MICROSOFT PRAVI OGOLJENU VERZIJU KAO LINUX-OV RIVAL

Home
  • 17. априла 2015.
  • 171
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

MICROSOFT PRAVI OGOLJENU VERZIJU KAO LINUX-OV RIVAL

Danas, imena Velike silikonske doline kao što su Google i Twitter, pokreću svoje online servise preko hiljada mašina. I kako bi njihov softver što efikasnije radio sa toliko hardvera u igri, oni koriste dostupan Linux operativni sistem i tehnologiju zvanu „containers“. Ono što oni ne koriste je Windows.

Microsoft-ov vodeći operativni sistem radi sasvim drugačije nego Linux – što bi moglo predstavljati problem kako container tehnologija bude postajala preferirana u računarstvu u odnosu na udaljene resurse (cloud computing).

Na jesen, Microsoft je objavio da će dodati container tehnologiju sličnu Linux-u budućoj verziji Windows-a. Danas, kompanija otkriva da razvija takođe super-slim verziju Windows-a koja će pokrenuti nešto što je opisano kao nova verzija container-a – onaj koji obezbeđuje nov nivo bezbednosti. OS je nazvan Windows Server Nano.

Prema rečima Microsoft-ovog zastupnika, kompanija gradi način da upakuje container-e u njihovu Hiper-V „virtuelizaciju“ tehnologije, tako da oni budu potpuno izolovani jedni od drugih. Ali prava vest je izgleda ta da će Microsoft ponuditi ogoljenu verziju operativnog sistema zajedno sa redovima CoreOS, Linux operativni sistem koji je posebno namenjen da pokreće container-e preko velikog broja kompjutera. Ova vrsta operativnog sistema predstavlja budućnost online servisa, koji neophodno rade na stotinama ili čak i hiljadama mašina – ili kako industrijski marketing voli da to naziva – oblak (cloud).

Ovaj potez je još jedan primer promene Microsoft-a sa vremenom. Dugi niz godina, kompanija je pokušavala da privuče svet prema svom načinu razmišljanja. Ali pod rukovodstvom novog CEO-a Satya Nadella-e, Microsoft sređuje svoju tehnologiju kako bi odgovarala načinu na koji se svet pokreće.

  • Nedoličan zadatku

U kompaniji zvanoj Pivotal u San Francisku, Mark Kropf aistira na izgradnji velikih online servisa, i kaže da je današnji Windows, na mnogo načina, nedoličan zadatku. Deo problema, kako on kaže, jeste daj da je Windows toliko veliki operativni sistem da vam je potrebno vreme da ga rasporedite na mnogo mašina. U doba kada možete lako da progurate Linux operativni sisteme kao što je to CoreOS na široku lepezu kompjuterskih servera, Windows je u zaostatku. Kropf naziva Microsoft-ov potez da zatvori ova jaz „interesantnim“.

Takođe je važno to da će Windows Server Nano ponuditi container-e. Container-i pružaju mogućnost inkapsuliranja softvera tako da programeri i preduzeća mogu mnogo efikasnije da pokreću aplikacije preko velikog broja mašina. U suštini, možete lako da premeštate ove container-e od mašine do mašine, kao i da stisnete mnoge od njih na istu mašinu, kako biste iskoristili svaku neiskorišćenu računarsku snagu.

Ali dodatnu sigurnost koju Microsoft pruža sa njegovim „Hiper-V container-ima“ nešto je što će dopasti samo nekim organizacijama, kao što su vladine agencije koje imaju ekstremne sigurnosne potrebe. Nekim agencijama će biti potrebni čvrsto bezbednosni individualni container-i jer rade pored container-a drugih agencija. Propisi često od agencija zahtevaju održavanje kompletnu softversku separaciju.

Da, mnoge organizacije sada pokreću container-e povrh javnih cloud računarskih servisa kao što su Amazon’s Elastic Compute Cloud i Microsoft Azure, a to znači da oni završe tako što na kraju dele računare međusobno. Ali ovde, container-i se pokreću povrh virtuelnih mašina, što pruža potrebnu sigurnost.

Hiper-V conatiner-i nemaju mnogo smisla u ovoj situaciji – situaciji koja predstavlja budućnost. Ali Microsoft mora takođe privući i širok spektar preduzeća, uključujući i vladine agencije. Mora služiti novoj publici bez gubitka stare.

  • Kmentari
  • 0

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.