Kako privući posetioce na sajt sa pretraživača i socialnih mreža

Home
  • 29. септембра 2014.
  • 383
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

Kako privući posetioce na sajt sa pretraživača i socialnih mreža

Kako privući posetioce na sajt? Ključno pitanje svakog webmastera možda nabitnije za uspeh i rezultate bilo kog sajta. Nema koristi od perfektno dizajniranog i savrseno funkcionalnog sajta ukoliko ne beleži dobre rezultate kad su posete u pitanju. Odgovor na ovo pitanje je obiman a posao potreban da se postigne dobra posećenost na sajtu jako zahtevan i odgovoran, ali ne i neobavljiv. Pokazaćemo vam ključne stvari na koje trebate obratiti pažnju kad je vaš sajt u pitanju kako da ga uredite i ostvarite dobre rezultate sa aspekta posećenosti.

Odakle najčešće dolazi najveći broj posetioca na sajt

Da bi smo znali odakle da počnemo možda je najbolje da prepoznamo resurse sa kojih sajtovi najčešće generišu posećenost. Na prvom mestu su web pretraživači od 80 do 90% poseta dolazi upravo sa Google, Yahoo, Bing, Yandex i sličnih pretraživača. Dakle resurs broj jedan, ali resurs koji ima svoje kriterijume i svoja pravila koja smo ranije opisali u tesktu Kako Funkcionišu Pretraživači.

Najbolje je shvatiti kako nešto radi pa onda prići problemu zar ne. U principu osnovna tema tog problema sa pretraživačima je SEO o čemu smo takodje govorili u tekstu On Page SEO kao i off page SEO o čemu će tek biti reči na našem blogu.

Kako privuci posetioce sa socialnih mrža – Social Media Marketing

kako privuci posetioce

Socijalne mreže proteklih nekoliko godina postaju neisključivi deo najvećeg dela populacije na svetu bez obzira na pol, rasnu, versku, političku ili bilo koju drugu pripadnost.

Kao takve možemo ih svrstati kao drugi po redu resurs za privlacenje postioca. Za privlačenje posetioca sa socijalnih mreža za šta je još koristi termin Social Media Marketing postoji nekoliko načina. Pravljenje grupa ili specijalizovanih strana posvećenih svom web sajtu koji će tokom vremena dobijati svoje fanove, članove a koji će kasnije imati na uvid šta šarujete odnosno delite sa svog sajta. Što je jako pozitivna stvar jer ukoliko su u pitanju krosni ili zanimljivi sadržaji pogodni su za viral maketing ili ti šharovanje medju samim korisnicima socijalnih mreža.

Početci su najteži kao i u svakom poslu pa se nemojte razočaravati ukoliko vaša FaceBook stranica ne napreduje brzo sa lajkovima ili vam grupa nema puno korisnika, krenite sa svojim prijateljima delite korisne zanimlljive stvari koje ljudi vole i polako će broj fanova rasti. Ovaj princip ide mnogo lakse sa stranicama koje se bave zabavnim sadržajima medjutim kad je u pitanju odredjena tematika potrebono je doći do korisnika sa interesovanjima koja se poklapaju sa tematikom sadržaja vašeg sajta. Da bi ste došli do ovakvih posetioca možda je najbolje u početku investirati u promovisanje svoje stranice putem plaćenih oglasa koje socijalne mreže podržavaju i prikazuju u svoji sidebar-ovima ili u vidu reklaminh postova. Cene ovih reklama nisu previše skupe a korist je prilično značajna.

Kako ostvariti posećenost sa foruma, blogova, portala

Pratite blogove i forume, pišete li na njima, ako to ne radite trebali bi ste da počnete. Većina web mastera dozvoljava svojim članovima koji redovno pišu na njihovim forumima ili blogovima da u okviru posta ili u avatar sekciji stoji njihov link, neki zahtevaju odredjeni broj napisanih postova postavljenih tema i td.

Link sa dobro rangiranih blogova i postova su jako poželjni kako zbog SEO optimizacije tako i zbog postioca koji mogu klinuti na njih ukoliko im se vaš sadržaj dopada pa onda žele da posete vaš sajt. Bitna stvar je da pišete kvalitetne postove ili postavljate pitanja u vezi problema koji vam se javljaju u vezi nečega. Spam postove i odgovore administratori najčešće brišu, iz tog razloga pišite prirodno i kad vam se javi neka razumna potreba da sudelujete u nekoj priči ili znate odgovor na neki problem

Posete sa besplatnih direktorijuma i razmene linkova

Kako bi neki rekli stara škola od koje danas nema previše koristi. Medjutim ima i nekih koji se ne slažu sa tim. Sadržaj igra ključnu ulogu i kao takav on privlači ili odbija posetioce. Da bi ste imali koristi i posećenost sa besplatnih direktorijuma nemojte štedeti reči kod opisa vašeg sajta prilikom prijave, ispoštujte neku dobru praksu koja je opisana u tekstu Kako pravilno upisati sajt u besplatne direktorijume.

Razmena linkova mnogi tvrde da je to zastarelo i da nema značaja a sa druge strane nije loše rezmeniti link sa sajtovima koji se bave istom tematikom jer će sa njih dolaziti posetioci sa interesovanjima usko vezanim za sadržaj vašeg sajta što je super. Ista priča je i sa banerima s tim što ukoliko radite banere gledajte da budu uočljivi čak možda sa nekim pokretnim eliementima kako bi privukli pažnju posetioca.

Posećenost sa plaćenih reklama PTC- Bing Ads, Adwords i zakup reklamnog prostora

Optimizacija sajta za pretraživače, social media marketing i privlačenje poseta sa socialnih mreža, besplatni direktorijumi, razmena linkova sve su to korisne stvari u unapredjivanju sajta kad je posetćenost u pitanju medjutim uvek je dobro uložiti malo sredstava u plaćeno reklamiranje putem AdWordsa, BingAds.Ovakav vid reklamiranja predstavlja PTC ili ti plaćanje po kliku a jako pozitivna stvar je to što dobijate kupce, posetioce koji traže baš ono što vi nudite.

Pored PTC-a moguće je zakupit oglasni prostor u vidu banera ili tekstualnih linkova na nekom sajtu koji ima takve oglasne prostore, neki smatraju da je to loša praksa za seo a sa druge strane plaćena reklama na sajtu koji je slične tematike i ima dobru posećenost može biti isplatljiva investicija. Nešto više o plaćenom reklamiranju i PTC posvetićemo pažnje u narednim tekstovima.

  • Kmentari
  • 0

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.