INTEL NUDI 4000$ ZA REGRUTOVANJE ŽENA, MANJINA I VETERANA

Home
  • 7. августа 2015.
  • 14
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

INTEL NUDI 4000$ ZA REGRUTOVANJE ŽENA, MANJINA I VETERANA

Kažu da novac ne može da kupi ljubav, ali da li može kupiti raznovrsnost? Od ove nedelje, Intel je odlučio da duplira svoje napore i da dehomogenizuje svoju radnu snagu, i nudi duplu količinu normalnog bonusa za uspešnu regrutaciju žena, manjina i veterana. Uspešni lovac na raznovrsne glave odneće kući impresivnih 4000$, kao delo Intelovog zahteva vrednog 300 miliona dolara kako bi uneo malo više boja (bukvalno i metaforički) u svoje kancelarije.

„Intel je posvećen povećanju raznovrsnosti našeg radnog prostora“, obašnjava kreator čipova u izjavi na ovu temu. „Trenutno nudimo našim zaposlenima dodatni podsticaj kako bi nam pomogli da privučemo različite kvalifikovane kandidate u konkuretnom okruženju za talente.“

Uprkos ogromnim resursima koje tehnološka industrija ulaže u raznovrsno zapošljavanje, pejzaž zaposlenih ostaje znatno polno u disbalansu. Kada je reč o tehničkim ulogama, samo 26% čine žene, a u velikim kompanijama, proporcije su još niže. Samo 18% inženjerskih radnih mesta u LinkedIn-u i Google-u drže žene, a Apple je jedva bolji od 20%.

I dok su intelovi napori da dovede više žena, manjina i veterana u presek za svaku pohvalu, drugi ozbiljan neodgovoren problem je prisutan u manjku startera muških pripadnika drugih rasa osim bele. Kako CNET izveštava, „Danas je samo 1% podržanih startera podržanih preduzetničkim kapitalom vođenih Afro-amerikancima, a samo 3% startera je osnovano od strane žena.“ I na nesreću, malo je verovatno da će preduzetnički novac biti dovoljan da zaista ima uticaja na toj sceni.

Srećom, Intel je takođe obećao 125 miliona dolara za finansiranje Capital Diversity Fund-a kako bi se prikupio novac za startere vođene manjinama tokom narednih 5 godina, dok su druge kompanije investirale u slične napore da ne samo promene demografiju svojih kompanija, nego i celokupne oblasti.

To je veoma teška borbazasigurno, ali sigurno je da će postojati vremenom sve veći napredak. I sa kompanijama u vođstvu kao što je Intel, možemo se nadati da će budućnost za žene i manjine u tehnologiji biti svetlija nego trenutno.

  • Kmentari
  • 0

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.