ZBOG ČEGA ĆE OLED DESETKOVATI LCD EKRANE I BITI PREDVODNIK U REVOLUCIJI EKRANA

Home
  • 12. јула 2015.
  • 15
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

ZBOG ČEGA ĆE OLED DESETKOVATI LCD EKRANE I BITI PREDVODNIK U REVOLUCIJI EKRANA

Udobno se smestite i budite spremni za to da smart telefon u vašem džepu postane relikvija prošlosti – OLED revolucija je na vašem pragu.

Zamislite uređaj koji je otprilike veličine olovke koji zamenjuje vaš smart telefon, tablet i čak vaše noesive uređaje. Sakriven unutar ovog tankog kanistera nalazi se veliki rolo ekran osetljiv na dodir sa nenadmašivom rezolucijom i kontrastom koji vam omogućava da koristite Skype, gledate filmove ili mapiranje uputstava, a u potpunosti je napajan baterjiom koja traje danima, ne satima. To se možda čini dlekosežnim, ali ovo nije samo neki futuristički rekvizit sa seta narednog Star Trek filma. Nazvan je Univerzalan ureaj za komunikaciju i dolazi u prodavnice blizu vas za nešto manje od pet godina.

Uređaj opisan iznad je nezvanična maskota jedne o današnjih kompanija u vrhu koja vredno radi na trasnformaciji naše budućnosti sa ekranima budućnosti, Universal Display Corporation. Poznata kao UCD od UDC, jedna je od mnoštva novih ređaja koji će usvojiti primene tehnologije naprednih OLED ekrana da, bukvalno, promeni naše viđenje sveta.

OLED u centru pažnje

Skraćeno od Organic Light Emitting Diode (dioda za emitovanje organskog svetla), OLED ekrani često su reklamiranu zbog njihovog neverovatnog kvaliteta slike, za šta ljubitelji video zapisa smatraju superiornijim u odnosu na tradisionalne Liquid Crystal Displays (ekrane sa tečnim kristalima) – LCD-ove. Ali savitljivost OLED ekrana je ono što je privuklo pažnju javnosti i što će u osnovi promeniti način na koji koristimo ekrane u budućnosti. To je iz razloga što OLED ekrani mogu biti napravljeni ne samo od staklenih supstanci (što je danas uobičajeno), nego od savitljivih plastičnih materijala koji omogućavaju prihvatanje drugih aplikacija.

Kako bismo saznali više o tome kako i zašto će OLED postati domainantna tehnologija ekrana u dolazećoj dekadi, nedavno smo razgovarali sa Janice Mahon, koja je potpredsednik komercijalizacije tehnologije za Universal Display Corp.

„Jedna od stvari koja izdvaja OLED tehnologiju od LCD i drugih tehnologija je njegova svojstvenost da bude ispravljen i urolan“, Mahon kaže. „Fokusirani smo na rolo OLED-e preko 15 godina.“

Ukoliko ste kupovali TV ili čak novi Android smart telefon nedavno, moguće je da ste videli OLED ekrane na delu. Samsung je koristio tu tehnologiju kako bi uradio neke dobre stvari kod svojih smart telefona u poslednje vreme, uključujući novi Galaxy S6 Edge, koji ima savijen ekran oko jedne od svojih ivica. LG je preuzeo vođstvo u tehnologiji kada su u pitanju veći ekrani, stvarajući divne tanke televizore koji su na tržištu trenutno, kao i izvođenje ultra tankih i rolokoncept ekrana koji proriču ono što dolazi.

„Verujem da će ova tehnologija zaista dramatično promeniti način na koji koristimo ekrane“, Mahon kaže. „Videćemo savitljive ekrane, videćemo smart telefone koji će se vratiti na preklopno otvaranje sa ekranom u punoj veličini… nosive predmete ekrane sa zglobnom osnovom i uređaje integrisane u odeću i rančeve. Postoji potencijal za različite primene.“

Ukratko, OLED će biti prisutan svuda i u svemu, pomažući u stvaranju izgleda bliske budućnosti… pa, više futurističkog.

