Najstariji website na svetu: Prva internet stranica napunila 25 godina

Home
  • 22. децембра 2015.
  • 18
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

Najstariji website na svetu: Prva internet stranica napunila 25 godina

Britanski genije Tim Berners-Li otkrio je sitnicu nazvanu World Wide Web pre više od četvrt veka.

Internet sada ima više od 25 godina – ali je sazreo veoma dobro da zapravo izgleda bolje nego što je izgledao pre toliko godina.

Tokom vikenda, Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) proslavila je lansiranje prvog website-a, koji je pokrenut online 20.decembra 1990. godine.

Britanski naučnik i ekspert za tehnologiju Sir Tim Berners-Li lansirao je website na svom NeXT računaru, polažući osnovu za konektovano društvo 21.veka.

Ova stranica bila je tek nešto više od dosijea koji sadrži informaciju o softveru koji napaja mrežu, ali je organizovan u formi koja bi bila poznata mnogim ljudima.

Ideju je začeo 1989.godine, ali je svoje misli pretvorio u dela naredne godine.

www1pageOvaj velikodušni genije ubrzo je postavio World Wide Web u javni domen, što znači da ne može biti u vlasništvu kompanije.

„Mreža je originalno začeta i razvijena kako bi izašla u susret automatskoj podeli podataka između naučnika na univerzitetima i institutima širom sveta“, napisao je CERN.

Nakon takvog optimističnog starta, internet je uništio velike industrije koje su nekada bile velike, dok je omogućio teroristima da rašire svoju poruku širom sveta.

Takođe je omogućio sajberkriminalcima na naprave ogromne sume novca bez da napuštaju svoje prostorije i otvorio bolesno podzemlje gde se trguje dečijom pornografijom u potpunoj tajnosti.

CWhG8QKUkAAH31oCERN – pre 25 godina na današnji dan, prva web stranica (info.cern.ch) je puštena online.

Ali Sir Berners-Lee i dalje veruje da njegov pronalazak može biti upotrebljen za dobrobit čovečanstva i obavezao je sebe da zaštiti otvorenost interneta, boreći se protiv cenrzure vlasti i vodeći kampanje protiv nadzora.

  • Kmentari
  • 0

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.