MICRO:BIT – SAVRŠEN PROGRAMERSKI UREĐAJ ZA DECU

Home
  • 7. јула 2015.
  • 15
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

MICRO:BIT - SAVRŠEN PROGRAMERSKI UREĐAJ ZA DECU

BBC je spreman da nastavi svoju istoriju u edukativnoj informatici sa Micro:bit-om. Prvi put prikazan u martu, emiter je otkrio finalni dizajn i računarsko okruženje male table koja se može programirati, koja uključuje nekoliko senzora i prethodno neprikazane mogućnosti. Maliom uređaju nedostaje procesorska moć Rasspberry Pi i Arduio produžni ekosistem, ali ne otpisujte Micro:bit još uvek; sprema se za to da postane fantastičan edukativni uređaj.

Micro:bit sada ima senzor pokreta koji će s puno nade podstaći preduzimljive mlade na razmišljanje o programiranju nosivih ili IoT uređaja. Na žalost, doduše, finalnom dizajnu nedostaje prorez za tanku bateriju, što primorava korisnike da napajaju uređaj preko eksternog izvora energije.

Gledajte na Micro:bit više kao na Arduino, nego na Raspberry Pi. Njegova primarna funkcija je da nauči decu osnove programiranja omogućavajući im pametne kreacije. Poleđina uređaja ima skup LED svetala. Postoje 2 dugmeta na uređaju pored Bluetooth LE povezivanja, microUSB ulaz i 5 ulaza i izlaza (I/O) za upotrebu krokodilskih štipaljki  i banana utikača, koji se mogu koristiti za povezivanje Micro:bit-a i Raspberry Pi ili Ardino.

BBC otkriva danas programersko okruženje za Micro:bit, kreirano uz pomoć Microsoft-a. Ovaj internet bazirani alat omogućava korisnicima da programiraju i stimulišu komande pre transfera podataka na uređaj. I kako radi u pretraživaču, korisnici mogu programirati Micro:bit na gotovo bilo koji uređaj.

Micro:bit je BBC-ev poslednji pokušaj da omogući britanskim školarcima da istraže svet informatike. Mali uređaj poput Raspberry Pi-a je morali naslednik BBC Micro PC-a koji je emiter izdao u ’80-im. I kao i njegov veliki brat, Micro:bit je napravljen uz pomoć drugih kompanija. U ovo vreme, BBC je uvrstio pomoć 29 partnera, uključujući proizvođače, proizvođače softvera, prodavce i nastavnike. Ova lista uključuje: Microsoft, Samsung, ARM, Bluetooth SIG, Element 14, Lanaster University i druge.

BBC će pokloniti milion Micro:bit uređaja učenicima širom Britanije. Plan je da se jedan pokloni jedan svakom jedanaestogodišnjaku i dvanaestogodišnjaku u državnim školama. Nakon što ova količina bude iscrpljena, BBC će licencirati Micro:bit za kompanije da naprave dodatne Micro:bit uređaje.

Micro:bit pridružuje se Raspberry Pi i Arduino-u u pokušaju da inspirišu decu da usvoje programiranje. Ipak, Micro:bit-ov hardver možda neće biti najveći potez uređaja. Nastavnici će verovatno prihvatiti uređaj zahvaljujući jedinstvenom programerskom okruženju koje omogućavaškolama da koriste postojeći hardver. I obzridom da komande mogu biti testirane u okviru okruženja, svakom učeniku nije potreban sopstveni Micro:bit.

Šta god da škole koriste, treba da dozvole deci da programiraju. Konačno, programiranje je pravi posao i deca treba to da znaju.

  • Kmentari
  • 0

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.