Najbrži koraci do registracije firme u BiH

Home
no image
  • 30. октобра 2017.
  • 25
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

Najbrži koraci do registracije firme u BiH

„Recesija je, sine, nema posla, nije ti otac član Predsjedništva pa da pokucaš i tebe zaposle! Imaš li ti kakve veze? Nemaš? Hajde, upiši kakav kratak tečaj njemačkog i znaš kuda ti je ići!“

Ne, ne morate i vi živjeti pod takvim scenarije. Koliko god nam situaciju prikazivali lošom, ipak, nije sve tako crno. Mladi ste, poduzetni, imate svoj tim ljudi i ideju kako pokrenuti vlastiti posao? No, čini vam se kako će vas birokracija dotući pa ni ne pokušavate. Vjerujte, ukoliko ste sigurni u realizaciju svoje poslovne ideje i znate koliko s njome možete postići, ne odustajte, nemojte ni u Njemačku, nego pokrenite svoju firmu. Mi vam donosimo upute i savjete o najbržim koracima do registra firme u BiH.

Hoćemo li biti GmBH, LLC ili d.o.o.?

Niste studirali ekonomiju, pravo ili upravo, ali svejedno se možete boriti za svoja prava i pokrenuti vlastiti posao. Netko vas je pitao hoćete li biti GmBH, LLC ili d.o.o.? Ne dajte da vas zbuni, Bit ćete sve to, jer je GmBH njemačka skraćenica za Gesellschaft mit beschränkter Haftung, a LLC engleska za Limited liability company. Riječ je zapravo o Društvu s ograničenom odgovornošću, a sam naziv pojašnjava i donosi najvažnije činjenice. Svaki pojedinačni član snosi rizik poslovanja samo do visine uloženoga dijela u zajednički kapital. Zbog toga je odgovornost ograničena te jedna od najvažnijih karakteristika ovakvoga poslovanja i ulaženja u vlastiti biznis jest da pojedinac ne odgovara za obveze društva svojom osobnom imovinom, već isključivo visinom početnoga uloga. To vam može biti još veći poticaj i olakotna okolnost prilikom razmišljanja o vlastitim poslovnim idejama.

Prvi koraci za d.o.o.

Prvi korak prilikom osnivanja firme za vlastitu djelatnost jest sastavljanje Osnivačkoga akta. Riječ je o formalnosti koja se brzo i lako rješava, a mogu ju obaviti odvjetnik ili javni bilježnik. Ako sami krećete u poslovne vode, Osnivački akt je zapravo odluka, a ako je uz vas još nekoliko osoba, onda to izgleda kao ugovor među društvom. Trebat ćete imena osnivača, tko od njih je direktor budućega društva, naziv istoga društva te uz puni naziv i jedan skraćeni. Trebate i vrlo kratki opis djelatnosti koje će vaše društvo obavljati kako bi mogli biti točno upisani i adresu sjedišta. Prilikom sastavljanja Osnivačkoga akta trebate već i dogovoreni iznos početnoga kapitala. Iako nitko tko kreće u biznis, najčešće, nema novaca do viška, minimum iznosi 2 000 KM, što i ne predstavlja neku nepremostivu prepreku. Ako vas je više i želite veći iznos, naglasite prilikom sastavljanja akta.

Što dalje?

Novac odnosno iznos početnog kapitala uplaćujete na račun jedne od prelaznih banaka BiH, a uplatnicu čuvate, jer vam treba za sud. Vaša sljedeća lokacija je nadležni Općinski sud i Odjeljenje registra za upis pravnih lica, a tu ćete upisati svoju firmu, odnosno podnijeti zahtjev sudu. Ono što trebate ponijeti sa sobom, kako vas ne bi šetali, jest popunjena prijava, Osnivački akt, dokaz o uplati kapitala, dokaz o uplati sudske takse, potvrda iz Porezne uprave o nepostojanju duga, ovjeren potpis lica ovlaštenog za zastupanje i izjavu direktora o prihvaćanju dužnosti. Nakon toga dobit ćete upute za izradu pečata vašeg društva, a Poreznoj upravi podnijet ćete zahtjev za dobivanje ID broja i šifre djelatnosti. Na samome kraju ovih vaših poslovnih početaka trebate otvoriti u jednoj od banaka transakcijski račun.

Isplati li se?

Kada sve ovo pročitate, pitate se isplati li se sve ovo. Hoće li vaša djelatnost biti uspješna ili ne. No, ako uzmete u obzir da ste u ideju uložili vrijeme i trud, a da ju, ipak, poprilično jednostavno možete legalizirati i zatim ju još više nadograđivati, onda se isplati. Cijeli proces od vaše ideje do realizacije ovih postupaka osnivanja firme i upisa u registar firmi u BiH traje između 30 i 45 dana, a troškovi koje trebate prilikom njihove realizacije platiti ne dosežu punih 1 000 KM. Na vama je da odlučite znate li kako i od čega se pokrenuti te možete li to učiniti.

  • Kmentari
  • 0

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.