LED FENJER RADI NA SLANU VODU, MOŽE ČAK I DA PUNI VAŠ TELEFON

Home
  • 28. јула 2015.
  • 15
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

LED FENJER RADI NA SLANU VODU, MOŽE ČAK I DA PUNI VAŠ TELEFON

salt-lamp-005-970x647-csalt-lamp-004-970x647-csalt-lamp-007-970x647-c

                   salt-lamp-006-970x647-csalt-lamp-001-970x647-c

Lampe koje rade na baterije i kerozin srele su svog mogućeg konkurenta. SALt (Sustainable Alternative Lightning) razvio je lampu koja će osvetljivati prostorije, pa čak i puniti smart telefone, pomoću veoma dostupnih sastojaka: soli i vode. Inovativno rešenje moglo bi da donese velike promene u prioblaskim zajednicama, jer može da se napaja sa nešto više od šolje slane vode iz okeana.

Ideja za SALt lampe došle su od koosnivača i CEO Aisa Mijeno, člana Greenpeace Philippines i dela Inženjerskog fakulteta na univerzitetu De La Salle – Lipa. Dok je bila u poseti filipinskom planinskom plemenu, videla je da njihove večernje obaveze zavise od kerozina i mesečine. Ona i Raphael Mijeno (koosnivač i CFO) odlučili su da kreiraju alterantivni izvor osvetljenja koji bi bilo efikasniji, bezbedniji i održiviji.

Za državu sa preko 7000 ostrva i slabim pristupom električnoj energiji u mnogim delovima, okretanje okeanu imalo je smisla. SALt je ostvario svoj cilj osmislivši lampe koje mogu biti napajane ili morskom vodom ili domaćim slanim rastvorom (čaša vode i 2 supene kašike soli). Dizajn koristi galvanizovane ćelije slične baterijama, dok se oslanja na netoksično slano rešenje umesto na potencijalno opasne elektrolite. Korišćene osam časova dnevno, životni vek anoda lampe iznosi 6 meseci.

Sa Filipinima, koji su pretrpeli velike prirodne katastrofe tokom godina, uključujući razorni tajfun Haiyan u 2013.godini, SALt je uzeo hitnu pripremljenost u razmatranje. Dizajn ima USB priključak gde je moguće puniti smart telefone, ukoliko je to potrebno. Iako su Filipini SALt-ova meta trenutno, kompanija se nada da će konačno povećati dostupnost, što je dobra vest za svakoga ko želi jednu od ovih korisnih lampi u svojoj optemi za preživljavanje.

Trenutno, SALt lampe su u masovnoj proizvodnji sa ciljem koji je predstavljen tržištu krajem 2015. ili početkom 2016. godine. Kompanija će prvo proizvoditi lampe namenjene ciljanim zajednicama, kao i za one sa kojima NGO-i i organizacije imaju partnerstvo. Cena nije još uvek uspostavljena, ali prema SALt-ovom sajtu, cilj je da „se cilja pristupačna cena koja takođe može podržati i održati tok (njihove) proizvodnje.“

  • Kmentari
  • 0

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.