NAJBOLJI OTPORNI FOTOAPARATI ZA AVANTURISTIČKE FOTOGRAFE

Home
  • 7. јуна 2015.
  • 18
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

NAJBOLJI OTPORNI FOTOAPARATI ZA AVANTURISTIČKE FOTOGRAFE

Ovi fotoaparati otporni na vodu, prašinu i udarce hrabro stupaju tamo gde nijedan aparat još nije bio. Pregled Olympus Stylus Tough TG-4, Panasonic Lumix DMC-TS6 i Nikon Coolpix AW130 modela.

Ukoliko ste se uputili u divljinu, vreme je da nabavite otporan fotoaparat koji može da vas isprati. Georgia Wells iz WSJ-a (Wall Street Journal) ocenjuje fotoaparate Nikon, Olympus i Panasonic koji mogu da idu tamo gde se vaš smartphone ne bi usudio.

Mogli biste ispuniti Instagram feed fotografijama koje su napravljene na sigurnim lokacijama: za stolom dok večerate, vaša ležaljka na plaži. Ali ukoliko želite da podignete vaše fotografije na viši nivo, pokušajte da ponesete vaš aparat tamo gde nikada nije bio – u pešačenje po kiši, surfovanje dok traje zalazak, ili čak ronjenje u okeanskim dubinama.

Ono što vam je potrebno, drugim rečima, jeste aparat poput prikazanih ovde, koje su stvorenje da prežive gotovo sve što im servirate: pesak, blato, prašinu, morsku vodu – čak i pad na stenu sa 2 metra visine.

Point-and-shoot aparati otporni na vodu, prašinu i udarce prisutni su oko dekade, ali najnoviji modeli mogu da izdrže ekstremije uslove nego ikada pre. Dok su ranije inkarnacije mogle da podnesu dubine od oko 3m, najnoviji modeli mogu da zarone do 30,5m. Poput drugih fotoaparata, i ovi takođe imaju veliko poboljšanje rezolucije i kvaliteta slike.

Kako bismo pristupili otpornosti i kvalitetu slike ovih uređaja, isti su podvrgnuti neverovatnim uslovima. Počevši sa surfovanjem u ledenom Pcifiku, zatim u divljini severnokalifornijske planine Marble kako bismo videli kako se drže u vrtlogu prašine i čađi logorske vatre.

Sva tri su radila zadivljujuće, odbacujući okeanske talase i čađi ruta bez problema. Zapravo, jedno od najvećih uzbuđenja u korišćenju ovih aparata bio je povratak kući i mogućnost spiranja svog peska i blata sa istih pod kuhinjskom slavinom.


Za kvalitet snimka: Olympus Stylus Tough TG-4

Olympus Stylus Tough TG-4

Na terenu, postojale su sumnje na temu ovog aparata. Neodgovarajuća centralna posstavka objektiva, što otežava fotografisanje jednom rukom (zato što obuhvata manje površine, nego kada je objektiv postavljen na jednoj strani). Takođe, postoje poteškoće sa rasporedom dugmića. Ali utisak se menja, kada se odradi upload fotografija. Veoma su jasne i detaljne. Olympus ima najširi otvor od svih, pa samim tim propušta najviše svetlosti i dozvoljava vam da se fokusirate na bliske subjekte dok je pozadina zamagljena. Ovo je takođe prvi vodootporni point-and-shoot aparat koji može da čuva fotografije kao RAW fajlove – format omiljen među profesionalcima, jer vam omogućava najveću fleksibilnost kada podešavate vaše fotografije u foto editoru. 380$, getolympus.com


Za snimke sa lošim osvetljenjem: Panasonic Lumix DMC-TS6Panasonic Lumix DMC-TS6

Fotografije Lumix TS6 aparata približno su jasne kao one snimljene Olympusom, ali boje nisu toliko intenzivne. Objektiv takođe nema dovoljno brz autofokus, što čini aparat manje pogodnim za akcione snimke vaših prijatelja koji skaču sa pramca. Gde Lumix TS6 briljira, međutim, jeste slaba osvetljenost. U sumrak, Lumix pravi lep snimak šatora i dima logorske vatre u pozadini, dok su fotografije načinjene Olympusom i Nikonom bile zamućene. Lumixova opcija stabilizatora snimka takođe je dala najfiniji video zapis.

Lumix je takođe najbolji izbor za vas kada je u pitanju fotografisanje zvezdanog noćnog neba. Ima najsporiju brzinu zatvarača: do 30 sekundi. (Kod druga dva aprata je maksimalno 4 sekunde.) Jednostavno montirajte aparat na tripod i usmerite ga prema nebu. 300$, shop.panasonic.com


Za duboke zarone: Nikon Coolpix AW130OD-BG571_CAMERA_M_20150603152634

Površinski ronioci koji se nadaju snimku morskih kornjača i balon ribe mogu da koriste gotovo bilo koji podvodni aparat, jer većina modela može da podnese dubine do nekoliko metara. Ali ukoliko želite da dokumentujete vaš zaron do olupine broda, izbor vam je veoma sužen. Nikon Coolpix AW130 je jedan od nekolicine koji može da preživi 30m ispod površine vode. (Olympus i Panasonic su ocenjeni sa 15m i 13m, što je za poštovanje).

Garantovano, Nikonovim fotografijama nedostaje intenzitet i pod vodom kao i onima na kopnu – pogotovo u plavom i zelenom spektru. Mnoge fotografije deluju isprano u poređenju sa fotografijama istih planina, drveća i polja snimljenih sa druga dva aparata. Ali zadovoljstvo je baratati Nikonom. Teksturne neravnine dugmeta zatvarača olakšava rad sa aparatom, čak i sa utrnutim ili prstima u rukavicama, a svetli OLED ekran od 3″ je pregledan na direktnoj sunčevoj svetlosti. 350#, nikonusa.com

  • Kmentari
  • 0

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.