OGROMNA LEDENA PLOČA PRONAĐENA ISPOD POVRŠINE MARSA

Home
  • 10. септембра 2015.
  • 21
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

OGROMNA LEDENA PLOČA PRONAĐENA ISPOD POVRŠINE MARSA

Ogromna ploča od leda veličine Kalifornije i Teksasa zajedno nalazi se tek ispod površine Marsa između njegovog ekvatora i severnog pola, kažu istraživači.

Ovaj led može biti rezultat snežnih padavina pre desetine miliona godina na Marsu, dodaju naučnici.

Mars je sada suv i hladan, ali mnogi dokazi ukazuju na to da su reke, jezera i mora nekada prekrivala planetu. Naučnici su otkrili život u suštini gde god postoji tečna voda na Zemlji, što je navelo neke istraživače da veruju da je život evoluirao na Marsu kada je bio mokar, a taj život bi mogao biti tamo čak i sada, skriven u subterenskim izdanima.

Količina vode na Marsu promenila se dramatično tokom eona iz razloga što je Crvena planeta nestablno uskošena – stepen do kojeg se planeta naginje svojom osom rotacije. Za razliku od Zemlje, Mars nema veliki mesec koji bi ga sprečio da se klati, pa tako pravac pružanja njegove ose luta u haotičnom, nepredvidivom maniru, što regularno dovodi do ledenih doba.

Iako istraživači već dugo znaju da ogromne količine leda leže zarobljene na visokim geografskim širinama oko marsovskih polova, naučnici su nedavno počeli da otkrivaju da je led takođe skriven i na središnjim širinama, pa čak i na niskim širinama oko Marsovog ekvatora.

Učeći više o klimatskoj prošlosti Marsa i gde je njegova voda nekada bila „moglo bi nam pomoći da razumemo da li su te lokacije nekada bile optimalne za život“, navodi vodeći autor Ali Bramson, planetarna naučnica na Univerzitetu Arizona u Tuskonu.

Kako bi pogledali led skriven ispod površine Marsa, Bramson i njene kolege fokusirali su se na čudne kratere u regionu zvane Arcadia Planitia. Ovo područje leži na srednjoj geografskoj širini Marsa, analogno sa zemljanim širinama koje se nalaze između U.S. – Kanadske granice i Kanzasa.

Ovi čudni krateri široki su otprilike od 328 do 430m. Za razliku od većine kratera njihove veličine, koji su ovalnog oblika, krateri na koje su naučnici fokusirani imaju terase na svojim zidovima. Takve terase formiraju se kada slojevi različitih materijala, poput zemlje, leda ili stene, leže ispod površine planete.

Kada se krater formira usled kosmičkog uticaja, šok talas od udara može lakše gurnuti po strani slabije materijale od jačih.

„Rezultat je formiranje terasa u unutrašnjosti, između slabijih i jačih materijala“, Bramson kaže u saopštenju.

Terasni krateri koje su istraživači videli za sada su nepoznati izvan ovog područja Marsa, kaže Bramson. Ipak, svih 187 kratera koje su istraživači studirali imaju terase, „što ukazuje na to da se nešto čudno dešava ispod površine“, kaže koautor studije Shane Byrne, takođe sa Univerziteta Arizona.

Istraživači koriste podatke iz High Resolution Imaging Science Experimetn (HiRISE) kamere na NASA-inom Mars Reconnaissance orbiteru kako bi kreirali 3D modele kratera ovog područja, što im pomaže da odrede sastav slojeva koji čine terase.

Led koji su naučnici pronašli meri 40m debljine i leži ispod zemlje, ili regolita, ili Marsa.

„Proteže se duž širine od 38 stepeni. Ovo bi bilo kao da neko u Kanzasu kopa u svom dvorištu i pronađe led debeo kao 13-spratnica koji pokriva površinu Teksasa i Kalifornije zajedno“, kaže Bramson.

Tako dug ledeni pokrivač nikada ranije nije viđen na ovim širinama, kažu članovi tima stručnjaka.

Dodatno, ovaj ledeni pokrivač verovatno je desetine miliona godina star. „Verujemo da je ovaj led relikvija klimatske prošlosti kada je došlo do pojave snežnih padavina na ovim geografskim širinama“, kaže Bramson.

Istraživači če sada modelirati ponašanja leda na Arcadia Planitia-i kako bi više naučili o tome kako je moguće da je očuvan toliko dugo, kaže Bramson.

  • Kmentari
  • 0

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.