Veliki ekrani na plaži

Povećan minimalizam tehnologije pomaže u smanjenju veličine i težine elektronike uključene u kreiranju ekrana, omogućavajući njihovu postavku praktično bilo gde, ali takođe pomaže da se kreiraju ultra tanki ekrani koji mogu da se odmotaju do monstruoznih veličina. Kako Mahon kaže, dok se sve tehnologije neprekidno smanjuju, jedina stvar koju ne želimo da smanjimo je veličina ekrana.55-inch-oled-display-wallpaper-970x647

„Komapnije kao što je LG govore o… konceptu veoma velikih površina koje su u osnovi fleksibilne ili rolo ekrani“, kaže Mahon. Zaista, ne tako davno LG je predstavio 55-inčni OLED ekran koji je toliko tanak da ga je moguće okačiti na zid pomoću ničega više do magneta, kao i 18-inčni ekran koji je moguće urolati, kao i onaj unutar olovke. A to je samo delić onoga što je na dohvat ruke.

Masivni ekrani koje UDC ima u planu moglibi potencijalno biti rašireni kroz kuću budućnosti, prekrivajući zidove brilijantnim ekranima u sasvim novom smislu sintagme „veliki ekran“. Dodatno, ekrani pune veličine mogli bi potencijalno biti urolani u tanku tubu i biti nošeni svuda sa nama, pružajući tako mogućnost upotrebe ekrana visoke rezolucije koji možemo poneti bilo gde, bilo u kancelariju ili na vikendicu. I, kako Mahon kaže, ovo nije samo maštarija. Kada kompanije kao što je LG, pa čak i Phillips budu nastavile priču o ovoj vrsti tehnološke evolucije, „to znači da će se dogoditi.“

Odavde do cilja

Naravno, postoje izazovi koji su pred nama pre nego što svi budu nosili ekrane visokih rezolucija svuda gde budu pošli: dalja minimalizacija svega, od elektronske obrade kola do baterija i prosta redukcija troškova u proizvodnji OLED ekrana, na primer.

„Jedan od izazova prosto popravlja prozvodne tehnike kako bi se redukovali defekti“, Mahon kaže. To je zbog načina na koji se obično OLED-i proizvode trenutno, što uključuje masivan otkos podloge od koje se više ekrana seče. Proces olakšava peviđanje defekta ili dva, kao što je jedinstvena „tačka defekta“, kada je u pitanju manji ekran za mobilne uređaje, ali teže kada je u pitanju veća površina kao TV sa velikim ekranom.

„Predviđa se veliki stakleni substrat“. kaže Mahon. „Ako pravite ekran za mobilni telefon na tom substratu, ukoliko imate 100 ili 200 koji će biti isečeni, ukoliko viditejednu tačku defekta možete popraviti 199 ekrana a baciti samo jedan. Ukoliko, na tom istom komadu stakla, pravite dva TV-a i imate jednu tačku defekta, možete se naći u poziciji da morate da bacite jedan od vaša dva TV-a.“

To je deo razloga iz kog OLED ekrani nisu preuzeli tržište onom brzinom kojom bi neki želeli, i deo je razloga zašto su OLED TV-i toliko skupi trenutno. Na primer, LG-ev vodeći model 4K UHD OLED, košta oko 9.000$ – gotovo duplo od onoga koliko njegovi LCD partneri koštaju. Opet, dok su kompanije poput: Sony, Panasonic i Samsung naizgled stavile u drugi plan OLED televizore kako to Mahon opisuje, ona veruje da Samsungov uspeh u kreiranju predivnih (i populrnih) OLED smart telefona kao što je S6 Edge kao šrethodnik stvari koje dolaze.

lg-65eg9600-oled-tv-hero1-2-1500x1000

kompanije kao što je Universal Display vredno rade na redukovanju OLED defekata, što pruža pomak od malih ekrana kao što su ekrani smart telefona do ekrana srednjih veličina, pa sve do masivnih veličina ekrana.

