KAKO KUPITI LAPTOP – PRONAĐITE SAVRŠENU MAŠINU ZA SEBE

Home
  • 5. јула 2015.
  • 13
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

KAKO KUPITI LAPTOP - PRONAĐITE SAVRŠENU MAŠINU ZA SEBE

10 saveta koji će vam pomoći da zavirite u svoj notebook iz snova

Uvod

Kada je pitanju kupovina latopa, postoji doboljan broj načina pristupanja. Možete čitati TexhRadar-ova ulitmativna lista najboljih laptopova i izabrati koji od njih želite da kupite. Ili možete tražiti jeftine laptopove (iako ćete verovatno morati ubrzo da se prebacite sa ovih).

Alternativno, za one koji žele da se potrude i zahtevaju određenije rešenje za svoje potrebe, sastavili smo listu od 10 lakih koraka kako biste identifikovali savršen laptop za vas, kao i najbolji način da ga kupite.

Obratite pažnju na to da je ovaj vodič napravlen za UK publiku (iako mnogi saveti i dalje jesu validni i za druge teritorije) i tiču se pre novih nego obnovljenih laptopova.

Pre svega, ovaj članak će odgovarati više korisničkim kupcima, nego malim ili srednjim preduzećima ili preduzećima čije će se potrebe razlikovati od prethodno pomenute grupe.

Ukoliko imate dodatna pitanja ili želite da razjasnite kako da izaberete laptop, slobodno postavite pitanja u komentarima na kraju ovog članka. Pa, bez daljeg odlaganja, razmatrimo o o čemu treba da razmislie.

Odredite koliko ćete potrošiti… i dodajte 10%

Odlika o iznosu vašeg budžeta trebala bi biti na samom vrhu vaše liste prioriteta. Ogromna većina Windows laptopova košta ispod 700£; sa druge strane, svi Apple laptopovi  koštaju više od 700£, sa najjeftinijim, 11″ MackBook Air, po ceni od 749£.

Mi savetjemo potencijalne kupce da dodaju 10% na svoj budžet kako bi izbegli razočarenje koje sledi usled prisustva odlične kupovine koja je pozicionirana nešto izvan granica njihvog budžeta. Sasvim opširno govoreći, 500£ će vam obezbediti veoma dobar svestrani laptop. Potrošnjom iznad toga verovatno će vam doneti marginalna poboljšanja posebno u smislu performansi.

Odlučite da li želite obnovljen ili ne

Obnovljeni laptopvi dugo su bili tabu u svetu elektronike, često povezivani sa nepouzdanim, korišćenim i polovnim proizvodima. Stvari su evoluirale i obnovljeni laptopovi su među najboljima na tržištu.

Svi veliki prodavci su otvorili sopstvene outlet prodavnice i ne samo konkuretne cene nego i ponudu istog nivoa postprodaje koju možete očekivati od novih modla. Kao i obično, samo budite sigurni da znate šta da očekujete od obnovljenog laptopa i ne ustručavajte se da pitate prodavca o detaljima pozdainske priče datog modela.

Doduše, ne uznemiravajte se previše oko toga što su obnovljeni laptopovi krajnji, outlet ili modeli na rasprodaji, i kao takvi obično su veoma ograničeni u broju i uvek su, uvek, isporučeni po principu onoga ko je prvi.

Koji operativni sistem ćete koristiti?

win81 startscreen-650-80

Tržištem laptopova dominiraju dva glavna operativna sistema: Windows i Mac. Druga dva, Shrome OS i Ubuntu, i nisu toliko zastupljeni. Sva četiri imaju svoje vrline i mane. Tehnički, trebali biste da budete u mogućnosti da pokrećete bilo koju kombinaciju operaitvnih sistema želite na skoro svakom laptopu, ili kao zamenu ili uz glavni (čest slučaj sa Chrome OS, Windows i Ubuntu) ili preko ili iznad onoga koji pokrećete (Mac).

