Pogled na nebo! Kometa Katalina će zaseniti novogodišnje nebo

Home
  • 21. децембра 2015.
  • 14
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

Pogled na nebo! Kometa Katalina će zaseniti novogodišnje nebo

Pre nego što smo upoznali pravu prirodu kometa, smatrane su vesnicima propasti. Pojava neočekivanih svetlih objekata na nebu viđena je kao loš predznak i često identifikovana kao uzrok nekih užasnih događaja ovde na Zemlji. Čak i naš stari prijatelj Halejeva kometa bila je izopštena od strane Pape Kalikstusa III kao instrument zla u davnoj 1456.!

Srećom, sada razumemo komete mnogo bolje i njihovo pojavljivanje je dobrodošlo kao uzbudljiv vidik na noćnom nebu 21.veka.

Kometa Katalina – formalnije znana kao C/2013 US 10 (Catalina) – je najnovija kometa posetilac koja je primećena od strane astronoma severne hemisfere, koji se raduju uvidu kako praznična kometa bude nežno lebdela preko neba.

Kako ime sugeriše, C/2013 IS10 (Catalina) je otkrivena oktobra 2013.godine od strane Catalina Sky Survey-a kada je bila oko milion puta slabija nego objekti koje možemo videti golim okom. Anketa koristi 2 SAD teleskopa, jedan koji je 1,5m u prečniku i drugi sa 68cm prečnika, a međusobno pretražuju nebo svake noći na izvidnici za takozvane objekte u blizini Zemlje (NEO-i). U toku tog postupka, često primeti sve vrste drugih objekata, a C/2013 US10 (Catalina) je bila jedna od tih specijalnih objekata.

Od njenog otkrića, kometa se kretala ka Suncu dostižućči brzine od preko 100.000 mph (165.000kmh). Suncu je najbliža bila 15.novembra, a sada se vraća unutrašnjim solarnim sistemom pružajući neku vrstu predstave prilikom svog odlaska.

Najbliži prilaz Zemlji biće 17.januara, kada će se kretati 68 miliona milja (110miliona km). To može zvučati blizu u smislu astronomskih daljina, ali je još uvek preko 280 puta udaljenija nego što je Mesec u odnosu na Zemlju. Ukoliko želite da pokušate da sami primetite kometu postoji velika šansa da je pronađete tokom noći oko 31.decembra.

Ukoliko možete da se odvojite od novogodišnje proslave, izađite napolje i locirajte svetlu zvezdu Arcturus u sazvežđu Volar. Jednom kada pronađete Arcturus, pregledajte područje oko zvezda dvogledom i trebalo bi da lako pronađete izduženu nejasnu grudvu komete.

Oni od vas koji poseduju DSLR kamere ili one sa aparatima sposobnim da snima duže ekspozicije od uobičajene – možda 20 sekundi ili slično, pa biste mogli i da probate da usnimite fotografiju komete kako prolazi.

Divan način da započne 2016.godina!

  • Kmentari
  • 0

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.