Magična olovka uživo

Još jedan veliki izazov u kreiranju savitljivih ekrana budućnosti je izdržljivost. Ipak, nije baš lako ekranu da se razmotava i umotava iznova i iznova. Sa druge strane, UDC i druge kompanije dobro napreduju na tom polju, takođe. Što nas dovodi nazad na magičnu olovku, to jest, univerzalni uređaj za komunikaciju.

„Verujem da ćemo videti tokom narednih nekoliko godina neka ponavljanja tog koncepta“, kaže Mahon, sa ekranom „koji može da traje 20.000′ sati i biti urolan i razvijen stotine hiljada puta“. A kada je reč o realnoj mogućnosti da se domognete jednog, Mahon nam kaže: „To će biti moguće verovatno u narednih pet godina“, priznajući da, obzirom da njena kompanija nije u proizvodnji, taj broj je „čista pretpostavka“.

„Donekle mislim da prvo treba da učim da puzim, zatim da hodam, a potom da trčim taj maraton“, Mahon kaže. „Imali smo akcionarski sastanak prošle nedelje i imali smo fleksibilan ekran na fleksoru, tako da je bio umotavan, razvijan, itd., i stajao je tamo satima, ali ne znam da li smo merili u smislu sa koliko nula sati. Ali tražili smo tu defektnu tačku, a zatim se fokusirali na tu određenu slabost.“

Smrt LCD-a

Raditi za kompaniju čiji je fokus primarno na OLED tehnologiji Mahon je, po definiciji, pristrasna OLED-u u odnosu na druge ekranske tehnologije. ipak, svako ko je video OLED i sve ono što mogu da urade može biti siguran u sudbinu drugih tehnologija ekrana, kao što je LED. Kada je upitana o tome da li će OLED neizbežno zameniti LCD, Mahon nije oklevala ni trena.

„Apsolutno nemam sumnje da će noviji LCD televizori koje smo nedavno videli, kao što je  Samsungov JS9500 SUHD TV, ući u trku sa OLEDom za svoju vrednost kada je reč o reprodukciji i živosti boje. Sa druge strane, izuzevši čak OLEDov superiorni kvalitet slike i neprikosnovenu prilagodljivost iz jednačine,, Mahon veruje da OLED dobija trku. I, kao i obično, konačni ekvilajzer na kraju će se svesti na dolare i centi.

 lg-eg9600-v-samsung-js9500-

„Kada budu smislili ideju o razvoju proizvodnje krive, (OLED ekrani) biće značajno manje skupi“, Mahon kaže. „LCD je parče stakla, tečni kristali, kolor filter, pozadinsko osvetljenje i još jedno parče stakla – toliko materijalno intenzivniji… izgradnja materijala (za OLED) će biti mnogo jednostavnija nego za LCD.“

Dodatno,  Universal Display radi na novim vrstama OLED ekrana, kao što je fosforescentna OLED tehnologija, ili PHOLED-i, koji redukuju proždrljivu potrebu za snagom OLED ekrana faktorom od četiri. Mahon kaže da će ekrani koje UDC razvija trenutno konačno trebati koliko 50% snage koje LCD ekrani trenutno zahtevaju, omogućujući bolju optimizaciju baterije koja će popraviti sveukupan život naših uređaja.I to je samo u bliskoj budućnosti. Kako tehnologija i proizvodne tehnike budu napredovale, OLED je u potpunosti spreman da kompletno dominira tržištem.

Od celih zidova obloženih brilijantnim slikama, do malih ekrana ubačenih u našu odeću, OLED pomaže u kreiranju neverovatnog napretka u načinu na koji koristimo, dizajniramo, pa čak i razmišljamo o tehnologiji ekrana  u bliskoj budućnosti i izvan. Stoga, držite se za svoja sedišta i spremite se da taj smart telefon u vašem džepu  postane relikvija prošlosti – OLED revolucija je na vašem pragu.

Šta vi mislite o OLED ekranima? Napišite svoje mišljenje u komentarima.

  • Kmentari
  • 0

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.