Kako odabrati pravi printer i toner

Home
  • 2. маја 2016.
  • 9
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

Kako odabrati pravi printer i toner

Odabir printera i tonera ili tinte primjernih vašim potrebama nije kompliciran zadatak, no na umu treba imati nekoliko stvari.

Osim, naravno, o prihvatljivoj cijeni, izbor printera najviše ovisi o tome što ćete najčešće ispisivati. Primjerice, većina ureda ima laserske printere s obzirom da su prikladniji za ispisivanje veće količine materijala, posebice ukoliko je riječ o dokumentima koji se većinom sastoje od teksta. No ukoliko kupujete printer prvenstveno da biste ispisivali slike i fotografije, i želite da budu visoke kvalitete, vaš odabir trebao bi biti inkjet printer. Inkjet printeri su manji, ne trebaju se zagrijavati i kombiniraju i miješaju boje bolje od laserskih printera. Ipak, značajno su sporiji i time nisu dobar izbor trebate li ispisivati mnogo materijala. Naravno, postoje i laserski printeri koji ispisuju u boji, no bitno su skuplji od njihovih inkjet ekvivalenata.

Brzina je, dakle, bitan faktor, stoga imajte na umu da prosječan laserski printer može ispisati dvadeset stranica u minuti, dok inkjet može tek šest. Kupujete li printer za ured, najsigurnije je potražiti printer koji će moći ispisati barem trideset stranica u minuti i koji ima opciju obostranog (duplex) ispisivanja.

Što se tiče tinte, važno je znati da toner patrone nisu isto što i inkjet patrone; toner se ne može koristiti na inkjet printerima, a inkjet patrone, naravno, nisu kompatibilne s laserskim printerima. Toner košta više, no traje duže, dok ćete inkjet patrone morati mijenjati nešto češće.

Postoje tri vrste tinte i tonera: prva su originalne patrone (takozvane OEM – original equipment manufacturer patrone), koje je proizvela tvrtka koja je proizvela i sam printer. Primjerice, HP proizvodi tonere i tinte za svoje pisače i potiče na njihovo korištenje, tvrdeći da printer može najbolje funkcionirati samo s originalnim patronama. Pošteno je reći da su OEM patrone uistinu najkvalitetnije, što je važno ispisujete li fotografije ili dokumente visoke rezolucije. Druga vrsta su kompatibilne ili zamjenske patrone, koje proizvode tvrtke koje nisu bile uključene u proizvodnju samog pisača. One su jeftinije od originalnih, iako u pravilu proizvode manje kvalitetne ispise od OEM patrona. Postoje i obnovljene patrone, koje su u biti reciklirane prazne patrone koje su ponovo napunjene, obnovljene i prepakirane, no one se ipak koriste dosta rjeđe od originalnih i zamjenskih.

Vaš izbor, baš kao što je slučaj i sa samim printerom, ovisi o tome što planirate ispisivati; ukoliko biste većinom ispisivali tekst, bit će dovoljne i zamjenske, no ukoliko vam trebaju fotografije profesionalne kvalitete, preporučamo originalne patrone.

  • Kmentari
  • 1

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.