Nekoliko koraka za optimizaciju i čišćenje vašeg računara

Home
  • 17. јула 2014.
  • 269
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

Nekoliko koraka za optimizaciju i čišćenje vašeg računara

optimizacija sistema Prilikom korišćenja računara vremenom se u njemu nagomilaju programi koji se retko ili uopšte ne koriste, razni fajlovi koje programi kreiraju(zauzimaju keš memoriju), kao i greške koje se javljaju u bazi registra. Sve to značajno usporava računar i otežava vam njegovo korišćenje. Pa smo prema tome za vas sastavili kratku listu koja sadrži nekoliko neophodnih koraka i besplatnih programa koji će vam pomoći da se oslobodite nepotrebnih programa koji samo zauzimaju vašu memoriju, očistite od virusa, sredite bazu registra, i optimizujete podatke na hard disku.

Oslobodite se programa koje ne koristite: Kao prvi korak, izbrišite sve programe koji vam samo zauzimaju memoriju i uopšte se ne koriste. U tu svrhu vam preporučujemo jedan sjajan program Revo Uninstaller.

Ažurirajte sve programe koje koristite : Iz sigurnosnih razloga a i kako bi vaš računar bolje radio pokušajte da makar sve vaše primarne programe one koje najviše koristite držite ažuriranim. Ovo se posebno odnosi na AntiVirus programe i na sam operativni sistem koji koristite.

Održavajte vaš Desktop čistim : Kao svakodnevni koririsnik računara vaš desktop mora biti natrpan raznim prečicama i fajlovima koje ste samo jednom upotrebili i više se uopšte ne koriste.Sada vam samo zadaju muke i ne možete se uopšte snaći gde vam je šta. Zato uvek brišite nepotrebne fajlove a one koje koristite sredite po folderima, time će te se prijatnije osećati dok radite za računarom a i lakše pronaći ono što vam je potrebno.

Isključite(disejblujte)sve programe koji se nepotrebno pokreću sa startom operativnog sistema : Ako je vašem računaru potrebno duže vremena nego obično za samo startovanje i ako pritom kasnije u operativnom sistemu radi još sporije to je uglavnom zbog toga što se sa njim startuju i mnogobrojni program koje ste svesno ili nesvesno preko interneta instalirali. U tome vam opet može poći program Revo Uninstaller . Kada ga startujete jednostavno idite na opciju “Tools” , a zatim na opciju “Autorun Manager” it u dečekirajte sve programe za koje ste sigurni da uopšte ne moraju da se startuju zajedno sa operativnim sistemom.

Sredite bazu registra i očistite računar od nepotrebnih keš fajlova: Prilikom instalacije kasnije deinstalacije i rada svih programa, oni iza sebe ostavljaju nepotrebne fajlove koji se više ne koriste i koje zovemo nepotrebni keš fajlovi. Oni se tokom vremena samo gomilaju zauzimaju memoriju računara i ostavljaju greške u bazi registra pritom i dosta usporavaju računar. Jedan od najboljih besplatnih programa koji čiste i ispravljaju greške u vašoj registar bazu, čiste nepotrebne keš fajlove je CCleaner . Pogledajte jedno sjajno uputstvo kako da koristite CCleaner.

Defragmentujte vaš hard disk: Podaci na hard disku su posle nekog vremena razbacani i “ne sređeni” čime se usporavaju programi koji se pokreću i sam sistem, jer im je potrebno više vremena da pronađu odnosno pristupe tim razbacanim fajlovima. Defragmentacija je proces u kome se ti fajlovi sređuju i njihove lokacije odnosno fizičke adrese na samom hard uređuju tako da OS brže pristupa samim fajlovima jer „zna tačno gde se nalaze“. Za defragmentaciju hard diskova preporučujemo vam besplatan program Auslogics Disk Defrag.

Bekupujte bitne fajlove : Svako od nas u računaru poseduje neke podatke koji su nam bitni. Ali se prilikom kvara računara ili prilikom napada virusa uglavnom izgube. Kako se ovo ne bi dešavalo potrebno je da backupujete svoje fajlove. Odnodno da čuvate kopiju tih fajlova na nekom drugom mestu u slučaju da se pri padu sistema ti podaci više ne mogu povratiti. Jedan od najboljih načina je da te podatke čuvate na internet u oblaku(cloudu). Evo i jednog našeg kratkog uputstva kao se prebacuju fajlovi u cloudu.

Proverite da li se u vašem računaru nalaze virusi i drugi štetni fajlovi : Virusi su često razlog za bagovanje i spori rad vašeg računara. Tako da ako i imate AntiVirus programto ne znači da ste sto posto bezbedni. Zato vam predlažemo da instalirate tri besplatna programa uz koje ćete se moći odbraniti i detektovati neželjene fajlove na vašem računaru. To su AVG Anti-Virus Free Edition, Sophos alat za uklanjanje virusa i Malwarebytes Anti-Malware. Uz kombinaciju ova tri programa bićete u stanju da detektujete većinu neželjenih fajlova i programa koji drugim običnim antivirusnim programima promaknu.

Fizički očistite vaš računar od prašine : Bilo da koristite laptop ili desktop računar on se tokom vremena napuni prašinom i pljavštinom što dovodi do prekomernog zagrevanja i u najgorem slučaju do oštećenja neke od komponenti. Zato je potrebno barem jednom godišnje odneti vaš računar u servis zbog čišćenja, mada je poželjno to raditi na svakih šest meseci. Ne preporučujemo da to sami radite jer ako ne znate šta i kako radite najčešće to dovodi do veće štete nego koristi.

  • Kmentari
  • 0

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.