Mogu li pilule probiotika da spreče nastanak karijesa

Home
  • 26. априла 2016.
  • 13
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

Mogu li pilule probiotika da spreče nastanak karijesa

U Sjedinjenim Američkim Državama, prema satatističkim podacima iz 2011. i 2012. godine, 91% odraslih uzrasta od 20 do 64 godine imalo je zubni karijes, prouzrokovan, između ostalog, konzumiranjem zaslađene hrane i pića, nedostatkom oralne higijene i neredovnim posetama stomatologu.

Poznato je da je za zdravlje usne duplje neophodno da pH nivo bude neutralan. Suviše kisela sredina može da prouzrokuje zubni karijes i druge poremećaje, tako što omogućava bakterijama na zubima da proizvode još više kiseline, koja postepeno razgrađuje zub.

U traganju za uzročnikom visokog nivoa pH, tim istraživača Stomatološkog koledža Univerziteta Florida, na čijem su čelu bili dr Robert Burne i dr Marcelle Nascimento, došao je do revolucionarnog otkrića. Objavili su ga u časopisu Applied and Environmental Microbiology.

Naučnici su, naime, otkrili potpuno novu vrstu bakterija, koje mogu da drže pod kontrolom loše bakterije, i utru put korišćenju probiotika u prevenciji bolesti usta i zuba.

Šta ovo praktično znači i da li će stomatološka ordinacija u budućnosti biti mesto gde će se, umesto lečenja karijesa, preporučivati probiotici i pratiti njihov efekat?
Održavanje pH ravnoteže u usnoj duplji

Zadržimo se, nakratko, na biohemijskom procesu, kako bismo objasnili ulogu probiotika.
Ranija istraživanja istih autora pokazala su da se u ustima, tokom normalnog održavanja kiselosti, razlažu urea i aminokiselina arginin, čineći amonijak, koji pomaže da se neutralizuje kiselina. Istraživači su takođe pronašli da se kod osoba koje imaju malo karijesa ili ga uopšte nemaju razlaganje arginina obavlja bolje. Tada su zaključili da je za proces odgovorna neka bakterija, ali nisu znali koja, i na koji način čitava aktivnost utiče na prevenciju nastanka karijesa.

Deo odgovora dobili su novim ispitivanjima. Otkriven je nepoznat soj streptokoka, kojem je dat naziv A12.
Naučnici su, zatim, uzeli uzorke zubnog plaka i bakterija koje se razmnožavaju na površini zuba i mogu da utiču na nastanak karijesa.

Praćeno je preko dve hiljade bakterija kako bi se pronašla prava. Tim je izdvojio 54 bakterije koje su uticale na metabolizam arginina. Od svih njih, A12 je imala sve osobine potrebne da probiotski spreči nastanak karijesa.
Istraživači su sekvencirali ceo genom bakterije A12 i nadaju se da će nalaze moći da koriste u praćenju osoba sa višim rizikom za nastanak karijesa. Zajedno sa drugim faktorima kao što su pravilna ishrana i navike oralne higijene, ovo može da pomogne da se kvar zuba spreči. Doktor Nascimento dodaje da, ako osobe sa višim nivoom A12 razvijaju manje karijesa, A12 se može koristiti i za merenje rizika nastanka karijesa.

Dobre bakterije treba da pobede loše

Doktor Burne objašnjava da ćemo, isto kao što upotrebljavamo probiotik za creva, to jednog dana moći da činimo i za usnu duplju.

On dodaje: “Možete da naselite ovaj probiotik kod zdravog deteta ili odraslog, koji je pod povećanim rizikom za nastanak karijesa. Radili to jednom nedeljno ili jednom u životu, ideja je da se ugrožavanje oralnog zdravlja može sprečiti naseljavanjem prirodno korisnih organzmima.”

Činjenica da A12 pomaže da se neutrališe kiselost razlaganjem arganina nije jedino otkriće.
Autori su pronašli da A12 u velikoj meri ubija štetnu bakteriju Streptococcus mutans. Čak i kada ne uništi S. mutans, A12 je sprečava da bude aktivna, odnosno da se razvije i napravi biofilmove poznate kao zubni plak. S. mutans, između ostalog, razlaže šećer u mlečnu kiselinu i doprinosi kiselim uslovima, u kojima se formira kavitet.
Istraživači se nadaju da će, u međuvremenu, izvršiti još veću sudiju, da će pronaći nove primerke soja A12 i da će testirati kako da u usnoj duplji preovladaju bakterije sa željenim svojstvima. Za razvoj efektivnog oralnog probiotika put je dug, ali je A12, svakako, kandidat koji obećava.

  • Kmentari
  • 0

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.