OBLA DOPADLJIVOST: ZBOG ČEGA ZAKRIVLJENI MONITORI IMAJU VIŠE SMISLA NEGO ZAKRIVLJENI TELEVIZORI

Home
  • 25. јуна 2015.
  • 5
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

OBLA DOPADLJIVOST: ZBOG ČEGA ZAKRIVLJENI MONITORI IMAJU VIŠE SMISLA NEGO ZAKRIVLJENI TELEVIZORI

Televizori i monitori sa zakrivljenim ekranom stvorili su dosta uzbuđenja ove godine. Iskreno, nalazim da je koncept TV-a sa zakrivljenim ekranom reltivno besmislen – posebno ukoliko već posedujete fTV sa ravnim ekranom visoke rezolucije.

Sigurno, pravo ispred centra istog, slika zakrivljenog ekrana je zapanjujuće jasna i impresivna. Skoro trodimenzionalna, čak. Ali treba da se posadite tačno ispred centra ekrana ili ćete videti i blesak i odsjaje – čak i ako budete udaljeni samo za stopu od centra. Stoga, ne možete sesti na kauč sa čak i samo jednom osobom da gledate TV, ili će bar jedno od vas dvoje biti vizuelno onesposobljeno. Plus, ekran donekle izgleda iskrivljeno što ste dalje na jednoj strani. Trebao bi vam veoma velik model – od najmanje 70″ – kako bi koncept zaista delovao. Bilo šta manje i živost i utapanje jednostavno nisu primamljivi faktori. Pored toga, ne možete ih okačiti na zid, kao televizore sa ravnim ekranom, takođe – strane koje bi skretale od ravnog zida, izgledale vbi prilično čudno.

Ali ove mane se malo smanjuju, kada se prevedu u monitore sa zakrivljenim ekranom. Bar kada je monitor u pitanju, verovatno ćete postaviti vaše lice na manje od dve stope od istog. To znači da vizuelno obuhvata polje vašeg vida – iako blago – čineči iskustvo više uranjajućim. Videćete sve detalje koje treba da vidite, osvetljenje i boje će biti živi, i neće opterećivati vaše oči. I iz razloga što vam je tako blizu, neće vam biti potreban revelik ekran – iako modeli od 29″ i 34″, koji pripadaju veći, od standardnih monitora, čine se ciljnom grupom na tržištu u ovoj kategoriji. I iz razloga što obično radite samostalno za računarom, nećete morati da brinete da li još neko može da vidi ekran. Niti ćete nameravati da ga kačite na zid.

Jedna mana je cena: dobar model od 34″ velikog brenda generalno će bas stajati oko 1.000$, dok 29″ oko 600$. Istina, mogli biste da tvrdite da za cenu, možete kupiti dva (ili možda više) prilično pristojna ravna monitora i koristiti ih u jedan-do-drugog konfiguraciji. Ali ovo je potpuno luksuzna kupovina. Pa ukoliko vam se sviđa elegantan izgled krive, ovde su u ponudi monitori od 34″ koje možete da razmotrite:

Samsungov S34E790C Ultra-wide monitor sa zakrivljenim ekranom koji ima 21:9 odnos stranica, mogućnost slike-u-slici, kao i kapacitet za priključivanje na dva računara. Ima 3440×1440 rezouciju, što je 2.5 puta rezolucija Full HD-a.

samsung-monitor Isto tako, LG’s 34UC97 Class 21:9 ULTRAWIDE WQHD IPS zakrivljeni LED monitor izgleda sjajno. Kompatibilan je sa PC-evima, kao i sa Apple-ovim superbrzom Thunderbolt konekcijom. Plus, sposoban je za deobu ekrana na 4 dela.

Konačno, Dell’s U3415W UltraSharp zakrivljeni WQHD LED monitor ima ono što kompanija računa kao „orgazmične za uši“ dual stereo zvučnike. Takođe ima i premaz protiv odsjaja, pa možete udobno gledati u ekran duži vremenski period.

  • Kmentari
  • 0

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.