Windows tržište, zbog svoje raznolikosti, pristupačnosti i popularnosti, je gde se najveći deo poslova i ponuda laptopova nalazi. Ne iznenađuje stoga da Windows laptopovi teže da imaju najbolju vrednost za cenu kada je u pitanju potpuna performansa.

Šta ćete raditi na svom laptopu?

run office before office finishes installing-650-80

Nabrojte 5 aplikacija koje ćete koristiti na vašoj mašini, ili stvati koje želite da radite sa njim. Pisanje malih pasusa je korisno jer vas drži fokusiranim na vaše potrebe i sužava izbor potencijalnih laptop kandidata. Na primer:

„Ja šaljem e-mail-ove, obavljam konferencijske pozive, pretražujem mnogo tabela. Koristim Microsof Word, Microsoft Excel, Skype, Chrome i Irfanview. Ja radim dosta ovoga svakodnevno.“

Ovo dobro funkcioniše kada želite da se prebacite sa računara (desktop ili laptop) na drugi – ili sa druge strane ako će ovo biti vaš prvi laptop (ili planirate da poklonite nekome laptop) napravite kratku pretpostavku. Drugi scenariji, uključujući igrice, DTR (desktop zamenu) i kreativni rad.

Da li vam je zaista potreban novi laptop?

zoostorm_pc-650-80

To možda deluje kao uzdizanje, ali je zapravo važno pitanje koje treba postaviti. Možda desktop (kao što je prikazano na fotografiji) ili tablet, da upotpuni postojeći laptop, bi bila bolja investicija. Dekstopovi će uvek imati veći kvalitet u poređenju sa laptopovima u bilo kojem cenovnom rangu, posebno kada je igranje igrica ili kreiranje sadržaja u pitanju. Što se tiče tableta, oni će uvek biti bolji za generalno prenošenje, kaopasivni mediji za uživanje medija.

Takođe, mogli biste da gledate da nadogradite postojeći laptop povećanjem memorije, hard diska ili čak procesora, ili menjanjem baterije. Dok je nadogradnja jeftinija, proces ima svoje mane – možete uzeti pogrešne komponente i završiti sa skupim izdatkom i nekompatibilnim delovima koji ne odgovaraju iz mnogo razloga.

Odlučite kojim faktorom forme ćete se zadovoljiti

Laptopovi, bilo da su Mac ili Windows, obično su podeljeni prema dimenzijama njihovog ekrana, dijagonlnim merenjem. Postoje 4 opšte kategorije: ispod 12″, između 12.1″ i 14″, od 14″ do 17″ i 17.1″, kao i 17.1″ i veći. Pored veličine ekrana, druge kategorije formi laptopova mogu biti podeljene u one koji su binarni: konvertibilne (ili hibridne, ili 2-u-1) ili ne, tanke i lagane ili ne.

Obratite pažnju na to da ne koristimo termin Ultrabook ovde koji je simboličan termin koji je prisvojio Intel i njegova prava specifikacija je u stvari loša. Nekoliko dobrih outleta u prodaji koriste taj izraz kao sinonim za tanke i lagane laptopove. Faktor forme laptopova će imati uticaja na cenu i biće određen time šta želite da radite sa njim. Na primer, ukoliko mnogo komunicirate, tegljenje laptopa okolo sa ekranom od 18.4″ nema mnogo smisla.

Da li dajete prednost brendu?

table-tennis-650-80

To je zapravo pitanje koje se ne uzima često u obzir u vodičima za kupovinu drugih računarskih otuleta. Lojalnost brendu je nešto vredno istraživanja kada je u pitanju kupovina laptopa jer je češće irelevantno, nego što nije.

Poput smart telefona i tableta, većina laptopova – čak i Apple-ovih – prave se od strane nekoliko OPO-ova – (originalnih proizvođača opreme) smeštenih u Kini i Tajvanu. Tako da kvalitet strukture bilo kog laptopa pre je određen osnovom budžeta nego brendom.

