Narukvica za monitoring mišića pretvara znakovni jezik u tekst

Home
  • 30. новембра 2015.
  • 19
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

Narukvica za monitoring mišića pretvara znakovni jezik u tekst

Istraživači na departmanu biomedicinskog inženjeringa Texas A&M univerziteta kreirali su narukvicu koja prevodi znakovni jezik u tekst.

Dok se Google i kompanija fokusiraju na razvoj softvera poput Babel ribe za prevođenje govore sa jednog jezika na drugi, ovaj novi nosivi uređaj fokusira se na pretvaranje pokreta zgloba i mišićne aktivnosti u reči.

Osoba koja upražnjava znakovni jezik nosi narukvicu koja uključuje senzore za praćenje pokreta šake i zgloba kao i elektromiografske (EMG) signale proizvedene mušićima zgloba. Podaci senzora su zatim dekodirani i poslati, kao tekst, putem Bluetooth-a na PC ili smart telefon.

„Dekodiramo aktivnosti mišića koje snimamo sa zgloba“, kaže Roozbeh Jafari, vanredni profesor biomedicinskog inženjeringa. „Neki od njih dolaze od prstiju indirektno jer ukoliko postavim jedne prste nasuprot drugim na određen način, aktivacija mišića će biti malo drugačija.“

Konačno, tim ima za cilj za minimizira tehnologiju na veličinu pametnog sata, kao i da poboljša softver za prevođenje čitavih rečenica, ne samo individualnih reči kao dokaz za ono za šta je sposoban konceptualni uređaj.

Takav smart sat bi mogao da postane mnogo moćniji kada bi mogao da uključi i zvučnik, da podari gluvim ljudima sintetički glas. Oni bi mogli da označe šta žele da kažu, senzori uhvate pokrete, prevedu ih u tekst koji se zatim naglas čita preko zvučnika. To bi bio u početku možda sporiji način da se razgovara, ali kako bi korisnik svakako koristio znakovni jezik, omogućilo bi se prosto unapređenje konverzacije.

„Kada nosite sistem po prvi put, sistem funkcioniše na određenom nivou preciznosti“, Jafari nastavlja. „Ali kako nastavljate sa upotrebom sistema češće, sistem uči iz vašeg ponašanja i prilagođava sopstvene modele učenja kako bi vama odgovarali.“

Nedavno je Thalmic Labs’ Myo narukvica za kontrolu pokreta korišćena kao pomoćno sredstvo za kontrolu njegove robotizovane protetičke ruke pomoći misli. Myo narukvica zamenila je nakačene električne senzore i komunicirala sa robotizovano rukom preko Bluetooth-a.

  • Kmentari
  • 0

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.