Optimizacija title, description, socijal meta tagova

Home
  • 27. септембра 2014.
  • 371
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

Optimizacija title, description, socijal meta tagova

optimizacija

Kad smo govorili o tome šta je vidljivo a šta ne u tekstu On Page SEO – Optimizacija rekli smo da je head deo sajta koji je prvi na meti botova pretraživača . Head sekcija sajta je posebna zbog toga što u sebi nosi meta tagove čiji sadržaj pomenuti pauci analaziraju i uporedjuju sa ostalim delom sadržaja na sajtu što će uticati na vrednost indexa koji se generiše.Pored toga prikaz koji će biti postavljen na stranicama pretrage ili ti SERP-u, je upravo sadržaj koji se nalazi u title i description tagovima čiji će pojam i značaj biti detaljno razjašnjen.

Šta čini head sekciju sajta

Značaj head sekcije smo definisali e sad da predjemo kroz sve što bi head sekcija mogla da sadrži u sebi. Na prvom mestu kako po poziciji u strukturi (kodu) tako i po značaju za SEO je svakako Title Tag, na drugom mestu je sasvim sigurno Description Tag oba pomenuta taga koriste pretraživači za generisanje SERP-a.

Pretraživači danas sve više pažnje posvećuju autorstvu koje se naglašava kroz Author meta tag, ova pažnja je proistekla iz želje pretraživača da što jasnije definišu i odvoje unikatne sadržaje od plagijata tako što svaki sadržaj koji ima svog autora postaje jedinstveno označen i teže ga je plagirati.

Veliki problem može da bude duplirani sadržaj, jer često različite url adrese mogu da imaju identičan sadržaj taj problem se rešava tako što se prioritet orginalima daje kroz Real Canonical . Tu je i robots koji govori pretraživačima šta bi trebalo indeksirati a šta ne.

Socijalne mreže su danas neizostavni deo ljudskih života a može se reći i neizostavni kritičar čiji sud danas pretraživači sve više cene u svojim indexima. Tako da je poželjno da vaš sadržaj bude opremljen alatima za deljenje na socilajnim mrežama, a u tome mu mnogo mogu pomoći Social meta tags koji definšu kako će ono što se share-uje izgledati konkretno to su Open graph tags za FaceBook, Twitter cards za twitter, Shema.org micro data za Google + .

Optimizacija Title Taga

Uloga title taga ima višestruko značenje kad je SEO u pitanju. Prvo je to što pretraživač na sadržaj title taga gleda sa posbenom pažnjom pa iz tog razloga u početnim rečima rečenice koja čini vaš title tag poželjno je imati ključne reči koje gadjate tj. za koje optimizujete sajt.

Recimo kad bi na ovom sajtu postojala stranica koja se bavi samo optimizacijom title taga onda bi dobar title tag za takvu stranicu glasio pr „Optimizacija Title taga za pretraživače – dužina i sadržaj“ kao što vidite na početku ove rečenice je upravo ono što je ključno.

Na netu se može naći da je dobra praksa da forma ovog taga izgleda tako da prvo idu primarne ključne reči a nakon njih sekundarne ključne reči i na kraju brend koji sajt ima najčešće sa postavlja naziv domena.

Dužina title meta taga treba da bude izmedju 55 i 60 karaktera, a razlog tome je to što pretraživači za prikaz rezultata pretrage koriste oko 512 piksela dužine u koji se uklapa odprilike pomeniti broj karaktera.

Sledće što je ključno je sama lista pretraga koju generišu pretraživači na slici ispod je pokazano šta predstavlja title tag u rezultatu pretrage generisanom za odredjeni sajt. Dakle direktno je vidljiv u rezltatima pretrage i kao takav on mora biti privlačan kreativan mora biti sastavljen tako da zove na klik Call to action, a sa druge strane opet mora delovati prirodno.

rezultati-pretrage

Šta je SERP i optimizacija meta description taga

U rezultatima pretrage pored title taga vidljiv je i meta description tag i on se nalazi odmah ispod naslova. Na slici iznad možete videti tačnu poziciju. Sadržaj meta description taga treba da poštuje slićna šravila kao i Title tag znači da na svom početku sadrži primarne i sekundarne ključne reči i da bude napisan tako da zove na akciju a da deluje prirodno.

Dužina meta description-a treba da bude oko 155 do 160 karaktera jer je toliko prostora otavljeno u pretraživačima ukoliko je više teksta neće se videti.

Šta je SERP? Serp ili ti Search Engine Result page je upravo prikaz koji se odnosi na neki sajt u rezultatima prertage. Da bi vam bilo jasnije možete pogledati na sličici ispod. U principu to je prikaz title i meta descriptio taga.

serp

Conversation rate – odnos prikaza i klikova

Conversation rate odnosno odnos broja prikaza sa brojem klikova zavisiće upravo od sadržaja title i meta description taga. Poželjni je da bude što manji jer će to značiti da imamo veliki broj poseta za relativno mali broj prikaza, recimo iz 100 poseta generise se 70 prikaza naš conversation rate ce biti 1.4 što je prilično dobra vrednost.

Ovaj termin možete naći i kod PPC reklamiranja ali to je posbna tema koju ćemo obraditi u narednim tesktovima.

FaceBook open graph, Twitter Cards i Googl+ schema.org tagovi – Optimizacija sadrja za deljenje

Socijalne mreže su danas jedan od bitnih faktora kad je u pitanju marketing ali i SEO. Sigurno ste do sada čuli da je bitno da svom sadržaju omogućite da bude shar-ovan odnosno deljen na socijalne mreže tipa FaceeBook, Google+, Twitter i td.

Nije dovoljno samo obezbediti mogućnost deljenje, pored toga voditi računa i o conversation rate’u odnosno kako se ljudi odnose prema vašem deljenom sadržaju odnoso share-vima.

Dobro optimizovan sadžaj za deljenje prouzrokovaće veću pažnju kroisnika socijalnih mreža i veći broj klikova sa njih a na taj način povećati posećenost sa tih mesta što i botovi pretraživača kad primete umeti da cene.

Open Graph FaceBook meta tagovi su jednom rečju šema koja će vam pomoći da što detaljnije odredite šta će se i kako šerovati na jednoj od najpoznatijih socijalnih mreža FaceBook-u. Najprostije rečeno to je šema koja prati neka pravila po kojima se generiše objekat koji poseduje odredjeni tip Property koji može biti slika, video, tekst … pored tipa definiše se i Content koji nosi sadžaj tipa odnosno url slike ukoliko je tip slika, tekst ukoliko je tekstualn tip i td.

Isti isti princip je iskorišten za generisanje prikaza prilikom šerovanja na tvittertu. I na kraju google+ koji koristi Shema.org mikro data strukturu za kreiranje prikaza na svojim stranicama, princip je isti kao u prethodna dva pomenuta primera. Kako je tema baš opširna rešili smo da socijalnim meta tagovima posvetimo posebnu priču u nekom od narednih tekstova.

  • Kmentari
  • 0

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.