Koliko je online prisutnost važna za vaše poslovanje?

Home
  • 6. новембра 2016.
  • 27
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

Koliko je online prisutnost važna za vaše poslovanje?

Bilo da vodite novopokrenuti biznis ili ste svoju tvrtku pokrenuli prije više od 30 godina, prisutnost vašega branda na Internetu danas je jedan od esencijalnih faktora za uspješno poslovanje bez obzira kojom vrstom poslom se bavili. Internet je danas sveprisutan medij i sredstvo informiranja, zahvaljujući modernim mobilnim telefonima korisnicima je vrlo brzo postao primarno sredstvo informiranja i komunikacije. Zbog fleksibilnosti I generalnog opsega informacija, gdje korisnik konzumira I potražuje informacije I sadržaje koji su za njega relevantni, u njemu odgovarajućim vremenskim intervalima, internet je vrlo brzo široku širu bazu regularnih korisnika, koja je za razliku od korisnika klasičnih sredstava informiranja poput radia, televizije I novina, u konstantnom porastu. Stoga I nije čudno da su mnogi svjetski brandovi s tradicionalnim modelom poslovanja, poput američkih retail giganata, ponudili opciju naručivanja I kupnje putem službenih web stranica. Uzimajući u obzir statistiku iz 2014. po kojoj je 41% globalnog broja Internet korisnika izvršilo barem jednu online kupnju, dolazimo do fascinantne brojke koju niti jedna branša ne bi smjela ignorirati.

Što morate učiniti da svoj biznis uspješno dovedete online?

Prvi korak naravno je investiranje u zakup prigodne web domene te izrada moderne i responzivne web stranice. Bilo da preko svoje stranice želite napraviti prezentaciju i presjek svojega poslovanja ili implementirati funkcionalan web shop, responzivni dizajn je ključni faktor. Korisnici će pristupati vašoj stranici putem lepeze uređaja različitih specifikacija, bilo da su to stolna računala, tableti ili pametni telefoni, responzivni dizajn će se pobrinuti da na svakom od njih vaša stranica bude čitljiva i njen dizajn I sadržaj uredno prikazani.

Svakako je bitno voditi računa o zadržavanju profesionalnog nivoa vaše stranice, jezik kojim se obraćate javnosti mora biti čist i gramatički ispravan, a poruke o uslugama i proizvodima koje nudite svojim korisnicima moraju biti jasne i transparentne.

Idući korak u svemu je naravno optimizacija vaše stranice za search engine, što je prije svega primarno optimizacija za Google kojeg kao svoj primarni alat za pretraživanje statistički koristi masovnih 65% korisnika Interneta. Optimizacija stranica za search engine (u daljem tekstu SEO) je komplicirani proces koji uključuje optimizaciju samoga koda web stranice, takozvana on site optimizacija, kao i izgradnju relevantnih linkova i ključnih izraza koji će voditi na vašu stranicu, što je takozvana off site optimizacija. SEO je dugotrajan proces koji je gotovo nemoguće kvalitetno obaviti samostalno, tako da su analiza i konzultacije s SEO ekspertima dobra ideja. Rezultat ovoga cjelokupnog procesa je svakako bolje pozicioniranje vaše web stranice unutar Google rezultata što će automatski povećati posjećenost vaših stranica i potencijalno dovest do povećanja korisnika vaših proizvoda i usluga.

Budite društveni

Pojam “društvene mreže” je put od opskuriteta do mainstreama proputovao unutar samo nekoliko kratkih godina. Danas zacjelo ne postoji informatički osvještena osoba koja nije čula za Facebook i Twitter, dvije društvene mreže s ogromnim brojem korisnika i integracijom s velikim brojem web stranica. Stoga je jasno da je prisutnost vašeg branda i otvorena komunikacija s korisnicima od visokog značaja za uspješno online poslovanje i prisutnost.

Međutim, komunikacija na društvenenim mrežama je jedna od opasnijih zamki u koju je vrlo lako upasti. Nužno je tznati da komunikacija s korisnicima neće uvijek biti ugodna, ovisno od vrste posla I usluga koje nudite, možete gotovo sigurno računati na pritužbe nezadovoljnih korisnika. Stoga je za obavljanje ovoga posla poželjno zadržati smirenost te izaći korisnicima u susret i pokušati riješiti probleme na obostrano zadovoljstvo. Bez obzira što se radi o online prostoru, komunikacija također mora biti krajnje profesionalna, gramatički točna i precizna.

Ukoliko vodite uspješan biznis s velikim brojem klijenata, za ovakve poslove je najbolje unajmiti osobu, tkz. community managera, koja će se brinuti za komunikaciju, reanimaciju i objavljivanje sadržaja na svim vašim online profilima.

Putem društvenih mreža poruke o novitetima unutar vaše tvrtke će brzim putem doći do velikog broja korisnika, pri čemu ćete uvijek biti na tržišnom pulsu i znati što vaši korisnici traže od vaših proizvoda i usluga.

Online marketing i PR

Domaće stranice sa vijestima poznatiji kao web portali, se nadopunjuju novim sadržajima po nekoliko puta unutar 24 sata, te se zbog dinamike informacija i interakcije među korisnicima uvrštavaju među najposjećenije stranice unutar hrvatskog cyber prostora. Stoga ideja o jednokratnom plaćenom objavljivanju PR članka i nije toliko strana. Ovaj možda ne najjeftiniji potez je međutim dugoročno isplativ, jer će dovesti mnoštvo novih posjetitelja na vašu stranicu, ujedno povećati broj pratitelja na vašim društvenim profilima, te u konačnici približiti vaše proizvode i usluge ljudima iz relevantnih interesnih skupina.

Ovo su naravno samo neki od početnih koraka i ideja za lakšu i elegantniju implementaciju online prisustva i poslovanja vaše tvrtke. Nakon obavljenih gorenavedenih koraka, svakako je bitno nastaviti pratiti trendove i pravovremeno reagirati u njihovoj implementaciji – ukoliko je to nešto što će korisnici cijeniti. Svakako je jasno da Internet nije nekakav trenutni hir i nešto što će za par godina izaći i nestati iz upotrebe. Upravo suprotno, Internet je tu da ostane i vremenom će samo dodatno evoluirati i dublje se integrirati u različite aspekte naših života.

  • Kmentari
  • 1

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.