NAJMOĆNIJI SUPERKOMPJUTER NA SVETU, SA MAKSIMUMOM PROCESORSKE SNAGE NA 180 PETAFLOPS-A

Home
  • 13. априла 2015.
  • 157
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

NAJMOĆNIJI SUPERKOMPJUTER NA SVETU, SA MAKSIMUMOM PROCESORSKE SNAGE NA 180 PETAFLOPS-A

AuroraAurora korporacije Intel, čije je lansiranje predviđeno za 2018. godinu, biće najmoćniji superkompjuter na svetu toga vremena, sa maksimumom procesorske snage na rekordnih 180 metaflops-a. Biće baziran na Cray-ovoj novoj generaciji superkompjutera sa aplikacionim softverom kodnog naziva Shasta. Nije mnogo informacija poznato o superkompjuteru Shasta-i, osim činjenice da će imati bržu interkonekciju u odnosu na onu koju Cray trenutno nudi.

Imperativ je da učinak propusnog opsega mreža bude uspostavljen do 180 petaflops-a, kako bi omogućio brži prenos informacija između procesora, skladišta i memorijskih jedinica. Shasta je kreirana od strane stručnjaka iz tehnološke firme Cray.

Kompjuter Shasta je izabran od strane Ministarstva za energetiku kao superkompjuter, u sporazumu vrednom 200.000.000$. Uvod u ovaj novi superkompjuter analitičari vide kao način da šanse prevagnu na stranu USA-e u odnosu na Kinu u trci za superkompjuter, što je verovatno razlog iz kog US investira u kreiranje 180-petaflopski superkompjuter koji se može iskoristiti za naučna istraživanja.

Aurora će biti razvijena do 2018. godine. U međuvremenu, postoje druga istraživanja koja su sprovedena gde će sistemi biti u mogućnosti da ostvare performase u proseku između 150-300 petaflops-a.

Prioritet USA-e je usmeren ka superkompjuteru koji je od vitalnog značaja za obezbeđenje, ekonomiju, naučne i ekološke programe u zemlji. Superkompjuteri su u praksi u vojsci u odbrambene svrhe, vremensku prognozu i za kreiranje ekonomskih simulacija u realnom vremenu. Nadogradnja različitih odeljenja superkompjuterima postao je imperativ za svaku državu.

Danas, najbrži kompjuter na svetu je Tianhe-2 u Kini, čiji maksimum potencijala je na 54.9 petaflops-a, prema podacima na Top500.org. Sistem Aurora je propisan da bude nova verzija upgrade-a za superkompjuter Titan Ministarstva za energetiku, koji je drugi najbrži kompjuter na svetu.

Nakon nekog vremena, superkompjuteri i njegova napredna tehnologija će biti ugrađeni u normalne kompjutere, poboljšavajući sveukupnu snagu prosečnog PC-a. Ovo je posledica tendencije da se smanji vreme prenosa podataka od superkompjutera do servera u informacionim centrima.

Jednom kada je u punoj funkciji, novi Aurora superkompjuter biće pripojen Arognne National Laboratory u Lemontu, Ilinois. Komentarišući razvoj, Intel kaže da će superkompjuteri imati ugrađene čipove Intel Xeon, čipove „nove generacije“ koji će imati kapacitet i do 72 jezgra. Intel će takođe koristiti silikonsku fotonsku tehnologiju kako bi se olakšao transport podataka kroz kompjutere putem svetlosnih impulsa.

  • Kmentari
  • 0

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.