Kako Funkcionišu Pretraživači

Home
  • 15. септембра 2014.
  • 431
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

Kako Funkcionišu Pretraživači

Šta je SEO?

Značaj pretraživača je više nego bitan u svetu današnjeg interneta sa obzirom na to koliki se broj poseta ostvaruje od strane pretraživača. Pomenuli smo besplatno reklamiranje putem pretraživača koje podrazume upravo organsku, prirodnu posećenost koja se generiše iz pretraga sa pretraživača.

Da bi ta poseta bila sto brojnija moramo razumeti šta su to pretraživači i kako oni funkcionišu kao i kako da naše stranice budu voljene od strane pretraživača. SEO Search Engine Otpimization ili Optimizacija Sajta za pretraživače je mala nauka koja govori kako da naš sajt i pretraživači budu u ljubavi.

Kako Rade Pretraživači

search-engine-chart

Pretraživači funcionišu kao jedna složena celina hardvera i softvera čiji je zadatak na webu da omoguće korisniku da nadje ono što traži.

Softverski deo koji je nama bitan za razumevanje jesu Botovi odnosno Crawler-i a zovu ih jos i pauci od njih zavisi kako će naš sajt izgledati u očima pretraživača.

Dakle Crawler-i su posebno pisani programi od strane web inženjera, i ti programi slobodno lutaju webom i PREGLEDAJU web sajtove.

E sad kako to pregledaju web sajtove, isto kao što mi otvorimo stranicu i gledamo njen sadržaj ali naglašavam to nisu ljudi to su programi tako da je oni ne vide u istom obliku kao i mi, za razliku od nas oni gledaju njen „source“ odnosno strukturu njenog sadržaja html kod.

Ukoliko se zanimate za SEO onda sigurno znate da se ispod lepog dizajna koji zavodi naše oko, nalazi tona kodovo, teksta, tagova, sličica, flasha …. koje browser prevodi u taj prelepi dizajn. Medjutim Crawler-ima nije potreban browser oni kod vide upravo onako kako je napisan, čitaju ga i analiziraju njegov sadržaj, od tog sadržaja grade listu reči ili ti Ključne reči za dati sajt, zatim na osnovu sopstvenog algoritma indeksiraju sajt koji su pretražili a onda taj indeksirani sadšaj kodiraju i čuvaju u bazi pretraživača odakle spremaju rezultate pretrage za ključne reči koje će biti unešene u pretragama.

Ključne reči i indeksiranje stranica sajta

Verovatno vam ništa vam nije jasno. Problem je shvatiti kako to indeksiraju i kako to rade algoritmi, to je na žalost poslovna tajna google, yahoo, bing i ostalih kompanija koje se ozbiljno bave pretraživanjem. Medjutim postoje neka ustaljena pravila koja poštuju ti pauci (spideri), a uglavnom se baziraju na isparvnom html kodu, i pravilno optimizovanom sadržaju.

Kada otvorite Google, Yahoo, Bing, ili bilo koju drugu tražilicu, sledeće što radite je da ukucate reč za pretragu, recimo SEO OPTIMIZACIJA e ta reč (ili bilo koja druga koju ste ukucali) naziva se klučna reč i ona igra glavnu ulogu u celoj našoj priči.

Setite se crawler-a, algoritma, indeksiranja, tagova, sličica, kodova ….. kada bot, odnosno web pauk nekog pretraživača naidje na vašu stranicu on po njoj traži KLJUČNE REČI. Gde ih traži, svugde po celoj stranici a najviše ga oduševi kad je nadje u title tagu, meta tagovima, alt tagovima u samom tekstu u heding tagovima (h1, h2, h3 ..), u boldovanom tekstu i td. E sad ako vaša stranica sadrži ključnu reč SEO OPTIMIZACIJA velika je verovatnoca da ce te imate bolji polozaju u reultatima pretrage.

Da bi vam bilo jasnija cela prica možete pogledati tekst optimizacija sadržaja i strukture pa će bam biti jasnije.

Human Powered Web Pretraživači

Pored web Crawler baziranih pretraživača postoje i human edite ili ti ručno uredjivani pretraživači, oni rade na principu driektorijuma. A to znači da je potrebno da unesete određen sadrzaj kojim želite da se predstavite na pretraživaču, a onda čekate da vam urednik odobri prijavu.

Tako da posetilac koji pretrazuje takav pretraživac vidi onaj tekst koji ste vi uneli odnsono sadržaj kojim ste predstavili svoj sajt. Značaj direkorijuma i ovih pretraživača nije zanemarljiv jer kad se upisujete na njih dobro je da posvetite pažnju kvalitetu sadržaja koji unosite o čemu smo detljano pisali ovde

Treća metoda je kombinacija predhodne dve navedene i nju uglavnom koristi najveci broj pretraživača

  • Kmentari
  • 0

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.