Mašine za pranje veša su se promenile

Home
  • 29. децембра 2016.
  • 10
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

Mašine za pranje veša su se promenile

Ukoliko želite da kupite mašinu za pranje veša sigurno ćete u prodavnici stati ispred dugog reda veoma sličnih proizvoda. Bele veš mašine sa manjim ili većim vratima na prednjoj strani pri kraju niza zameniće nekoliko onih, obično užih, koje se pune odozgo.

Na našem tržištu još uvek su retki inovativno dizajnirani primerci ovog, svakom domaćinstvu neophodnog, aparata. Ako se negde i pronađu najnoviji modeli ostaje nedoumica – da li se delovi za veš mašine mogu nabaviti na našem tržištu i hoće li majstori umeti da otklone kvar kada do njega dođe.

Dizajn aparata za domaćinstvo – bolje ikad…

Konstatacija da je dizajn svuda oko nas, svedoci smo, važi za sve predmete u okruženju, ali neki od njih kao da nisu bili inspiracija inovatorima i umetnicima. Na primer, kućni aparati i grejna tela. Za razliku od automobila, čiji se novi model uvek očekivao sa velikom pažnjom, šporeti, fižideri, mašine za veš, termoakumulacione i druge peći… ostajali su veoma slični onima iz prethodnih decenija. Pokušaji da se nešto promeni svodili su se na varijacije u boji, zaobljenost ivica, uvođenje stakla kao materijala… uz sumnjive estetske vrednosti pojedinih rešenja.

Masovna i sve jeftinija serijska proizvodnja i globalno tržište, međutim, postavili su problem pred proizvođače. Njihovi aparati su, jednostavno, morali da se razlikuju od drugih kako bi bili primećeni i odabrani. Dizajneri u samim kompanijama, bez dovoljno želje da nešto ozbiljno promene, dobili su oštru konkurenciju u drugoj polovini prošlog veka u mladim stručnjacima spremnim da predlože inovativne iskorake.

Paralelno sa navedenim, odvijala se i IT revolucija, pa su uređaji i aparati za domaćinstvo dobili sasvim nova svojstva. Čak i oni, naizgled jednostavni, kakve su mašine za pranje veša.

Kompaniji Samsung nagrada Dizajn godine

Za pregled aktuelnog stanja, najbolje je navesti primer. Neka za to posluži vest o nagradi za Dizajn godine 2016, dodeljenoj mašini za pranje veša Samsung AddWash u Singapuru. U obrazloženju za prestižnu President’s Design Award (PDA) navodi se izuzetnost i kreativna inovacija.
Novost kod Samsungove mašine, sadržana i u imenu su, prvi put u istoriji veš mašina, dodatna vrata na modelu sa punjenjem spreda.

Na mašini, preciznije na njenim vratima, nalazi se specijalno dizajniran dodatak, koji pored upotrebnih zadovoljava i estetske kriterijume. Pomoću njega je moguće u mašinu, dok ona radi, dodati komad odeće koji je korisnik zaboravio da ubaci u bubanj. Na isti način se može dosuti i deterdžent, ili omekšivač, bez otvaranja glavnih vrata.

Ergonomske karakterteristike dodatka, potpuno uklopljenog u dizajn vrata, žiri je posebno pohvalio, kao i činjenicu da se do rešenja došlo kako bi se izašlo u susret potrebama korisnika. Do pojavljivanja Samsung AddWash mašine otvaranje u toku rada bilo je moguće samo na mašinama sa gornjim punjenjem, pa se jedan broj kupaca opredeljivao za njih, iako su manje ekonomične i troše više vode.

Evo još nekih podataka o novoj vrsti mašine. Konstruisana je tako da se u trenutku otvaranja manjih dodatnih vrata bubanj automatski zaustavlja, bez obzira u kojoj fazi rada se mašina nalazi.
Mašina poseduje, pored uobičajenog, i super brzi ciklus pranja koji traje 30 minuta, natapanje parom pre pranja za ukanjanje fleka, pranje penom…

Buka je smanjena za 40% u odnosu na prethodne modele pomoću senzora koji umanjuju vibracije reagujući na položaj veša. Mašina ima opciju samočišćenja, a korisnik može da upravlja ciklusom pranja, pomoću aplikacije, mobilnim telefonom.

  • Kmentari
  • 1

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.