ZAHVALJUJUĆI KICKSTARTERU, NJUJORK ĆE DOBITI PODZEMNI PARK SA PRAVOM SUNČEVOM SVETLOŠĆU

Home
  • 10. јула 2015.
  • 20
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

ZAHVALJUJUĆI KICKSTARTERU, NJUJORK ĆE DOBITI PODZEMNI PARK SA PRAVOM SUNČEVOM SVETLOŠĆU

lowlinethe-lowline-3-970x546-cthe-lowline-4-970x546-cthe-lowline-5-970x546-cthe-lowline-7-970x546-cthe-lowline-8-970x546-cthe-lowline-10-970x546-cthe-lowline-12-970x546-cthe-lowline-9-970x546-cthe-lowline-13-970x546-cthe-lowline-1-970x546-cthe-lowline-2-970x546-cthe-lowline-14-970x546-c

Ambiciozan tim investitora, dizajnera i strategista upravo su izbacili ključnu prepreku u ostvarivanju prvog svetskog podzemnog parka u Njujorku – i projekat izgleda zadivljujuće. Koristeći svoju oštru solarnu tehnologiju, tim namerava da postavi park bogat zelenilom – prepun živih biljaka i životinja – ispod Delacey ulice, odmah ispod centra njujoškog Lower East Side-a. Kako bi to nadmašili, dizajni za ovaj revolucionaran park nazvani su 107-godišnji dom Williamsburg Btidge Trolley Terminal, efektivno odajući napuštenom orijentiru obnovljen zakup za život.

Nazvan Lowline, ovaj projekat je nedavno plasiran na Kickstarter u nameri prikupljanja 200.000$ kao pomoć finansiranju test objekta planiranim za korišćenje kako bi uverili i naveli grad da odobri ovaj projekat. Tokom kampanje, Lowline je zvanično sakupio impresivnih 223.506$, omogućavajući im zeleno svetlo za produkciju na gradilištu za testranje. Ovu građevina – navana Lowline laboratorija – će nastaniti bivšu tržišnu zgradu na udaljenosti vrlo kratke šetnje od planiranog konačnog gradilišta, i trebala bi služiti kao poslednja stanica pre nego što podzemni projekat bude započet.

lowline3-640x640Koristeći prostor obližnjeg skladišta za testiranje, tim planira da instalira svoju  kolekciju napredne solarne tehnologije, koja se sastoji od četiri različita radna dela. Prvi, Kolektori su instalirani na stazama smeštenim na plafonima i reflektuju sunčevu svetlost na ulicu, zatim Koncentratori fokusiraju svetlost prema podzemnim cevima zvanim Irigatori. Ove cevi zatim dostavljaju sunčevu svetlost dalje u podzemlje do Distributora, koji reflektuju  i distribuiraju svetlost punog spektra u Loweline laboratoriju. Krosteći ovu tehnologiju, tim ima mogućnost da kultiviše napredne biljke u obično tamnim prostorima, stvarajući prostor koji asocira na gradski park (na primer, negde gde bi gradsko življe želelo da se okuplja). Loweline laboratorija izlaže planove da radi od septembra 2015. do februara 2016. i s puno nade obezbedi posadu mnošvom informacija o tome kako projekat da dovede do perfekcije na vaćim razmerama.

Iako je projekat još uvek u ranim fazama, tim je već proizveo manju verziju projekta u 2012.godini, nakon još jedne uspešne Kickstarter kampanje. Lowline-ova 2012 verzija imala je sličnu solarnu tehnologiju i uspešno stvorila živi, vrt koji diše pogodan za posete i uživanje ljudi. Nakon primanja masivnih odgovora posetilaca laboratorije, mladih organizatora, domaćina savetnika i pristalica, Lowine se vratio u posao razvijajući nove ideje i tehnologije za projekat.

Naoružana naprednom solarnom tehnologijom, još jedna uspešna Kickstarter kampanja sa još više pomoći od strane direktora i savetnika, Lowline uspeva da vidi prvi na svetu podzemni park sa solarnim napajanjem doveden do kraja. Ovo nije samo zakucavanje za  Lowline tim, nego takođe omogućava ljudima Njujorka da proslave jedno od najstarijih istorijskih obeležja. Šta više, ovo dodaje solarnoj energiji još jedno impresivno dostignuće koje će podržati njene pristalice.

  • Kmentari
  • 0

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.