Očito, ukoliko suzite vašu potragu na određeni brend, vaši izbor će biti ograničen. Dodatno, neki manje poznati brendovi pružaju fantastične vrednosti za novac kada je u pitanju specijlizovane prodavnice i oni često nude veću fleksibilnost.

Da li planirate često da menjate laptop?

Asus ZenBook UX305-6-650-80

 

Laptopovi sve više postaju teži za nadogadnju – krivac za to je trka prema integraciji i porivu da se sve spakuje zajedno i kompresuje. Kao takvo, najnoviji laptopovi, posebno oni skupi, pretenduju da imaju memoriju (RAM) i procesor zalemljene na matičnu ploču što znači da ne biste mogli da ga nadogradite, ukoliko biste to želeli.

Šta više, baterija je često zatvorena, što je otežavajuća okolnost – ali ne i nemogućnost – za njenu promenu. Ove komponente, koje su praktično hemijske ćelije, brzo stare i posle 12 meseci ili tako nešto neće moći da podrže promenu kao što su u početku. Paradoksalno, nadogradnja je lakša na jeftinijim laptopovima jer zbog ekonomije obima tražnje modeli koji su na donjem kraju spektra treba da imaju zajedničke komponente.

Koliko vam je važan život baterije?

Phorce-650-80

Dugotrajnost baterije je škakljiva stvar. Ne samo da dužina trajanja vaše baterije zavisi od onoga što radite na vašem notebook-u i koliko opterećenja stavljate na vašu bateriju, to takođe uključuje veliki broj drugij opcija. Brojke kada je u pitanju život baterije koje navode proizvođači obično se odnose na najbolje slučajeve (na primer pod kontrolisanim uslovima) o na žalost teško predstavljaju realan život.

Ovo je delimično tačno za intenzivne resursne poslove – nećete dobiti više od nekolko sati intenzivnog igranja igara na većini gejmerskih laptopova, osim ukoliko se ne odlučite za ekstra veliku bateriju. Što nas dovodi do sledećeg. Nemaju svi laptopovi ekstenzivne baterije; možete poboljšati život baterije na onima koji imaju zatvorenu bateriju koristeći prenosivi ili rezervnu punjač za bateriju laptopa (obično sa kapacitetom koji je naveden od hiljada mAh).

Za ostalo, možete ili da kupite dodatnu bateriju (koju ćete morati da zamenite kada je to potrebno, i takođe se osigurajte da je držite napunjenom) ili se opredelite za generalno veću bateriju).

Odredite svoje prioritete i kupujte, kupujte, kupujte!

Lenovo X1 Carbon-6-650-80

Jednom kada ste prešli sve gorepomenute tačke, definišite koji će biti vaši prioriteti, kako biste dobili nešto što će toko čitanja izgledati kao izjava misije:

„Kupiću novi laptop koji košta manje od 500£, koji će uglavnom korišćen uglavnom za igranje igara, onaj koji mogu da nosim na fakultet i koji ima Windows. Ne smeta mi kratakotrajnost baterije.“

Ne postoji idealan trenutak za kupovinu laptopa. Sigurno biste čekali na rasprodaju, nov operativni sistem ili nov opseg procesora, ali prihvatanje takvog načina razmišljanja znači neograničeno odlaganje. Drugim rečima, najbolje vreme za kupovinu laptopa je ŠTO JE PRE MOGUĆE.

akođe uzmite u obzir sledeće: produžena garancija i dodatni detalji. Nekadašnji su vam omogućavali da dobijete dodatni mir i obično mogu biti kupljeni u vreme kupovine. Samo ne zaboravite da pročitate ono što je štampano sitnim slovima i pridržavajte se uslova; i obratite pažnju na to da oni uglavnom ne pokrivaju nošenje i habanje.

Dodaci za laptop koje su velika preporuka za investiciju uključuje stvari kao što su pristojna torba za laptop, priključna stanica (za povezivanje periferija i poboljšate život vaše baterije, kao što smo prethodno prešli).

  • Kmentari
  • 0

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.