako budu osavremenili svoj sistem monitoringa vozača rado ćemo sarađivati sa njima.

Razlikovanje naglog pomeraja telefona od naglog kočenja vozila će biti krucijalna za procenu rizičnih vozača u aplikaciji Progressiva dodaje Pratt. Jedna od stvari koja utiče na procenu da li ste imali stvarnu nezgodu je broj naglih pritiska na kočnicu pored vremena provedenim za volanom koje je takođe predvidljivo.

Progressive radi na projektu monitoringa vozača još od 1998 godine. Tada su nagovorili oko 600 vozača u Hjustonu da instaliraju svoju prvu tadašnju verziju snapshota na tabli ipod volana koji je radio preko porta koji je do tada instaliran u Američkim automobilima kao standardan od 1996 godine. Preko njega su tada mogli samo da razlikuju samo sigurnije od manje sigurnijih vozača.

„Mnogo je da pravičnije da određujemo cenu osiguranja individualno prema tome kako neko vozi nego prema tome koliko je ko star“ izjavio je Pratt. Od svog početka Progressive je zaradio oko dve milijarde dolara od isplate premije kupcima koji su instalirali njihov uređaj i koji su dobili popust u zavisnosti od načina vožnje dok traje osiguranje.

Ovakav način procene osiguranja se sve više koristi i tera vozače da ne odustaju od ove kompanije samim tim i bolje voze kako bi prošli što jeftinije i ima tendenciju rasta rekao je Pratt.

Nekoliko firmi koje rade na unapređenju aplikacije Progressiva rade na novoj verziji koja će omogućiti vozačima još veći broj povratnih informacija kao što su audio signali koji reaguju na naglo kočenje, nešto slično kao auto pilot pa će prema tome predstavljati aplikaciju koja će služiti kao vozačev asistent pri vožnji. Ovakva aplikacija će vraćati povratne informacije na osnovu potrošnje goriva, brzine vozila, naglog kočenja i vremena provedenim za volanom i sa ugradnjom će koštati oko 99 dolara.

Iz Progressiva ne žele da kažu imena svojih podizvođača ali kažu da imaju ideju da kadu budu sigurni totalno u svoje podatke, počnu da objavljuju rezultate svojih korisnika i na socijalnim mrežama. Aplikacija će biti lansirana sledeće godine.

 

  • Kmentari
  • 2

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.