Kancer nije samo „loša sreća“, nego uticaj okruženja, kako studija sugeriše

Home
  • 20. децембра 2015.
  • 14
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

Kancer nije samo "loša sreća", nego uticaj okruženja, kako studija sugeriše

Kancer je većinom rezultat faktora okruženja, a ne samo loša sreća, sugeriše studija.

Ranije ove godine, istraživači su započeli debatu nakon sugestije da je dve trećine tipova kancera do loše sreće, pre nego faktora poput pušenja.

Nova studija, u časopisu Nature, uzela je četiri pristupa kako bi zaključila da je samo 10-30% kancera do načina na koje telo prirodno funkcioniše ili „sreće“.

Eksperti kažu da je analiza bila „prilično ubedljiva“.

Kancer je uzrokovan jednom od sopstvenih stem ćelija tela koje su počele da se nekontrolisano dele.

To može biti uzrokovano ili unutrašnjim faktorima koji su deo urođenog načina na koji telo funkcioniše, kao što je rizik od mutacija koje se pojavljuju pri svakom deljenju ćelije, ili spoljašnjih faktora kao što je pušenje, UV radijacija i mnogi drugi koji nisu identifikovani.

Rasprava je bila o relativnoj važnosti unutrašnjih i eksternih faktora.

U januaru, izveštaj časopisa Science pokušao je da objasni zbog čega su neka tkiva bila milione puta ranjivija za razvoj kancera od drugih.

Njihovo objašnjenje je došlo do broja puta deobe ćelija, što je izvan naše kontrole i dalo prednost hipotezi o „lošoj sreći“.

U najnovijoj studiji, tim doktora iz Stony Brook Cancer centra u Njujorku prišao je problemu iz različitih uglova, uključujući modeliranje računarom, podatke populacije, kao i genetičkim pristupima.

Rekli su da su rezultati dosledno sugerisali da je 70-90% rizika bilo do eksternih faktora.

smoking factor

Dr Yusuf Hannun, direktor Stony Brook-a, rekao je za BBC News website: „Eksterni faktori igraju važnu ulogu i ljudi ne mogu da se sakriju iza loše sreće.“

„Ne mogu pušiti i reći da je loša sreća ukoliko imaju kancer. To je kao revolver, untutrašnji rizik je jedan metak. A ukoliko igraju Ruski rulet, onda će možda jedan u šestoro dobidi kancer – to je unutrašnja loša sreća.“

„Sada, ono što pušač radi je da dodaje dva ili tri metka tom revolveru. I sada, oni povlače okidač.“

„Još uvek postoji element sreće kako ne dobija svaki pušač kancer, ali su se pobrinuli da su šanse protiv njih.“

„Sa stanovišta javnog zdravlja, želimo da uklonimo koliko je moguće metaka iz komore.“

Još uvek postoji problem kako nisu svi eksterni rizici identifikovani i nije moguće izbeći svaki od njih.

„Ubedljivo“

Kevin McConway, profesor primenjene statistike na Otvorenom univerzitetu, rekao je: „Oni zaista pružaju ubedljiv dokaz da eksterni faktori igraju veliku ulogu kod mnogih kancera, uključujući neke od najčešćih. Ček iako je neko izložen važnim eksternim faktorima rizika, naravno da nije sigurno da će razviti kancer – šansa je uvek uključena. Ali ova studija pokazuje još jednom kako moramo gledati daleko izvan čiste šanse i sreće kako bi razumeli i zaštitili od kancera.“

Dr Emma Smith, sa Cancer Research UK, rekla je: „Dok zdrave navike kao što su: izbegavanje pušenja, održavanje zdrave linije, zdrava ishrana i restriktivno ponašanje kada je u pitanju alkohol, nisu garancija protiv kancera, one odista dramatično redukuju rizik razvoja bolesti.“

  • Kmentari
  • 0

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.