Novi japanski rezanci su niskokalorični, bez glutena i … napravljeni od drveća

Home
  • 2. децембра 2015.
  • 13
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

Novi japanski rezanci su niskokalorični, bez glutena i ... napravljeni od drveća

Ishrana bez glutena je uzela zamaha i alternative za glutenske proizvode postaju sve kreativnije. Koji je slučaj? Ova nova vrsta rezanaca koju prave u Japanu. Ne sadrže gluten, masnoće, gotovo uopšte da i ne sadrže ugljene hidrate i delimično su napravljeni od pulpe drveta. Proizvođač ove nove pionirske paste, Imikenshi Co, zapravo je jedn od japanskih vodećih proizvođača tekstila, i stvorio je rezance adaptirajući jedan od svojih industrijskih procesa proizvodnje tekstila. Proizvod od imitativno brašna, bogato vlaknima naziva se „cell-eat“, i njegovi sastojci su svi prirodni, čak iako ne biste želeli da ih jedete sve samostalno.

Omikenshi je poznat po svojoj najprodavanijoj veštačkoj svili, proizvodu od celuloznih vlakana koji se tradicionalno proizvodi od pulpte drveta. Kombinovanjem nesvarljive pulpe sa japanskim povrćem zvanim konjac, kompanija je kreirala brašno bez glutena koje sadži samo 60 kalorija po kilogramu. Konjac je sličan jamu, dok je njegov jedinstveni cvet zadobio alternativna imena poput „Đavoljev jezik“ i „Voodoo ljiljan“. Gorak ukus biljke zadržao je druge konjac rezance na policama, ali dodatak Omikenshijeve pulpe drveta poboljšao je ukus i teksturu brašna.

Iznenadan prelazak sa tekstila na tržište zdrave hrane nije tek slučajnost za Omikenshija. Japanski premijer Shinzo Abe radio je na tranziciji farmera sa miliona dolara vladinih subvencija na sistem veće samostalnosti. Kada je Abe odobrio da više proizvođača promoviše svoje zdravstvene beneficije prehrambenih proizvoda ublažavanjem propisa o obeležavanju hrane, japansko tržište zdrave hrane počelo je da se cveta. Omikenshijeb cell-eat proizvod radi unutar ovog sistema kako bi povećalo profitabilnost japanskih konjac farmera.

cell-eat

Omikenshi se takođe nada da će cell-eat postati internacionalno popularna gluten-free opcija. Ovo je specijalno zahvaljujući prolaženju Transpacifičkog partnerskog dogovora (Trans-Pacific Partnership Agreement – TPPA) u poslednjih mesecima. Konjac je bio subjekat 990 odsto tarifa pre nego što je Japan pristao da redukuje ove naknade pod TPPA-om. Tarife su navodno bile dizajnirane da zaštite lokalne uzgajivače kojaca u japanskoj Gunma perfekturi. Ali ova nova omogućavanja trgovine inspirisala su farmere i slične proizvođače da učine svoje proizvode bazirane na ovoj biljci internacionalno dostupnim.

Sa svoje strane, Omikenshi će uložiti približno 1 milijardu japanskih jena na proizvodnju biljaka dizajniranih specijalno za cell-eat. Oni su identifikovali upotrebe brašna u japanskim kuhinjama i drugim kulinarskim veštinama, gde će opcija bez glutena biti korisna: „Može se koristiti kao zamena za pšenicu u proizvodima od ramena, paste i kineskih knedli“, kaže Takashi Asami, direktor strateškogmaterijala na razvojnom odeljenju kompanije. Omikenshi takođe radi sa postojećim prehrambenim kompanijama kako bi učinio cell-eat dostupnim i za njihove proizvode. Startujući u 2016., Omikenshi će proizvoditi 30 tona cell-eat proizvoda mesečno, što se može utrostručiti, u zavisnosti od potražnje.

  • Kmentari
  • 0

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.