Jednoga dana, vaši koraci mogli bi puniti vaš telefon

Home
  • 11. фебруара 2016.
  • 15
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

Jednoga dana, vaši koraci mogli bi puniti vaš telefon

Čini se da naši telefoni imaju lošu naviku da se isprazne kada su nam najpotrebniji, ali uskoro, možda ćemo imati mogućnost da upregnemo svu tu energiju pokreta kako bi maši telefoni imali beneficije. Zahvaljujući novoj tehnologiji prikupljanja i skladištenja energije koju su razvili veliki umovi na univerzitetu Viskonsin-Medison, naša obuća mogla bi postati naš sledeći izvor energije. Rad objavljen krajem prošle godine u Scientific Reports-u, detaljno govori o tome kako ljudski pokreti mogu biti uhvaćeni i zatim iskorišćeni kako bi se napajali mobilni uređaji. A ovo bi moglo značiti samo početak obuće koja generiše energiju.

Obuća koja generiše energiju mogla bi biti posebno korisna za vojsku, kako vojnici trenutno nose teške baterije kako bi napajali svoj radio, GPS jedinice i naočare za noćni vid na terenima. Prednost bi mogla takođe da pruži izvor energije ljudima u udaljenim područjima i zemljama u razvoju kojima nedostaje adekvatna električna mreža.

„Ljudski hod sadrži mnogo energije“, Tom Krupenkin, profesor mehaničkog inžinjeringa na UV-Medison kaže. „Procene teoretičara ukazuju da isti može proizvesti i to 10 vati po cipeli, a ta energija je samo protraćena, kao i toplota. Total od 20 vati od hoda nije mala stvar, posebno kada se uporedi sa prohtevima za energijom većine modernih mobilnih uređaja.“ Od vašeg telefona, do vašeg tableta, do gotovo svega što zahteva baterije za rad, Krupenkin i njegov kolega J. Ešlo Tejlor veruju da bi ova tehnologija mogla biti prekretnica u energiji prostora.

Kako upotreba kinetičke energije za napajanje uređaja nije novi koncept, zapravo postizanje uspeha je bilo izazov, u najmanju ruku. Usled „relativno malih pomeranja i velikih sila stopala“, prikupljanje i zatim pretvaranje energije prethodno je dokazano teškim. Ali Krupenkinov tim traga za novim metodama „direktnog pretvaranja mehaničkih pokreta u električnu energiju koja je prikladna za ovaj način primene“, on kaže.

Korist od tehnike „obrnutog elektrokvašenja“ Krupenkin i Tejlor prvo su razvili u 2011., istraživači su bili u mogućnosti da koriste provodnu tečnost i površinu obloženu anofilmom kako bi direktno pretvarali mehaničku energiju u električnu.

„Iako ovaj metod zaista generiše energiju, i dalje mu je potrebna visokofrekventan izvor energije“, Krupenkin objašnjava, „poput brzovibrirajućeg ili rotirajućeg motora. Ipak naše okruženje je puno izvora niskofrekventne mehaničke energije, kao što su pokreti ljudi i mašina, a naš cilj je da budemo u mogućnosti da dobijamo energiju od ove vrste izvora niskofrekventne energije.“

Krupenkin i Tejlor su tako došli do još jednog inovativnog rešenja – babler metoda. Koristeći ono što nazivaju „babler uređaj“, koji se “ sastoji iz dva ravna tanjira odvojena malim razmakom ispunjenim provodnom tečnošću“, tehnika se efektivno oslanja na brz i repetitivan pokret balončića koji rastu i nestaju kako bi pomerali provodnu tečnost napred i nazad, tako stvarajući punjenje.

„Visoka frekvencijakoja vam je potrebna za efikasnu konverziju energije ne dolazi od vašeg izvora mehaničke energije, već umesto toga, to je interno svojstvo babler pristupa“, Krupenkin kaže. Cilj bi bio da se implementira ova tehnologija u đon cipele, pretvarajući vašu obuću u vitalan izvor energije.

Naravno, to je još uvek rad u procesu, ali može biti najbolja stvar koja se dogodila vašoj obući od… pa, čičak trake.

  • Kmentari
  • 1
sajmonus
48 Years 05 Months 24 Days 03 Hours 33 Minutes 58 Seconds pre

Čičak je izum kome se mora odati poštovanje, mada i ovo zvuči super, nisi u kolima, nisi u kući a baterija prazan, a ako nisi na ova dva mesta sigurno se krećeš na neki način osim ukoliko ne čekaš u nekom redu mada i tad se cupka u mestu. Kontam samo kako bi dodti i uzeti bateriju iz patike, čizme, cipele ili papuče neki šaržer fazon verovatno. I još nešto koliko bi koštala ovakva obuća kod nas kad i cena klasične obuće nije baš zanemarljiva.

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.