NOV I JEFTIN MATERIJAL ZADRŽAVA ULJE ALI PROPUŠTA VODU

Home
  • 20. априла 2015.
  • 117
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

NOV I JEFTIN MATERIJAL ZADRŽAVA ULJE ALI PROPUŠTA VODU

new material repels oil

Nano-objekti su najnovija moda u naučnom istraživanju, i nije ni čudo obzirom na broj primena za koje oni mogu biti korisni, kao što su: sistemi za dostavu lekova, laseri, skladištenje podataka i fotovoltaža (električna struja na raskrsnici dve struje). I sada, naučnici istražuju nanočestice kako bi pomogli da se očisti okruženje.

Istraživači sa Ohio State University uspeli su da oblože komad nerđajućeg čelika sa mikroskopskim česticama koje odbijaju ulje, ali ne i vodu. Rezultujući materijal dopušta samo vodi da prođe iz mešavina vode i ulja, ostavljajući ulje da se sakupi na vrhu kako bi se lako moglo pokupiti i otkloniti. Ovaj novi dizajn koji obećava mogao bi imati opseg potencijalnih upotreba ukoliko bi se mogao razviti do određenih granica, kao što je čišćenje izlivene nafte ili čak otkrivanje ulja pod zemljom. Rezultati su objavljeni u časopisu Nature.

Priroda često ima odgovore na mnoge probleme ljudi. Listovi lotosa, na primer, veoma su dobri u odbijanju vode, ali ne i ulja, zahvaljujući neravnoj mikroarhitekturi na površini listova. Naučnici su prema tome odlučili da iskoriste ovo kao inspiraciju da razviju materijal koji radi suprotno. Oni su došli na ideju da oblože površinu koja je neravna na sličan način sa molekulima koji imaju surfaktante zakačene za njih, koji se obično koriste kao deterdženti.

Da bi proizveo ovu grubu površinu, tim je poprskao mrežicu nerđajućeg čelika sa silikonskim nanočesticama, a zatim dodao slojeve molekula označenih sufraktantima od gore. Prema rečima istraživača, ovi materijali su izabrani iz razloga što su i pristupačni i nisu toksični. Iako su napravili samo male kvadrate materijala do sada, tim veruje da bi mogli da proizvedu veće mrežice pa niskoj ceni od 1$ po kvadratnoj stopi.

Tokom njihove istrage, istraživači su takođe otkrili da samo podešavanjem kombinacije slojeva, mogu da proizvedu nanočestice koje privlače ulje nasuprot odbijanju istog, što bi moglo biti korisno za praćenje podzemnih uljanih naslaga.

„Mi smo proučavali mnogo prirodnih površina, od lišća do krila leptira i kožu ajkule, kako bismo razumeli kako priroda rešava određene probleme,“ rekao je u saopštenju za vesti autor studije Bharat Bhushan. „Sada želimo da idemo izvan toga što priroda radi, kako bismo rešili nove probleme.“

Kolega i ko-autor Philip Brown slaže se sa Bhushan-om: „Priroda dostiže limit onoga što može da učini,“ rekao je. „Kako bismo odbili sintetičke materijale kao što je ulje, treba da unesemo drugi nivo hemije kojem priroda nema pristup.“

  • Kmentari
  • 0

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.