Više nam lozinke neće biti potrebne, jer Google nudi rešenje

Home
  • 24. децембра 2015.
  • 16
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

Više nam lozinke neće biti potrebne, jer Google nudi rešenje

Da li se možemo trajno rešiti iritantnih lozinki? Google ima rešenje

Lozinke su otrov modernog sveta – ne samo da je teško smisliti one koje su dovoljno dobre, nego ih je potrebno konstantno i menjati, mogu biti meta mrežne krađe identiteta i imaju suluda pravila za slova, karaktere i brojeve koje je nemoguće zapamtiti. To je razlog iz kog ljudi koriste jednostavne, lake za pamćenje lozinke, ili recikliraju iste za nekoliko različitih naloga.

Google želi da stane na kraj tome. Ove nedelje izbacili su probne verzije za novi sistem za prijavljivanje koji isključuje lozinke u potpunosti. Umesto toga, možete se prijaviti sigurno na vaš Google nalog,  – uključujući Gmail, YouTube itd. – dovoljno je samo da tapnete „Da“ na vašem iOS ili Android smart telefonu.

Google-ov portparol je rekao: „Pozvali smo malu grupu korisnika kako bi pomogli u testiranju novog načina prijavljivanja na svoje Google naloge, bez potrebne lozinke. „Pizza“, „password“ i „123456“ – vaši dani su odbrojani.“

Kako za Reddit izveštava korisnik Rohit Paul, sa snimljenim prikazima koji pokazuju kako da ga koristite na Nexus 6P modelu, proces je jednostavan. Evo kako radi, kako navodi Pol:

  1. Prvo, podesite vaš telefon da radi kao autentikator za prijavljivanje (potrebno je da ima zaključan ekran, jer je tako kodiran)
  2. Idite na Google ekran za prijavljivanje na vašem računaru i upišite vašu e-mail adresu
  3. Otključajte vaš smart telefon, i samo tapnite Da kada vam Google postavi pitanje da li pokušavate da se prijavite

Ukoliko je vaš telefon izgubljen ili ukraden, možete se prijaviti na vaš nalog pomoću regularne lozinke, i ukloniti ovlašćenje za prijavu sa telefona koji je ukraden.

Trenutno, Google nudi autentikaciju u dva koraka, koja uključuje upisivanje vaše šifre, kao i numerički kod koji se pojavljuje kao tekst ili u aplikaciji na vašem telefonu. Novi metod neće zahtevati upisivanje šifre, ali će biti jednako bezbedan.

Kada je Pol pokušao drugi put, od njega je zatraženo da ispuni još jedan korak na svom mobilnom telefonu- upisivanje dvocifrenog broja nakon klika na „Da“.

Google new method of sign-inOvo nije prvi mehanizam bezbednosti ili odbrane od mrežne krađe identiteta koje je Google implementirao.

Ove godine, predstavio je Upozorenje o lozinki (Password Alert) koje je jednostavna Chrome ekstenzija koja će vam prikazati upozorenje ukoliko upišete Google lozinku koji nije Google stranica za prijavu.

Takođe je testirao „on-body detection“ u svoju Android 5.1 verziju koja se zaključava samo kada je telefon spušten na neku površinu, ali ostaje otkrljučana ukoliko ga držite u ruci – mereno uređajem za određivanje ubrzanja.

Google kaže da ne može komentarisati o tome kada će ova opcija biti u široj primeni.

  • Kmentari
  • 0

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.