NVIDIA najavljuje novu GeForce GTX Titan Z Dual – GPU GK110 grafičku karticu za 3000$

Home
  • 11. јула 2014.
  • 222
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

NVIDIA najavljuje novu GeForce GTX Titan Z Dual – GPU GK110 grafičku karticu za 3000$

grafička kartica

Najavljena je sledeća generacija GTX kartice iz porodice Titan, nazvana GTX Titan Z (još se ne zna zašto je Z). Kartica predstavlja obavezan ulazak NVIDIA-e na tržište duplih grafičkih procesora u jednoj kartici, konačno donoseći NVIDIA-i vodeći status u konkurenciji duplih grafičkih procesora odnosno dual GPU/desktop workstations uz pomoć novog čipa GK110.

Pošto NVIDIA još uvek nije otkrila precizne detalje o samoj brzini procesora ili TDS iz postojećih možemo uporediti informacije o konfiguraciji jezgra, memorije, cene i dostupnosti.

titan karekteristike

Ukratko GTX Titan Z je par u potpunosti opremljenih GK110 grafičkičkim procesorima. NVIDIA ne skraćuje ni jednu SMXes ili ROP particiju kako bi smanjila potrošnju energije tako da je svaka polovina kartice ekvivalentna GTX 780 Ti ili GTX Titan Black-u. Iako jos uvek se ne znaju konkretne brzine procesora (clockspeeds), NVIDIA predstavlja karticu kao da ima 8 TFLOPS od FP32 performanse što bi značilo da je brzina GPU-a oko 700MHz, što je skoro 200MHz ispod GTX Titan Black bazne brzine procesora.

Na polju memorije GTX Titan Z je opremljen sa 12 GB VRAM-a, što znači 6GB po GPU-u. Na osnovu podataka objavljenih od samih potrošača, NVIDIA nije pravila compromise ni što se tiče brzine same memorije radeći sa 7GHz isto i kao GTX Titan Black. Ovo je jedno od većih dostignuća sa obzirom na samu količinu prostora između dual GPU-a.

Obzirom na sam način izrade GTX Titan Z deli dosta sličnosti sa predhodnom generacijom kartica GTX 690. NVIDIA je zadržala odvojni izduvni dizajn sa jednim aksijalnim ventilatorom koji gura napolje vazduh preko prednjeg i zadnjeg dela kartice, u suštini iscrpljujući topli vazduh od jedne polovine i gurajući ga nazad u drugom delu kućišta. Što se tiče samog izgleda NVIDIA ostaje verna svom black metal dizajnu, što je čini još jednu sličnost sa GTX Titan Black karticom.

Druga veća nepoznanica je što se ne zna koliko snage odnosno količinu energije koju koristi GTX Titan Z. Snaga kojom se napaja GTX Titan Black je 250W, dok je u međuvremenu NVIDIA uspela da napravi par od oko približno 200W u GTX 680s do 300W u GTX 690 (sa smanjenom brzinom procesora). Znači nije nemoguće da se GTX Titan Z napaja sa 375W, ali ćemo za to morati sačekati i videti.

GTX Titan Z presentation

Međutim jedno od najvećih iznenađenja je cena. GTX Titan serija je već probila očekivanu cenu potrošača sa oko 1000$ po GPU-u. GTX Titan je bila daleko najbrža stvar na gejmerskom tržištu u zimu 2013 godine. Dok je GTX Titan Black malo više profesionalno orijentisan zbog postojanja GTX 780 Ti. Sa GTX Titan Z-om NVIDIA će tražiti malih 3000$ po kartici ili trostruku cenu u odnosu na GTX Titan Black.

Prema tome GTX Titan Z će biti namenjen mnogo manjem krugu potrošača i ljubiteljima igrica nego što je to važilo za GTX Titan Black. NVIDIA sa ovom karticom i dalje cilja na obe vrste korisnika, na gejmere i one profesionalno orijentisane a pošto je ovo Ge-Force kartica, koristiće standardne Ge-Force paket drajvere. Ali s obzirom na cenu od 3000$ tendencija je više na profesionalno orijentisane korisnike. Za gejmere ova kartica predstavlja još jednu od onih skupih specijalnih grafičkih kartica kao što je Asus ARES.

Bilo kako bilo sačekaćemo još neko vreme za konkretnije podatke i reakciju samih korisnika na novu skupu GTX Titan Z karticu.

  • Kmentari
  • 0

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.