Zasto je kvalitetna sudopera ekstremno vazna

Home
  • 20. јуна 2016.
  • 15
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

Zasto je kvalitetna sudopera ekstremno vazna

Odlučili ste obnoviti kuhinju i razmišljate kakvi kuhinjski elementi vam trebaju? Ili kupujete novu kuhinju? Tada morate znati da je sudoper jedan od najvažnijih dijelova svake kuhinje. Izbor je dosta velik, iako će neki olako odbaciti razmatranje kupovine sudopera i jednostavno uzeti prvi na koji nalete, stvari nisu toliko jednostavne. Velika je razlika između niskokvalitetnih i visokokvalitetnih sudopera i zbog toga ne biste trebali riskirati sa odabirom, jer sigurno želite da vaš sudoper ostane lijep i nakon nekoliko godina korištenja. Zbog toga trebate obratiti pozornost na otpornost površine tj materijal od kojeg je sudoper izrađen.Ovdje ćemo opisati najčešće materijale u izradi sudopera, te navesti njihove prednosti i nedostatke.

Prvi je nehrđajući čelik, koji je zbog dobrog odnosa cijene i performansi najpopularniji materijal na tržištu. Nije zahtijevan za održavanje, neće doći do pukotina ili sličnih mehaničkih oštećenja, no mrlje od vode i ogrebotine su neizbježni. Od više kvalitete napravljeni su inox sudoperi u omjeru 18/10, veće debljine kako bi se izbjegle udubine, ogrebotine i smanjila buka.

Ako vam je bitan i estetski dojam koji će vaš sudoper ostavljati, preporučujemo silogranitne sudopere. Dobro izgledaju, otporni su na kemijske utjecaje, izdržljivi su i neće doći do pojave ogrebotina i mrlja od vode. Obično dolaze u neutralnim bojama koje ‘kamufliraju’ nečistoće.

Granitni sudoperi su izuzetno otporni na nečistoće, toplinu i ogrebotine, ali i među njima postoje razlike u kvaliteti. Kompozitni sudoperi s velikim udjelom kvarca su posebno otporni.
Lijevani akrilni sudoperi su povoljnije rješenje od sudopera drugih materijala, a površina im je otporna na mrlje, te ih je lako čistiti. Njihova trajnost je doduše izuzetno mala a lako ih je oštetiti. Poliranjem se mogu otkloniti nedostaci ali se na poliranim mjestima vidi razlika u boji.

Keramički sudoperi proizvode se uz pomoć visoke temperature kako bi se dobila izuzetno otporna, tvrda, sjajna i neporozna površina koja neće izgubiti boju i sjaj. Otporni na struganje, mrlje i ogrebotine, ove sudopere jednostavno je održavati besprijekorno čistima pa su izuzetno pogodni za pripremu hrane. Njihova jedina „mana“ jest što su oni najskuplja varijanta sudopera.

Zatim morate paziti da sudoper, osim toga da bude ugodan oku i da se uklapa u prostor, mora biti praktičan i zadovoljavati potrebe vašeg domaćinstva. Dvostruki sudoperi danas su gotovo norma i dobro će vam doći ukoliko živite u kućanstvu sa više osoba ili svakodnevno kuhate. Razmislite treba li vam veliki kapacitet korita ili vam je i plići sudoper dovoljan. Veliki kapacitet će vam olakšati pranje posuđa i pripremanje hrane.
Nadamo se da smo vam uspjeli ukazati detalje koje je potrebno imati na umu kod kupovine novog sudopera. Vodeći se ovim savjetima, vjerujemo da ćete izabrati sudoper primjeren svojim potrebama i namjenama.

  • Kmentari
  • 1

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.